Evenimente de neratat astăzi în Bucureşti
Articol de , 29 septembrie 2016, 13:10
CINEMA
Festivalul Documentarului Românesc – „Docuart Fest”, a programat azi filmele:
la Cinemateca Eforie
– de la ora 13:30, „End of Summer”, de Alina Manolache;
– de la ora 14:15, premiera „Se vede tot? Tehnic, nu, staţi liniştiţi”. De Vera Surăţel;
– de la ora 14:50, „Flotant pe strada Ibrăileanu”, de Vasile Arhire;
– de la ora 16:15, „Bucureştii”, realizat în 1936 de Kurt Wesse şi Paul Călinescu;
– de la ora 16:30, „Orele Bucureştiului”, realizat în 1942 de Witold Klimowicz;
– de la ora 17:30, „Bucureştii de altă dată”, realizat în 1958 de Ion Bostan;
– de la ora 18:00, „Cinema, Mon Amour”, de Alexandru Belc;
– de la ora 19:15, premiera „Dan Perjovschi. Drumul”, de Liviu Varlam;
– de la ora 20:15, „Faţa ascunsă”, documentar interactiv realizat de Cinty Ionescu sub forma unui performance live audio-video care propune o explorare audio-vizuală a depresiei, aşa cum se vede şi se ascunde ea în Bucureşti, în 2016;
– de la ora 21:00, „În căutarea tatălui pierdut” de Ionuţ Teianu;
la Cinema Muzeul Ţăranului
– de la ora 14:30, „Bucureşti – oraş înfloritor”, realizat în 1955 de Savel Stiopul;
– de la ora 15:15, „Imagini din vis”, de Sorin Luca;
– de la ora 17:00, „Balta Albă”, de Silviu Munteanu;
– de la ora 18:30, premiera „Farid Fairuz versus Mihai Mihalcea”, de Alex Pintică;
– de la ora 19:00, premiera „10:34 to Belgrade”, de Ioana Grigore;
– de la ora 19:45, premieră „Stories in Tea Cups”, de Mirona Radu;
– de la ora 20:15, „Proiecţionistul”, de Norbert Fodor;
– de la ora 21:00, premiera „Ultimul căldărar”, de Cosmin Bumbuţ şi Elena Stancu.
În cadrul InnerSound New Arts Festival, de la ora 18:30, la Cinema Elvira Popescu are loc „Silent Film Night”, finala competiţiei de scurtmetraje mute, la care sunt proiectate 10 producţii contemporane, cu muzică de cameră special compusă pentru fiecare dintre ele interpretată live de Ansamblul SonoMania, dirijat de Alexandru Mija. Invitatul special al evenimentului este David OReilly, artist irlandez stabilit în Los Angeles, cunoscut pentru animaţiile sale multipremiate internaţional, video games şi artă digitală.
În cadrul proiectului „Joia de film”, la Spaţiul Public European, de la ora 19:00 are loc proiecţia dramei „Halt auf freier Strecke / Oprit din drum”, realizată de Andreas Dresen, povestea plină de forţă şi curaj a lui Frank, un bărbat în vârstă de 40 de ani excelent interpretat de Milan Peschel, care află că are o tumoare inoperabilă pe creier.
Documentarul „The Venice Syndrome”, de Andreas Pichler, este proiectat, de la ora 19:30, la sediul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti.
Programul KineDok vă propune, de la ora 20 la Make a Point, filmul croat „Miss Roma la şcoală”, de Vesna Cudic, ce urmăreşte, timp de 4 ani, trei fete care încearcă să facă faţă provocărilor vieţii de liceu.
MUZICĂ
În cadrul Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo, astă-seară de la ora 19:00, Orchestra Simfonică Radio ORF din Viena susţine un concert sub bagheta dirijorului Cornelius Meister, ce îl va aduce în premieră la Sala Radio, pe violonistul Gidon Kremer, figură legendară a scenei muzicale internaţionale. În program: „Inseln / Insula” de G. Resch, Concert pentru vioară şi orchestră de M. Weinberg şi Simfonia nr. 1 în mi minor de Sibelius.
Şuie Paparude dă un concert în Control Club, începând cu ora 21:00.
Una dintre cele mai originale trupe româneşti cu un sound unic, Bosquito, susţine un concert extraordinar în Hard Rock Cafe, de la ora 21:30.
FESTIVALURI
TEEN-FEST organizat de Teatrul Excelsior, are în programul de azi:
– de la ora 17:00, „Hamlet”, un spectacol după Shekespeare de Alina Berzunţeanu, Richard Bovnoczki, Peter Kerek, la Unteatru;
– de la ora 19:00, „Bucureştiul meu”, spectacol colectiv UNATC regizat de Adelaida Zamfira, la Sala Mare a Teatrului Excelsior;
– tot de la ora 19:00, „Maskar [Între]” spectacol de Mihaela Michailov, în regia lui Radu Apostol, la Centrul de Teatru Educaţional Replika, urmat, în aceeaşi locaţie, de prezentarea volumului „Negru ca abanosul” de Salla Simukka, ce are loc de la ora 20:30, iar de la ora 21:00 de proiecţia unei selecţii de scurtmetraje.
