Primaria Capitalei vrea sa ii convinga pe proprietari sa permita consolidarea
Articol de Mircea Apostolescu, 31 august 2016, 13:34
Primarul Capitalei, Gabriela Firea a anuntat, astazi, ca va incerca relansarea programului de consolidare. In acest scop, Municipalitatea va infiinta „Administratia Municipala pentru Consolidarea Imobilelor cu risc Seismic” care se va ocupa de toate etapele programului de consolidare.
Un proiect de hotarare in acest sens va fi supus aprobarii consilierilor municipali, in sedinta Consiliului General de pe data de 21 septembrie.
Primarul Capitalei a afirmat ca, in acest moment, stadiul programului de consolidare este total nesatisfacator, deoarece, din 2001, pana in prezent, au fost consolidate doar 75 de cladiri, din totalul celor expertizate, dintre care doar 18 prin programul Municipalitatii. Mai mult decat atat, dintre cele 183 de cladiri incadrate in clasa intai de risc seismic, pericol public, au fost depuse de catre proprietari documentele necesare consolidarii doar pentru 62, iar contracte de consolidare sunt semnate doar pentru 11 dintre acestea. In momentul actual, doar in cazul a trei cladiri se afla in derulare santierele pentru consolodare, situatie pe care Gabriela Firea a caracterizat-o drept dramatica.
Pentru a relansa programul de cosolodare, noua administratie din subordinea Municipalitatii va trece, de saptamana viitoare la renotificarea proprietarilor din cladirile cu bulina, pentru a depune documentele necesare consolidarii. Proprietarii care nu vor depune documentele, in termen de 60 de zile, vor fi amendati, pentru neprezentarea cadastrului apartamentului. Primaria Capitalei ii va da in judecata pe proprietarii care nu vor permite accesul in apartamente, in faza de proiectare sau de executie a lucrarilor de consolidare sau pe cei care nu vor dori sa isi paraseasca locuintele, pe timpul consolidarii, a explicat Firea.
Desigur, procedura judiciara se poate intinde pe o perioada indelungata, timp in care imobilele respective nu vor putea fi consolidate.
Edilul Sef a mentionat ca proprietarii se pot muta, pe timpul consolidarii, in cele 85 de apartamente de necesitate, puse la dispozitie de catre Primaria Capitalei.
Gabriela Firea a mai anuntat si alocarea de fonduri suplimentare pentru consolidare, la rectificarea bugetara care urmeaza. Costurile consolidarii variaza intre 270 si 450 de euro pe metru patrat, in functie de specificul fiecarei cladiri. Desigur, proprietarii din cladirile care vor fi consolidate, vor trebui sa restituie suma cheltuita pentru punerea in siguranta a imobilelor respective, in rate lunare egale, fara dobanda, pe o durata de pana la 25 de ani. Ratele ar putea fi intre 200 de lei si 500 de lei pe luna, putandu-se ajunge pana la 700 de lei pe luna, in functie de marimea apartamentului respectiv.
Primarul Capitalei a mai afirmat ca se va demara, in regim de urgenta, consolidarea cladirilor cu risc seismic care se afla, in exclusivitate, in proprietatea Municipalitatii. Este vorba, spre exemplu, de 7 imobile din Centrul Istoric si de doua imobile, unul de pe Calea Victoriei, iar celalalt de pe strada Academiei.
Primarul Capitalei a mai anuntat ca se va adresa Parlamentului si Guvernului pentru a obtine modificarea legislatiei in domeniul consolidarii, astfel incat sa permita dinamizarea programului de consolidare.