FOTO: S-a redeschis Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”
Articol de Mircea Apostolescu, 29 noiembrie 2016, 15:25
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a inaugurat, astazi, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Acesta a fost consolidat si restaurat, printr-un program european. Gabriela Firea a anuntat ca Municipalitatea lucreaza la elaborarea unei harti a atractiilor turistice bucurestene, intre care se va inscrie, la loc de cinste, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Contractul de finantare europeana a fost semmat in iunie 2014, iar lucrarile ar fi trebuit incheiate in aprilie anul trecut. Pentru consolidarea si restaurarea Observatorului, s-au cheltuit 2,6 milioane de euro, dintre care 85% au fost fonduri europene. Conform obligatiilor asumate de Primaria Capitalei, prin contractul de finantare europeana, Observatorul trebuie sa devina obiectiv turistic si sa aiba 10.000i de vizitatori pe an.
Cladirea Observatorului se afla in administrarea Muzeului Municipiului Bucuresti. In prezent, la primul etajul se afla o expozitie de pictura dedicata pietei ca simbol urban, cu imagini din intreaga Europa, iar, la etajul al doilea, o alta expozitie de pictura dedicata astronomiei.
Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” se afla pe Bulevardul Lascar Catargiu, numarul 21, la intersectia cu strada purtand acelasi nume, pe partea dreapta, venind dinspre Piata Victoriei catre Piata Romana.
Cladirea a fost construita de catre Amiralul Vasile Urseanu sub forma unui yacht, pentru a oferi senzatia de a fi pe mare, atunci cand privesti stelele.
Intre 1908 si 1910, imobilul a fost reamenajat chiar de catre Amiralul Urseanu, in scopul de a sluji ca sediu al Societatii Astronomice Romane „Camille Flammarion”, infiintata de catre Victor Anestin.
Observatorul era dotat cu o luneta Zeiss, de 150 de milimetri diametru si cu o distanta focala de 2,7 metri, la acea data, a treia ca marime din tara.
In 1926, la moartea Amiralului Vasile Urseanu, sotia acestuia, Ioana Urseanu, dona imobilul Municipalitatii. Pana in 1949, cladirea a adapostit Pinacoteca Municipiului Bucuresti.
La 1 mai 1950, era inaugirat Muzeul Stiintelor experimentale, iar cladirea isi recapata destinatia initiala, aceea de observator astronomic.