Japonia comemorează 71 de ani de la atacul nuclear de la Hiroshima
Articol de Marga Tudor, 6 august 2016, 15:27
În orașul Hiroshima a fost organizată o ceremonie în memoria victimelor, la care au participat aproximativ 50.000 de persoane, supraviețuitori, dar și rude ale victimelor.
Toți au ținut un moment de reculegere.
Un clopot al păcii a sunat la ora locală 8.15, momentul în care un avion american de luptă a lansat bomba asupra orașului Hiroshima.
Primarul Hiroshimei a chemat liderii mondiali să viziteze Hiroshima şi să renunţe la armele nucleare. Printre statele participante au fost puterile nucleare Marea Britanie, Franţa, Rusia şi Statele Unite.
În primăvară, Barack Obama a devenit primul preşedinte al Statelor Unite, care a vizitat în timpul mandatului oraşul distrus acum şapte decenii de bomba atomică americană.
Pe 6 august 1945 bombardierul numit „Enola Gay” a detonat asupra oraşului bomba „Little Boy” (Băieţelul), ucigând 140 de mii de oameni.
A fost primul atac nuclear din lume. În doar 9 secunde, 90 % din orașul Hiroshima a fost șters de pe suprafața pământului, lăsând o liniște asurzitoare.
Trei zile mai tarziu, aviaţia Statelor Unite arunca o bombă şi mai puternică peste Nagasaki. În data de 15 august, Japonia a capitulat, acceptând condițiile impuse de Aliați.
În prezent există o controversă cu privire la motivele din spatele deciziei japoneze de capitulare. Pe 28 august, a început ocupația Japoniei. Pe 2 septembrie, guvernul japonez a semnat actele capitulării, care au pus în mod oficial capăt celui de-al doilea război mondial. În ciuda capitulării de pe 2 septembrie, au mai existat câteva unități japoneze izolate care au refuzat să se predea, iar un număr de soldați japonezi rătăciți au continuat lupta și nu s-au predat luni sau chiar ani de zile.