Cele mai interesante evenimente de astăzi, 28 noiembrie, din Bucureşti
Articol de , 28 noiembrie 2016, 15:55 / actualizat: 30 noiembrie 2016, 17:20
CINEMA
* De ieri, la Cinema Elvira Popescu au început „Zilele Filmului LUX 2016”, în cadrul cărora sunt prezentate producţii participante la competiţia pentru Premiul Parlamentului European. Astă-seară, de la ora 19:00, rulează filmul de animaţie „Ma vie de Courgette / Viaţa mea de Dovlecel”, primul de acest gen ajuns printre finalistele premiului LUX, coproducţie Elveţia-Franţa realizată de Claude Barras care descrie realitatea dură dintr-un orfelinat cu un umor delicat şi stângaci.
* La Centrul Ceh, de la ora 20:00 este proiectat, în cadrul programului Documentary Mondays, filmul „Racing Extinction”, realizat de Louie Psihoyos, despre o echipă de ecologişti care încearcă să stopeze vânzarea speciilor sălbatice pe piaţa neagră din Asia, în condiţiile în care la sfârşitul secolului am putea pierde mai bine de jumătate din speciile de pe planetă, oamenii de ştiinţă spunând că am intrat în Antropocen, epoca de distrugere rapidă a Pământului, ca urmare a impactului devastator asupra sa pe care îl are activitatea umană.
FESTIVAL
Festivalul Internaţional al Teatrului Contemporan de Animaţie ImPuls a ajuns în ultima sa zi, astăzi fiind programate la Teatrul Ţăndărică din Piaţa Lahovary:
– de la ora 17:30, lansarea cărţii „Commedia dell`arte” de David Esrig;
– de la ora 18:00, spectacolul „Poveşti venite din uitare”, de Duda Paiva prezentat de Teatrul de Animaţie din Poznan, Polonia, ce vă propune o întâlnire cu demonologia slavă veche, cu legende şi creaturi magice;
– de la ora 20:00, în cadrul Conferinţelor „Ideea”, Marek Waszkiel vorbeşte despre Teatrul polonez de animaţie;
– de la ora 21:00, în Anima Studio începe „Pe firul muzicii”, un concert amuzant de muzică internaţională, pigmentat cu scheciuri jucate cu 11 marionete din lemn şi hârtie, susţinut de Nikos Tombros şi Eleni Panagiotou de la Teatrul de Marionete Antamapanthou din Grecia.
SPECTACOL
Ballet Flamenco de Madrid prezintă, de la ora 19:30 la Sala Palatului, „Carmina Burana”, un spectacol de o frumuseţe vizuală impresionantă susţinut de peste 30 de artişti, muzicieni şi dansatori, sub conducerea directorului artistic Luciano Ruiz.
MUZICĂ
* Pentru a sărbători 98 de ani de la Unirea Bucovinei cu România, la Clubul Ţăranului are loc, de la ora 18:00, un concert de vechi cântece bucovinene susţinut de interpreta Lorena Oltean, alături de pianistul Ştefan Lovin.
* Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului de Muzică Veche, la care Bucureşti FM este partener media, se încheie astăzi cu concertul „Sones de Palacio” susţinut de Xavier Diaz Latorre – chitară cu cinci choruri şi Andrew Lawrence King – harpă spaniolă, de la ora 19.00, în Sufrageria Regală de la Muzeul Naţional de Artă al României. În program lucrări de Sanz, Murcia şi Guerau, cei mai importanţi compozitori care s-au dedicat creaţiei pentru chitară, pe parcursul secolului al XVII-lea în Spania.
* În sala Auditorium a aceluiaşi Muzeu, Alexandru Andrieş susţine un concert de Moş Nicolae, începând cu ora 19:30. Invitaţii speciali, care se alătură maestrului pe scenă sunt: Ioana Mîntulescu, Radu Bânzaru, Dan Georgescu, Marcel Moldovan, Sorin Romanescu şi Cristian Soleanu.
* Sala Radio găzduieşte, de la ora 20:00, concertul grupului Robert Glasper Experiment, care combină muzica de jazz cu R&B şi hip-hop şi este de două ori câştigător al premiilor Grammy, în 2013 şi 2015, pentru cel mai bun album R&B şi cea mai bună interpretare.
CARTE
La Librăria Sophia, de la ora 18:00 are loc lansarea volumului „Martirii ortodoxiei. Teologia martiriului” de arhim. Spiridon Bilalis. Printre invitaţi: Pavel Chirilă, doctor în teologie şi homeopatie şi Răzvan Codrescu, editor.
CONFERINŢE, ÎNTÂLNIRI, DISCUŢII
* În cadrul conferinţelor „România Echitabilă”, de la ora 17:00, la TechHub Bucureşti, din strada Nicolae Filipescu nr. 39 – 41, are loc o discuţie despre accesul egal la o educaţie de calitate, la care participă reprezentanţi ai mediului universitar, civic şi politic.
* De la ora 18:00, la Parohia „Sf. Cuv. Antonie cel Mare” din cartierul bucureştean Titan începe o întâlnire spiritual – apologetică şi educativ – duhovnicească cu tema „Despre marea familie a Bisericii şi marea familie a neamului în faţa provocărilor contemporane – realităţi, soluţii şi perspective”, avându-l ca invitat special pe părintele dr. Mihail Milea, preşedintele Fundaţiei „Sfântul Sava” din Buzău şi profesor la Seminarul Teologic Liceal „Chesarie Episcopul” din aceeaşi localitate.
* În cadrul celei de-a patra ediţii a Conferinţelor de Crăciun în România, profesorul german Rolf Heuer susţine conferinţa „Ştiinţa – Punţi între culturi şi naţiuni: explorând universul timpuriu“, de la ora 18:30, la Ateneul Român.