Simpozion Doctor Alexandru Șafran
Articol de cristina.toma, 7 septembrie 2016, 13:43
Astazi, in Aula Academiei Romane va avea loc simpozionul „Doctor Alexandru Safran” si evreii din Romania in timpul instaurarii comunismului. Cu aceasta ocazie cu care va fi lansata cartea „Alexandre Safran et les Juifs de Roumanie durant l’instauration du communisme. Documents inédits des archives diplomatiques américaines et britanniques (1944-1948)”, recent apărut în seria Dagesh din colecția Historica a Editurii Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
In cadrul acestui simpozionului vor susține comunicări Ionel-Valentin Vlad, președintele Academiei Române – ”Lumina și Marele Rabin Alexandru Șafran”, prof. Avinoam Șafran (Geneva-Paris) – ”L’unité de pensée et d’action d’Alexandre Safran”, dr. Aurel Vainer, președintele FCER – ” Dr. Alexandru Şafran – Rabin înţelept, savant erudit, luptător pentru cauza evreilor din România”, prof. Jean Askenasy (Tel Aviv) – ”Fizica quantică în filosofia Marelui Rabin Alexandru Şafran”, prof. Moshe Idel (Ierusalim) – ”Kabala și Marele Rabin Alexandru Şafran”, prof. Carol Iancu (Montpellier) – ”Alexandre Safran, une vie de combat, un faisceau de lumière”.
Dr Alexandru Safran s-a nascut la 12 septembrie 1910, la Bacau ca fiu al rabinului Bezalel Zeev Șafran. A absolvi la Viena Facultatea de Filozofie si Seminarul Rabinic. In anul 1934 a obtinut titlul de Doctor in Filozofie si titlul de rabin.
In anul 1930, dupa moartea tatalui sau a fost ales rabin al orasului Bacau și după apoi in anul 1940 este ales Sef Rabin al României si primit cu mari onoruri la Templul Coral. In calitate de Sef Rabin, devine membru al Senatului României. A fost Sef Rabin al evreilor din Romînia in anii grei, mai ales pentru evrei, ai celui de al doilea razboi mondial si apoi sub regimul comunist, când a fost obligat sa părăsească România. In anul 1948 devine rabin al Comunitatii Evreiesti din Geneva. Alexandrul Șafran este recunoscut si ca un mare teolog, filosof istoric si literat. Este autorul a peste 200 de lucrări din aceste domenii dintre care unele au fost publicate si in România precum “Cabala”, “Intelepciunea Cabalei” , “Israel in timp si spatiu”, “Memorii”. De asemenea, el a intretinut correspondenta si mari personalități ale culturii europene sia fost uin promotor consecvent al unei bune imagini a Romaniei si a culturii române in lume.