Moţiunea simplă pe Justiţie, adoptată de deputaţi
Articol de Sabina Lapadatescu, 18 octombrie 2016, 14:37
Moțiunea simplă pe Justiție inițiată de PSD împotriva ministrului Raluca Prună a fost adoptată cu 155 de voturi ”pentru” și niciun vot ”împotrivă”. 60 de deputați nu și-au exprimat, însă, votul.
Înainte de votare, ministrul Justiției a făcut apel în plen la întreaga clasă politică să dea dovadă de responsabilitate și să-și asume problemele care există în domeniu.
Amintim că social-democrații cer demisia ministrului pentru unele afirmații făcute recent în plenul CSM, când a susținut că a mințit la CEDO despre situația fondurilor alocate pentru penitenciare.
”La data de 14.06.2016, ministrul Justiției, Raluca Prună, se prezintă în fața CEDO, unde susține și depune un act privind măsurile care au fost luate și cele care urmau a fi luate în vederea îmbunătățirii condițiilor din penitenciare. După această prezentare, ministrul Justiției face afirmații în plenul CSM din data de 06.10.2016 susținând că ‘eu m-am dus și am mințit la CEDO — și spun bine mințit la CEDO — că eu am crezut că, dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român… deci eu am mințit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru șapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, aproape un miliard de euro, dar astea erau niște bune intenții, pentru că, în realitate, în buget noi nu avem acești bani’. Declarația doamnei Prună este mincinoasă sub două aspecte: unul privește ‘minciuna cu hârtia sub semnătura cuiva din statul român’, cel de-al doilea că un înalt demnitar al statului român a mințit în fața unui organism internațional”, se arăta în textul moțiunii.
Ministrul Prună a explicat contextul în care a făcut acele declaraţii.
”Declaraţia mea din plenul CSM din 6 octombrie trebuie interpretată în cheia îngrijorării mele ca ministru, bazată pe exemplele din trecut care au scos în evidenţă în mod repetat neputinţa guvernelor de a acoperi integral nevoile sistemului judiciar. Această neputinţă vine de la faptul că noi, ca ţară, nu avem o programare bugetară multianuală. Am folosit această paralelă între necesarul de noi locuri în penitenciar, necesarul de a reforma sistemul penitenciar şi necesarul de finanţare a investiţiilor din sistemul judiciar. Orice altă interpretare este un exerciţiu de decupare din context, de semiotică şi de analiză a plasticităţii în limbaj pentru care pledez vinovată”, a explicat Prună.
Aceasta este a doua moțiune simplă îndreptată împotriva Ralucăi Prună, după cea inițiată în aprilie de ALDE, care a fost respinsă prin vot.