Ascultă Radio București FM Live

Destinatii de vacanta: salinele si pesterile din Romania

Destinatii de vacanta: salinele si pesterile din Romania
Foto: Foto: turistderomania.ro

Articol de Marga Tudor, 31 iulie 2016, 12:56

Cei care vor sa isi petreaca timpul liber departe de canicula pot alege o vizita la salinele sau pesterile din Romania.

Frecventate atat ca simple destinatii turistice, cat si pentru beneficiile lor curative, salinele din tara noastra sunt de-a dreptul spectaculoase. 

Fostele mine de sare au devenit centre de tratament, in special pentru cei care au probleme reumatice si respiratorii.

In clasamentul salinelor din Romania gasim Salina Slanic Prahova – situata la 44 km de Ploiesti. O importanta statiune balneoclimaterica si una dintre cele mai mari saline din Europa, este vizitata zilnic de sute de turisti, apogeul fiind atins in week-end. Salina este alcatuita din 14 camere, cu o suprafata totala de 90.000 de metri patrati si o adancime de peste 200 de metri.

Aerul este bogat in ioni de natriu, foarte bun in tratarea afectiunilor respiratorii severe. In interiorul salinei este amenajat un sanatoriu cu 50 de paturi, oferind tratamentul pentru aproximativ doua saptamani. Tot in interior au fost amenajate o sala de sport, o sale de mese, un bufet, o sala de biliard si cateva locuri de joaca.

Salina Targu Ocna – situata in inima Moldovei, impresioneaza prin imensitatea golurilor si adevaratele catedrale sapate in sare. Accesul pana la mina se face cu ajutorul unui autobuz, pe o distanta de 3 km. Baza de agrement este amplasata la 240 de metri adancime si are terenuri de minifotbal, baschet, tenis de masa, loc de joaca special amenajat pentru cei mici, o biserica si un Muzeu al Sarii.

Salina Ocnele Mari – aflata la 7 km de Ramnicu Valcea si deschisa publicului din anul 2009, are o suprafata de 20.000 de metri patrati, cu lungimea galeriei de acces de 13.000 m. Accesul se face cu autobuzul. In salina se poate juca fotbal, volei, handbal, tenis, biliard, badminton, sah, table; exista un loc de joaca pentru cei mici si un spatiu special amenajat pentru organizarea de evenimente festive, un muzeu, un restaurant si o biserica.

Salina Cacica – situata la aproximativ 20 km de Gura Humorului si 40 de km de orasul Suceava, se remarca prin faptul ca a fost sapata manual. Cuprinde 8200 de galerii armate cu lemn, aflate intr-o stare buna dupa mai bine de 220 de ani. Intrarea in salina este discreta, cobori cateva trepte de lemn si intalnesti o sculptura in sare – „Iisus rastignit”- care te indeamna sa ai curajul sa cobori in salina.  Vechea salina avea o sala de festivitati si un lac.  La 250 de metri distanta de salina se afla o piscina acoperita de 11 m lungime si 1.4 m adancime, cu apa sarata din salina, incalzita pana la 35 de grade Celsius. Apa este benefica in tratarea anumitor boli.

Salina Praid – situata la 10 km de statiunea Sovata, in judetul Harghita, este una dintre cele mai mari mine de sare din Europa si din tara. Accesul in salina se face cu autobuzul printr-un tunel lung de 1.500 de metri, apoi coborand 300 de trepte abrupte. Este un adevarat orasel subteran, la 120 de metri adancime. Aerul este puternic ionizat, deosebit de eficient in tratarea afectiunilor respiratorii. Salile din subteran sunt dotate cu un sistem de iluminat, terenuri de joaca pentru copii, bufet, biblioteca si mese de biliard.

Salina Turda – situata la aprox. 5 km de centrul orasului Turda din judetul Cluj, a devenit unul dintre cele mai importante obiective turtistice din Romania in urma investitiilor de milioane de euro. In mina se coboara cu un lift ultramodern, care ofera o panorama de neuitat asupra intregului spatiu. A fost amenajat un amfiteatru, o sala de concerte, o biserica, terenuri de fotbal, bowling, tenis si minigolf, un lac pe care se fac plimbari cu barca si loc de joaca pentru cei mici.

In tara noastra exista si un numar impresionat de pesteri – peste 12.000, care aduna unele dintre cele mai frumoase minuni ale naturii. 

Potrivit unui clasament realizat de un site de turism, acestea sunt cele mai frumoase pesteri din Romania, pe care le puteti include in destinatiile de vacanta:

Pestera Ursilor, localizata in comuna Chiscau, judetul Bihor, este probabil cea mai cunoscuta pestera din Romania. Acest lucru se datoreaza amenajarii de exceptie si faptului ca a devenit un obiectiv turistic accesat de numerosi turisti romani si straini. Pestera a fost descoperita accidental in anul 1975. Din 1980 este deschisa publicului si tot de atunci explorarea si deschiderea ei pentru turism au transformat-o intr-una dintre pesterile pe care trebuie sa le vizitezi macar o data in Romania.

