„Stăpânii străzilor” în colimatorul Poliției Locale a Primăriei Capitalei
Articol de Mircea Apostolescu, 25 mai 2017, 08:52 / actualizat: 25 mai 2017, 21:06
Daca esti un om obisnuit, care circula, zilnic, cu masina lui sau cu cea a firmei la care lucreaza, cu siguranta te-ai intalnit de multe ori cu ei, in zona centrala a orasului, si cu siguranta le-ai dat bani, pentru ca e mai bine sa scoti cativa lei din buzunar, decat sa iti gasesti masina zgariata, cauciucul desumflat, oglinda laterala rupta sau mai stiu eu ce alte pagube.
Dupa cum, probabil ca v-ati dat seama, este vorba despre parcagii, care au pus stapanire pe diverse zone din Bucuresti, fie ca este vorba despre simple trotuare, fie ca este vorba chiar despre parcarile Municipalitatii, dupa incheierea programului taxatorilor, cand parcarea ar trebui sa fie gratuita.
Parcagii apar dintre masini, iti fac semn sa parchezi pe un anumit loc, ba chiar te si dirijeaza cum sa faci parcarea, daca esti un sofer mai neindemanatic. Pana aici, nimic rau. Numai ca, atunci cand cobori din masina, parcagiul te asteapta langa portiera si iti cere banii „pentru parcare”. De multe ori pretul este gata facut si, daca nu sunt alte locuri de parcare in zona, poate fi semnificativ mai mare decat tariful de 1,5 lei pe ora al Municipalitatii. Daca, cumva, iti da prin cap sa nu platesti, vei avea necazuri, incepand de la zgarieturi si mergand pana la oglinzi laterale rupte, cauciucuri desumflate si mergand pana la agresiunea fizica. In unele locuri din Bucuresti, in spatele parcagiului pe care il vezi exista o gasca, gata sa sara la bataie, pentru a-si apara „dreptul” de a lua bani pentru parcare.
Unii dintre acesti parcagii sunt cazuri sociale, persoane fara adapost si fara un loc de munca, ce traiesc pe strada si obtin bani pentru mancare, bautura si droguri, din parcare. Altii sunt constituiti in adevarate „clanuri”, care se lupta, chiar si cu cutitele, pentru „zonele” lor. Sumele de bani pe care un parcagiu le poate strange sunt apreciabile. In doar doua-trei ore de „munca” o persoana poate incasa 40-50 de lei, bani curati. Daca „merge bine”, un om poate strange 50 de lei in doar o ora de parcare.
Parcagii sunt practicienii uneia dintre cele mai „liberale profesii” din cate exista. Ei vin „la munca” atunci cand doresc sau cand ii impinge nevoia de bani, nu platesc taxe, impozite sau asigurari medicale si, in general, nu dau socoteala nimanui, pana acum, cel putin…
La dispozitia Primarului Capitalei, Gabriela Firea, Politia Locala a Municipiului Bucuresti (PLMB), prin Serviciul de Interventii, a trecut la aplicarea unor masuri mai viguroase de combatere a fenomenului parcagiilor. De la inceputul acestui an, politistii locali au aplicat 1882 de sanctiuni contraventionale parcagiilor.
Politistii locali au identificat „zonele fierbinti”, in care parcagii sunt multi, actioneaza zilnic si sunt agresivi. Sectorul 1 pare sa fie cea mai afectata zona, parcagiii fiind prezenti la Sala Palatului, pe Ion Campineanu, la Ateneu, in Piata George Enescu, in Piata Amzei, in Piata Lahovary, , pe strada Academiei, pe Calea Floreasca, in Piata Dorobanti, la Gara de Nord si pe strada Popa Tatu, in zona intersectiei cu General Berthelot. In total, mananca o pâine, de pe urma acestei „meserii” si a soferilor bucuresteni, nu mai putin de 25 de persoane, numai in Sectorul 1.
Nici Sectorul 2 nu a scapat de „infestarea” cu parcagii. „Daunatorii” sunt prezenti, zilnic, pe Soselele Stefan cel Mare si Colentina, in zona Spitalului Colentina si pe strada Vasile Lascar. Politistii au identificat 11 persoane care practica, in mod regulat, aceasta „profesie”.
In Sectorul 3, ii gasim pe parcagii „la munca” la Piata Muncii, pe Bulevardul Decebal, pe Calea Dudesti, pe Bulevardele Burebista si Corneliu Coposu, la Piata Unirii, pe strada Halelor si pe Bulevardul I. C. Bratianu. In aceasta zona a Bucurestiului, sunt „angajate ale soferilor” 23 de persoane, identificate de catre politistii locali.
