Nerve – un film plin de provocări
Articol de , 22 septembrie 2016, 16:48
O a treia premieră a săptămânii cinematografice ce se încheie azi este „Nerve”, un thriller cu destulă acţiune ce se adresează publicului obişnuit cu jocurile pe computer, cu vârsta între 16-25 de ani, mai ales celui feminin pentru că personajul central este o liceancă pe nume Venus. Dar cum adolescenţilor americani le suna prea lung şi pretenţios, a rămas doar forma prescurtată Vee. Cum s-a întâmplat şi prin alte producţii americane de gen, cum ar fi „Ţestoasele Ninja”.
Conform scenariului şi bunei interpretări dată de Emma Roberts, Vee e frumoasă, dar serioasă, isteaţă dar şi timidă, e îndrăgostită de căpitanul echipei de fotbal, care o cam ignoră. Ca cea mai bună amică o are pe Sydney care face pe dezinhibata ca să-şi ascundă problemele, fiind jucată binişor de Emily Meade. Această Syd este player în jocul online ce dă titlul filmului, Nerve, ceea ce se poate traduce prin curaj sau putere, dar şi prin… vină.
În subtitlul cu care rulează la Glendale Studio şi toate cinematografele de mall, este marcat tipul de joc: „adevăr sau provocare”. Ceea ce e puţin fals, întrucât avem doar provocările pe care le fac cei dintr-o altă categorie a jocului: Privitorii. Aceştia sunt gata să plătească sume apreciabile jucătorilor care le împlinesc provocările din ce în ce mai periculoase, ajungând până la asasinat, în cele din urmă. Aşa că ceea ce se anunţă la început a fi distractiv, inclusiv printr-un aport de adrenalină, şi poate doar stânjenitor, se transformă într-un coşmar din care nu te prea poţi trezi, implicată fiind până şi poliţia.
Provocată de Syd şi alţii, dar şi pentru că are nevoie de bani, Vee se conectează şi ea ca player şi aşa îl cunoaşte pe Ian, un „prizonier” al jocului, interpretat de Dave Franco, care-i va deveni partener nu numai de game ci şi în dragoste. Acest ingredient nu putea lipsi din film, chiar dacă modul de manifestare nu prea poate fi unul romantic, „Nerve” fiind un thriller, aşa că povestea de dragoste e una cu zbucium, peripeţii, apropieri succesive şi … surprize din partea celor apropiaşi.
La cum evoluează povestea din acest film, happy-end-ul său moralist şi optimist, chiar dacă e, poate, bine venit ca idee, pare cam forţat şi strică oarecum efortul realizatorilor. Care oricum nu a fost egal, unele interpretări şi elemente de scenariu fiind mai slabe.