În cadrul Festivalului „Arte în Bucureşti”, la Amzei Market Makers are loc, de la ora 18:00, un performance intitulat „Cozo, EU.ro”, urmat, de la ora 19, de dezbaterea „Condiţia artistului în România”, moderată de Mădălina Mirea şi având ca invitaţi pe Florica Prevenda şi Valeriu Mladin.
Bucharest Science Festival, cu tema „Oraşele verzi”, a programat, de la ora 19:00 la Universitatea Politehnică, o conferinţă despre renovarea energetică a clădirilor publice, susţinută de Horia Petran din cadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă (INCD URBAN-INCERC).
EVENIMENTE
Fundaţia Dignitas organizează, la sediul Institutului Cultural Român, evenimentul „Din dragoste de carte”, o zi dedicată iubitorilor de carte şi celor interesaţi de protejarea patrimoniului cultural al României. Programul evenimentului cuprinde:
– de la ora 14:30, atelier pentru copii: ilustraţie de carte ţinut de Alexandra Mâzgăreanu;
– de la ora 17:00, lansarea oficială, în prezenţa actorilor şi realizatorilor, a docudramei „Istorii despre Vlad Voievod Drăculea”, realizat după un scenariu original al scriitorului Vasile Lupaş;
– de la ora 18:00, vernisajul expoziţiei de gravură şi ilustraţie de carte a artistului Mircea Nechita;
– de la ora 18:30, lansarea volumului de versuri „Fifty-Fifty”, (carte bibliofilă manufacturată) de Bogdan Lepădatu, cu ilustraţii de Mircea Nechita, prezentat de Ioan Cristescu, directorul Muzeului Literaturii Române.
– de la ora 19:00, recital de poezie şi pian susţinut de actriţa Daniela Nane şi pianista Ioana Lupaşcu.
– de la ora 19:30, licitaţie de carte bibliofilă manufacturată: cinci exemplare unicat, ilustrate distinct, din volumul Fifty-Fifty de Bogdan Lepădatu, cu grafica artistului Mircea Nechita. Fragment din spectacolul „La Paris, monşer!” al Asociaţiei SmartArt şi fragmente din poeziile publicate, în lectura autorului, Bogdan Lepădatu. Fondurile obţinute vor fi direcţionate către un proiect de conservare a fondului de carte al Muzeului „Prima Şcoală Românească” – Braşov.
Azi este Ziua Porţilor Deschise la Institutul Cervantes care vă propune:
– de la ora 17:00, o vizită la Biblioteca Luis Rosales şi lecţii demonstrative de spaniolă pentru copii;
– de la ora 17:30, activităţile pentru copii „Povesteşte o poveste” şi „Călătorie prin lumea hispánică”;
– de la ora 18:00, un atelier de traducere literară coordonat de hispanista Tudora Sandru-Mehedinţi şi activităţile pentru copii „Călătorind prin lume” şi atelier de Gastronomie;
– de la ora 18:30, un curs demonstrativ de spaniolă – nivel iniţial şi intermediar, precum şi activitatea pentru copii „Muralul multicolor”;
– de la ora 19:00, încă un atelier de gastronomie, proiecţii de scurtmetraje spaniole recente şi atelierul „Vreau să dansez tango” susţinut de instructorii Anca şi Traian Ionescu de la Asociaţia pentru Cultură şi Tango;
– de la ora 20:00, proiecţia comediei dramatice „Todos están muertos / Toţi sunt morţi”, de Beatriz Sanchís;
– de la ora 20:30, Quiz – concurs cu întrebări.
EXPOZIŢIE
Cu prilejul ediţiei aniversare a Nopţii Albe a Galeriilor de mâine seară, azi, de la ora 19:00, la sediul ArCuB din Hanul Gabroveni este vernisată expoziţia „Nag Retrospect: Memory Leaks”, ce poate fi vizitată până la 30 octombrie.
CONFERINŢE
Cu prilejul comemorării a 300 de ani de la martiriul Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, în Galeria de Artă Veche Românească a Muzeului Naţional de Artă al României, de la ora 16:30 are loc conferinţa „Antim Ivireanul – floarea cu străluciri de aur a toată arta cea bună”, susţinută de părintele arhimandrit Mihail Stanciu.
Istorica parohie „Mărcuţa” din cartierul Pantelimon, vă invită la manifestarea cultural-duhovnicească „Mărturisitori ai ortodoxiei în temniţele comuniste”, ce începe de la ora 18:30. Sunt invitaţi să conferenţieze: scriitorii Marius Oprea, Sorin Lavric şi Răzvan Codrescu; Moderator preot Mirică Ion Adrian. Va concerta grupul psaltic Anastasis al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
Tot de la ora 18:30, la Casa de cultură „Friedrich Schiller” are loc conferinţa „Stefan W. Hell – Drumul spre Premiul Nobel”, în cadrul ciclului „Moştenirea culturală germană din România”. Participă: Irina Sanda Marin Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii şi Christiane Gertude Cosmatu, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României.