Sectorul 4 se poate mandri si el cu cativa parcagii, pe strazile Bibescu Voda, Radu Voda si Doamnei. Politistii de la Primaria Capitalei au reusit sa identifice doar 9 persoane care practica aceasta „meserie”, in Sectorul 4.
In schimb, Sectorul 5, chiar daca este mai sarac, vine tare din urma, un numar de 16 persoane luandu-si „salariile” de pe urma soferilor care cauta un loc de parcare. Parcagiii sunt prezenti in zona Spitalului Municipal, pe strazile Sfintii Apostoli, Ilfov, si Elie Radu si pe Bulevardul Natiunile Unite.
Nu mai putin de 15 persoane au fost retinute si identificate, in circa doua ore, numai in zona Piata Unirii, in urma unei actiuni de combatere a fenomenului parcagiilor desfasurate de catre politistii Serviciului Interventii al PLMB, ieri seara. Pentru a reusi sa-i prinda asupra faptului, politistii au actionat imbracati in civil si cu o masina fara insemne. Abia dupa ce politistii in civil ii surprindeau pe parcagii, veneau in sprijin agentii in uniforma. Acest mod de actiune a fost necesar deoarece parcagiii sunt bine organizati, au „ginitori” care anunta prin telefon toata reteaua din zona, atunci cand apar politistii in uniforma sau masinile de politie cu insemne si cu girofaruri.
Cei prinsi asupra faptului, in timp ce incasau diverse sume de bani de la soferi, aveau asupra lor intre 20 si 50 de lei. Conform propriilor lor declaratii, sumele respective proveneau din parcare, reprezentand rodul „muncii” a doua – trei ore. Unul dintre ei a recunoscut chiar ca stransese circa 50 de lei, in 60 de minute.
Parcagiilor li s-au intocmit procese verbale de contraventie, fiind amendati de catre politistii locali. Insa, multi dintre cei sanctionati au recunoscut ca au mai fost prinsi si amendati, in numeroase randuri, dar nu au platit amenzile, din lipsa de bani, spun ei. Cei mai multi dintre contravenienti nici nu cred ca ar face ceva rau. Ei spun ca doresc sa munceasca si ca e mai bine sa ia bani pentru parcare decat sa fure.
Combaterea acestui fenomen este mult ingreunata de lipsa unei legislatii eficiente, dar si de lipsurile materiale. Astfel, spre exemplu, legea nu incrimineaza contraventia de solicitare ilegala de bani pentru parcare. Pentru a-i sanctiona pe parcagii, politistii locali sunt nevoiti sa apeleze la un subterfugiu, incadrandu-i la contraventia „apelarea la mila publica”, adica cersetorie. Odata constatata contraventia, politistii i-ar putea retine pe parcagii cateva ore, pana la 12 ore, pentru identificare, impiedicandu-i sa-si exercite „meseria”. Numai ca Politia Locala a Municipiului Bucuresti nu detine un spatiu adecvat pentru retinerea persoanelor.
Politistii locali de la Primaria Capitalei propun, insa, un set de masuri, care ar putea imbunatati rezultatele efortului de combatere a fenomenului parcagiilor. Intre aceste masuri se numara colaborarea cu Politia Nationala si Jandarmeria, in ceea ce priveste misiunile de patrulare, dar si cu institutiile si ONG-urile din domeniul asistentei sociale, pentru cazurile de persoane fara adapost si minori. Politistii mai propun prelungirea programului taxatorilor din parcarile Municipalitatii urmata de implementarea unui sistem de taxare automat, in parcarile publice cu plata, incriminarea contraventiei de solicitare fara drept de foloase materiale pentru parcare, atragerea de studenti la Facultatii de Politie Locala sau ai celei de Administratie Publica care, in cadrul practicii de specialitate, ar putea sa identifice locurile afectate de fenomenul parcagiilor si persoanele care practica aceasta „meserie”, ar putea distribui pliante informative si ar putea discuta cu cetatenii, pentru a-i convinge sa nu mai ofere bani parcagiilor.
Nu in ultimul rand, politistii locali de la Primaria Capitalei ii sfatuiesc pe soferi sa nu le mai ofere bani parcagiilor si sa apeleze numarul dispeceratului Politiei Locale a Municipiului Bucuresti , 021/9752, in cazul in care sunt supusi presiunilor din partea acestora, atunci cand ii refuza.