Defilarea de Ziua Națională va avea loc la Arcul de Triumf!
Articol de Mircea Apostolescu, 7 noiembrie 2016, 15:09
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat astăzi că parada militară de 1 Decembrie va reveni, începând de anul acesta, în locul ei tradițional de desfășurare, adică la Arcul de Triumf. Edilul șef a declarat că a efectuat toate plățile restanțe și a reușit să concilieze punctele de vedere divergente ale comstructorului, proiectantului și consultantului, deci nu mai există motive pentru întârzierea lucrărilor.
Aflată în vizită pe șantierul de la Arcul de Triumf, Gabriela Firea a declarat că lucrările de restaurare sunt încheiate, iar cele de consolidare sunt executate în proporție de 90%. Potrivit Primarului Capitalei, mai sunt de executat mici retușuri, la interior, iar lucrările se vor finaliza până pe data de 25 noiembrie.
În zona de intrare de pe Șoseaua Kiseleff, dinspre Piața Presei, va fi amenajată o trecere de pietoni, semaforizată, pentru că cei care vor dori să viziteze monumentul să poată ajunge la Arcul de Triumf, în condiții de siguranță, a explicat Gabriela Firea.
Primarul Capitalei a spus că investiția pentru consolidarea și restaurarea Arcului de Triumf a costat 7,7 milioane de euro, dintre care 5 milioane de euro provenite din fonduri europene.
Șeful proiectului de consolidare și restaurare a Arcului de Triumf, Irina Bologa, a explicat că monumentul a fost tăiat de pe fundația inițială și așezat pe niște amortizoare antiseismice. Acestea preiau energia din scoarță terestră, creață în timpul unui seism, și o vor transmite către izolatorii seismici, care vor prelua toată această energie. În timpul unui cutremur, pământul se va mișca, dar Arcul de Triumf va rămâne nemișcat, a spus șefa de proiect. Amortizoarele și izolatorii antiseismici au fost testate pentru cutremure de până la 9 grade pe scara Richter, conform Irinei Bologa.
Proiectul având drept obiectiv consolidarea și restaurarea Arcului de Triumf trebuia încheiat la finele lui iunie 2015. Problemele tehnice, ținând de omologarea pentru Europa a amortizoarelor și a izolatorilor seismici, au făcut ca lucrarea să depășească și finele anului trecut, pierzându-se finanțarea europeană. Așa se face că, din cele 7,7 milioane de euro, cât au costat lucrările de consolidare și restaurare, doar 5 milioane de euro au fost trase din fonduri europene nerambursabile, după 31 decembrie 2015, lucrările fiind finanțate de la bugetul local, a explicat șefa de proiect.