Bătălia pentru taxa Radio-TV
Articol de , 26 octombrie 2016, 09:30
O decizie a deputatilor care parea batuta in cuie ieri, a fost “dez-batuta” astazi.
Dupa ce Comisia de buget-finante din Camera Deputatlor a votat in unanimitate ca taxa radio-TV sa nu mai faca parte din lista de 100 de taxe nefiscale a caror eliminare a propus-o presedintele PSD Liviu Dragnea, ieri plenul Camerei a discutat proiectul de lege si a decis, tot in unanimitate, ca taxa radio-tv sa fie si ea eliminata.
Cum a fost posibil sa fie unanimitate in ambele cazuri
Avizul Comisiilor de specialitate, si din Camera Deputatilor si din Senat, indiferent din ce domeniu, este unul consultativ, plenul poate sa nu tina cont de acest aviz.
Ca deputatii PSD au urmat cererea sefului lor si au votat pentru eliminarea taxei radio-tv desi iei votasera contrariul, este ceva normal, tine de disciplina parlamentara.
Ramane de vazut de ce s-au schimbat celelalte partide, care ieri sustineau ca taxa trebuie pastrata. Daca votul a fost unanim, inseamna ca au votat si liberalii, si UDMR, si ALDE, si UDMR
In discutiile din plen, liberalii s-au declarat impotriva eliminarii taxei radio-TV, dar au votat, totusi, legea in ansamblu. Cum poti sa votezi o lege nefiind de acord cu una din prevederile ei?
Bugetul actual al Radioului Public
In anul 2016, bugetul Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) a fost 192.948.000 de lei (circa 43 de milioane de euro) în scădere cu 1,48% față de bugetul pentru anul 2015.
Bugetul SRR a fost asigurat în proporție de 47,52% de la bugetul de stat și 52,48% din venituri proprii.
Deci de la bugetul de stat SRR a primit, pentru acest an, 20 de milioane 400 de mii de euro, iar veniturile proprii ale SRR au fost de 22 de milioane 600 de mii de euro.
Atentie insa, banii primiti de la buget s-au dus INAPOI LA STAT, mai precis la Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR).
NICIUN leu de la stat NU a mers catre salarii sau pentru vreo activitate jurnalistica!
Ce au aprobat deputatii
Au aprobat eliminarea actualei taxe radio-tv, care este de 6,5 lei/luna pentru persoanele fizice, 10 lei/luna pentru microntreprinderi si 30 lei/luna pentru firmele mijlocii si mari.
In schimb Liviu Dragnea a propus ca incepând cu anul viitor, prin legea bugetului de stat, sa fie aprobat un tarif de 21 de lei aferent fiecărui cetăţean român pentru radio. Asta ar insemna un buget teoretic de 420 mil de lei/an pentru radio.
Pentru televiziune Liviu Dragnea a propus ca de anul viitor alocarea de la buget sa fie de 34 de lei pe fiecare cetatean, deci un total teoretic de 680 de milioane de lei/an.
Probleme cu finantarea de la buget
In principiu bugetele propuse de Liviu Dragnea sunt bune, cu conditia ca statul sa nu considere ca are alte prioritati.
Adica guvernul, oricare ar fi el, poate sa spuna ca este adevarat, ar trebui sa dea 420 de milioane pentru SRR si 680 de milioane pentru TVR, dar pe moment are cheltueili mai urgente de la buget, de exemplu pentru sanatate, sau invatamant, sau pentru aparare, asa ca pentru radio si televiziune nu mai raman decat putini bani.
Scenarul este perfect plauzibil: este suficient sa ne amintim ca, prin lege, invatamantul ar trebui sa aiba alocare de 6% din PIB in fiecare an, dar niciodata acest procent obligatoriu nu a fost respectat.
Motive pentru ne-respectarea acestui procent de 6% s-au gasit permanent, de catre toate guvernele succesive, si au fost acceptate permanent, de catre toate parlamentele succesive.