“George Emil Palade” – titulatura acordata promoţiei 2016 a UMF Carol Davila
Articol de , 3 octombrie 2016, 16:15
Promotia 2016 „prof dr George Emil Palade” a inceput astazi cursurile
La festivitatea de deschidere a noului an universitar, au fost prezenţi, alături de cei peste 10.000 de studenţi ai Universităţii, rectorul UMF „Carol Davila” din București, Acad. I.Sinescu, preşedintele Senatului UMF „Carol Davila” , prof.dr.Mircea Beuran, prorectorii şi decanii facultăţilor prestigioasei instituţii de învăţământ, precum şi ivitatul special al acestui eveniment, prof.dr. Leonida Gherasim, membru de onoare al Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române şi fost rector al UMF „Carol Davila” Bucureşti.
Evenimentul are o însemnătate deosebită marcand si deschiderea oficială a „Zilelor Universităţii”, a Salonului Naţional de Carte Universitară – editia a X a şi a „Zilelor Studenţilor Medicinişti”,cât şi prin acordarea titulaturii “George Emil Palade” promoţiei 2016.
„Istoria celor 159 de ani de la înfiinţarea şcolii de medicină din ţara noastră, se poate defini în primul rând prin mărturiile marilor personalităţi care s-au format aici şi şi-au pus amprenta în cercetarea ştiinţifică medicală mondială. Iată că, o astfel de personalitate, George Emil Palade (laureat al premiului Nobel) este, începând de astăzi, portdrapelul promoţiei 2016 şi sper, ca peste ani, din mijlocul acestei generaţii să răsară cel puţin un nou premiu Nobel, atingându-se astfel performanţa marelui savant român” susţine rectorul UMF „Carol Davila” din București, Acad. I.Sinescu.
Prorectorul cu Probleme cu Studenţii, prof.dr. Viorel Jinga spune că „în anul universitar care urmează, doreste evaluarea necesităţilor studenţilor Universităţii pe trei linii: pe partea de învăţare, academică, pe partea de socio-umane şi pe partea de carieră.
Din punct de vedere administrativ pot spune că s-a renovat în totalitate caminul U5, iar în decembrie va avea şi mobilier nou, se va deschide o cantină la caminul E din Grozăveşti, s-au amenajat 12 camere de la caminul U3, configurate fiind camere de protocol pentru oaspeţii asociaţiilor studenţeşti în cadrul schimburilor organizate de acestea şi totodată se va informatiza activitatea secretariatelor pentru a se evita cozile la ghisee”.
Pe de altă parte, prorectorul pentru Strategie Instituţională, Evaluare Academică şi Calitate, prof.dr.Dana Mincă a subliniat ca strategia UMFCD se va concentra pe elementele de structură a procesului de formare universitară, care oferă informaţii, asigură generarea de competenţe şi abilităţi, astfel încât absolvenţii noştri să aibă în continuare şansele maxime de clasificare între primii la concursul de rezidenţiat şi de a fi capabili de a accede cât mai devreme la programe doctorale.
În prezent, prin cele patru facultăţi ale sale, Medicină, Medicină Dentară, Farmacie – împreună cu Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală –, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” şcolarizează numai în cadrul ciclului de studii universitare de licenţă, un număr de 10.467 studenţi, dintre care 1.495 vor păşi pentru prima oară treptele Universităţii, în timp ce 1.580 de studenţi au absolvit anul acesta prestigioasa instituţie de învăţământ superior.
De asemenea, peste 1.600 de cadre didactice asigură pregătirea unui număr considerabil de cursanţi aflaţi la studii de licenţă, de masterat, de doctorat, de pregătire postuniversitară sau de educaţie medicală continuă.
În 1857 Carol Davila in ccolaborare cu Nicolae Kretzulescu înființează Şcoala Naţionala de Medicina şi Farmacie. Cea mai veche universitate de medicină și farmacie din țară a fost, încă de la început, recunoscută în Franța și Italia, unde s-au format cu precădere primii profesori.