Iridex a indeplinit in avans toate masurile impuse de catre Garda de Mediu?
Articol de Mircea Apostolescu, 6 octombrie 2016, 15:17
Cornel Pascu, patronul de la groapa de gunoi Iridex, sustine ca ar fi indeplinit in avans, toate cele 21 de masuri impuse de catre Garda de Mediu Bucuresti, dupa controlul din iulie, anul acesta.
Astfel, stratul de pamant care trebuie sa acopere deseurile depozitate ar fi fost adus la grosimea de 35 de centimetri, cat prevad reglementarile de mediu in vigoare.
Seful de la Iridex spune ca subtierea stratului de pamant de acoperire, constatata de catre inspectorii Garzii de Mediu, in vara, ar fi fost cauzata de fenomenul de tasare a gunoiului, precum si de fenomenele meteorologice, ploi si ninsori, care au antrenat pamantul de pe taluz, catre baza gropii de gunoi.
Tot fenomenul de tasare a gunoiului ar fi cauzat si fisurile din taluzul gropii si compactari si fisuri ale puturilor de colectare a gazului rezultat din fermentatia gunoiului, care contine si hidrogen sulfurat.
Pascu sustine, insa, ca interesul Iridex este de a capta tot gazul degajat prin fermentatia gunoiului, deoarece acel gaz arde intr-o instalatie moderna de cogenerare si produce curent electric.
Pentru a nu pierde nici un pic din acest gaz, Iridex sapa tot timpul puturi noi de colectare, mai spune patronul gropii de gunoi.
Cat despre instalatia pentru arderea gazului, aceaste este ultra-moderna si, in urma arderii gazelor din fermentatia gunoiului, nu sunt evacuate nici un fel de reziduri in atmosfera, spune el.
Pentru a preveni scurgerea levigatului din masinile de gunoi, la rampele de descarcare, a fost colectata zeama care se scurge din deseuri si dirijata catre sistemul de drenaj deja existent.
In plus, dupa separarea de restul gunoiului, deseurile de plastic sunt acoperite cu prelate speciale, pe timpul depozitarii pe platforme, pana la valorificarea lor, iar instalatiile sunt securizate si sigilate, afirma Cornel Pascu.
Patronul de la Iridex spune ca mirosul de care se plang cetatenii din cartierele Pajura, Bucurestii Noi, Militari, Crangasi si Drumul Taberei, percum si locuitorii din Chiajna, Chitila, Rudeni sau Dudu nu sunt cauzate de catre groapa de gunoi Iridex.
De vina pentru mirosul insuportabil sunt insisi cetatenii, care si-au construit casele in zona de protectie a depozitului de deseuri, a afirmat Pascu.
El mai spune ca amenzile de peste 400 de mii de lei, pe care le-a primit de-a lungul timpului, de la Garda de Mediu, au fost pentru inadvertente in hartii si ca autoritatile locale ar trebui sa caute cauza mirosului pe care il reclama cetatenii in cele 18 locatii unde se depoziteaza gunoi sub cerul liber, neacoperit, care nu au nici sistem de colectare a levigatului, nici puturi pentru colectarea gazului din fermentatia gunoiului.
Aceste gropi de gunoi se afla in vecinatatea Chitilei. Prin urmare, de acolo provine mirosul, crede Pascu.
Pe de alta parte, seful ANRSC, Dan Ciocan, a anuntat ca a semnat ordinul prin care prelungeste licenta pentru toate activitatile Iridex, pentru inca 5 ani.
Depozitul ecologic de deseuri Iridex este proprietatea Primariei Municipiului Bucuresti. El a fost infiintat in 1999, iar firma Iridex a castigat, prin licitatie, dreptul de a opera aceasta groapa de gunoi.
La groapa Iridex, sunt depozitate deseurile din sectoarele 1 si 6, adica circa 30% din gunoiul produs de catre locuitorii Bucurestiului.
Dupa preluarea acestei gropi de gunoi, Iridex a construit o statie de concasare a deseurilor din constructii, o statie de sortare a deseurilor refolosibile, o instalatie de productie de energie electrica din gazele rezultate din fermentatia gunoiului, o statie de epurare a apelor uzate, pe care le opereaza in prezent, a afirmat patronul Cornel Pascu.