Pestera Muierilor este localizata in comuna Baia de Fier, din judetul Gorj. Pestera a fost amenajata pentru vizitare inca din anul 1963, dupa ce descoperirile de aici au atestat faptul ca aceasta a fost locuita in paleolitic, dandu-i astfel o valoare speologica, arheologica, paleontologica si biologica deosebita. Aceasta a fost prima pestera amenajata in scopuri turistice din Romania si este centrul unei zone cu o valoare turistica inestimabila.

Pestera Meziad, din comuna Rosia, judetul Bihor, este una dintre cele mai impresionante ce pot fi vizitate in Romania. Desi a fost amenajata turistic de multa vreme, a trecut printr-o perioada de uitare, in care a fost vandalizata si unele spatii au fost distruse.
In 2012, pestera a intrat intr-un proces intens de restaurare, lucru ce a dus la transformarea ei in cea de-a doua cea mai vizitata pestera din Muntii Apuseni, dupa Pestera Ursilor. Accesul este acum mult mai facil, iar turistii se pot putea bucura de explorarea unei pesteri deosebite, cu peisaje incredibile si cu una dintre cele mai fascinante colonii de lilieci din pesterile romanesti.

Pestera Valea Cetatii este situata in apropiere de localitatea Rasnov, judetul Brasov. Aceasta face parte din rezervatia naturala cu acelasi nume. Formatiunile impresionante, oglindite in micile lacuri din interiorul pesterii, dar si sala Catedralei, au fost cele care au transformat-o intr-un obiectiv turistic deosebit de valoros.
Pestera este usor accesibila si celor care se afla in vacanta in Poiana Brasov.

Pestera Ungur Mare se afla in judetul Bihor, in apropiere de satul Suncuius. Este una dintre cele mai apreciate pesteri ale Muntilor Apuseni, datorita portalului de intrare impresionant, sapat direct in stanca abrupta.

Pestera Farcu este printre cele mai noi pe lista celor mai frumoase pesteri din Romania. La origine, aceasta era de fapt mina din localitatea Rosia, judetul Bihor. In urma inchiderii minei si a cercetarilor ulterioare, s-au descoperit formatiuni naturale de cristal. Din acest motiv, pestera a fost amenajata in scopuri turistice si poate fi vizitata de cei care doresc sa se apropie si mai mult de bogatia naturii si de un spatiu mai putin explorat deocamdata.

In mai toate pesterile si salinele din Romania, temperaturile inregistrate nu depasesc 12 – 14 grade pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp. Din aceasta cauza, atunci cand mergeti sa vizitati un astfel de loc, trebuie sa va imbracati corespunzator.

Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 14:25

Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”

Expoziţia „Cele mai frumoase tradiţii”, care explorează bogăţia obiceiurilor şi a valorilor spirituale transmise de-a lungul...

Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”
România şi Bulgaria ar putea adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:48

România şi Bulgaria ar putea adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025

România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne...

România şi Bulgaria ar putea adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025
DSU: 20 de localităţi din ţară – afectate de fenomenele hidrometeorologice din ultimele 24 de ore
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:43

DSU: 20 de localităţi din ţară – afectate de fenomenele hidrometeorologice din ultimele 24 de ore

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis vineri dimineaţa că 20 de localităţi din 13 judeţe – Alba, Braşov, Caraş-Severin,...

DSU: 20 de localităţi din ţară – afectate de fenomenele hidrometeorologice din ultimele 24 de ore
CNAS a publicat condiţiile în care persoanele asigurate beneficiază de servicii de depistare, confirmare şi monitorizare a bolilor grave
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:35

CNAS a publicat condiţiile în care persoanele asigurate beneficiază de servicii de depistare, confirmare şi monitorizare a bolilor grave

Persoanele asigurate pot beneficia gratuit de servicii de prevenţie, de depistare, confirmare şi monitorizare a bolilor grave decontate de sistemul...

CNAS a publicat condiţiile în care persoanele asigurate beneficiază de servicii de depistare, confirmare şi monitorizare a bolilor grave
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:33

Viitorul Bucureștiului, producția de energie cât mai eficientă și cât mai verde! 

Săptămâna viitoare vor fi semnate contractele pentru finanțarea din fonduri europene a modernizării a trei dintre cele patru electrocentrale...

Viitorul Bucureștiului, producția de energie cât mai eficientă și cât mai verde! 
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:18

Asociaţia Autism Voce: România va avea o hartă a organizaţiilor ABA din România

Asociaţia Autism Voice lansează astăzi apelul pentru a crea Harta Organizaţiilor care oferă servicii ABA în România, un instrument esenţial...

Asociaţia Autism Voce: România va avea o hartă a organizaţiilor ABA din România
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:10

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe

Noi premiere ne așteaptă în cinematografe. Ne reîntâlnim cu Michelle Yeoh câștigătoarea Oscarului, Ariana Grande, Cynthia Erivo, Horațiu...

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:05

Românii vor putea călători fără viză în China din 30 noiembrie anul acesta

China îşi va extinde regimul fără viză pentru a include România, Bulgaria, Croaţia, Muntenegru, Japonia şi alte ţări, începând cu 30...

Românii vor putea călători fără viză în China din 30 noiembrie anul acesta