Tudor Gheorghe declară: ”Vă dau un an din viața mea”
Articol de Maria Gheorghiu, 25 octombrie 2016, 08:41
Astăzi, la ora 12.00, la Palatul Parlamentului, rapsodul Tudor Gheorghe îşi va lansa prima sa carte, „Vă dau un an din viaţa mea”, un roman memorialistic apărut la Editura Scrisul Romanesc.
„Am fost întrebat ce o să fac când nu o să mai cânt. Domnii mei, am ce să fac. Această primă carte arată că am ce face, după ce nu o să mai cânt… Când nu voi mai avea vigoare, când forţa glasului meu nu va mai pătrunde cu acurateţe şi cu duritate în sufletele dumneavoastră, atunci mă voi retrage. Nu o să stau să fac play-back-uri după discurile imprimate în tinereţe şi să fiu penibil. Voi avea luciditatea şi demnitatea să fac pasul înapoi, să mă retrag şi să scriu.”
Si totuși, rapsodul Tudor Gheorghe are încă forță și putere de convingere prin cântec, dovada, spectacolul aniversar de mâine, 26 octombrie de la Sala Palatului intitulat ”Toamna Simfonic”. Vestea bună este că romanul memorialistic ”Vă dau un an din viața mea”, care se lansează azi, va putea fi achiziționat la spectacolele susținute de trubadur. Vestea proastă este că cel de Sala Palatului de maine, este sold out…
„Vă dau un an din viaţa mea” este un roman autobiografic, în care pătrundem prin scris sensibil în lumea lui Tudor Gheorghe, (familie, teatru,politică, artă.); o lume frumoasă cu foarte mulți mari actori.
Despre romanul său de debut, maestrul Tudor Gheorghe declară: „M-a inspirat un turneu pe care l-am făcut cu ”Lecţia”, cu care am bătut toate oraşele mici. La Babadag nu mai cântase nimeni de 20 de ani! M-au emoţionat lucrurile astea, aşa că le-am trecut într-un jurnal, care se intitulează ”Vă dau un an din viaţa mea.”..
Regret că nu am putut merge şi în alte locuri, dar în multe din locurile unde aş fi vrut să ajung nu mai erau case de cultură…Cultura la ora actuală în orăşelele astea mici înseamnă ziua oraşului, festivalul berii, usturoiului…Avem toate festivalurile posibile, de la murături, la gogoşi, tot ce îţi trece prin cap. Primăriile pun o scenă în mijlocul oraşului, vin fetele siliconate, fac play-back-uri, pleacă şi ne notează activitate culturală”.
Prefața romanului este semnată de acad.D.R.Popescu:
”Tudor Gheorghe are o memorie de elefant! Nu ţine minte doar tainele folclorului nostru, nu, el ştie pe de rost aproape întreaga mare poezie românească!…Paradisul scriptic! Laudă aduce el, în cântece, efortului ţăranilor, de pe tot cuprinsul României, de a-şi găsi rostul, chiar dacă mai au îndoieli că-l vor dibui măcar… Acesta este Tudor Gheorghe, mereu cântând, mereu departe de amprentele morţii, mereu trecând din biserica albastră a iernii în biserica verde a primăverii, întinerind mereu!…Acum, în ”Tudoriada”, descopăr un scriitor talentat, Tudor Gheorghe, care povesteşte, în mai multe cuvinte, câte ceva despre drumurile parcurse prin țară și prin lume” (D.R.Popescu)
Si acesta este doar începutul…urmează un volum de versuri.