Apa Nova inlocuieste tevile de apa rece din blocuri!
Articol de Mircea Apostolescu, 15 decembrie 2016, 09:35 / actualizat: 15 decembrie 2016, 11:56
Concesionarul serviciului de alimentare cu apa si canalizare din Bucuresti, Apa Nova, isi propune imbunatatirea permanenta a ofertei pentru clientii sai. Calitatea serviciului inseamna, pe de-o parte, calitatea apei potabile, iar, pe de alta parte, asigurarea unei presiuni si a unui debit constant la robinetul consumatorului, spune Mihai Savin, director general adjunct al Apa Nova.
Desi parametrii serviciului sunt foarte buni pe instalatia companiei, odata ce apa intra in instalatiile blocurilor, calitatea acesteia, presiunea si debitul scad de multe ori. Este vina instalatiilor foarte vechi, de peste 30 de ani, in multe cazuri, din blocurile bucurestene. Tot din cauza acestor instalatii vechi, asociatiile de proprietari inregistreaza si pierderi, uneori insemnate, de apa, care se reflecta in facturi, explica Savin.
Pentru a veni in sprijinul bucurestenilor, Apa Nova a initiat un program-pilot, cu o denumire tulburatoare, „A Doua Teava”, prin care finanteaza schimbarea tevilor de apa rece, pentru 20 de scari de bloc a cate 10 etaje fiecare. Compania va achita 95% din costurile inlocuirii tevilor, restul de 5% reprezentand coparticiparea asociatiilor respective.
Pentru programul „A Doua Teava” au aplicat 200 de asociatii de proprietari, care au trecut printr-un proces de selectie pe criteriile vechimii blocurilor (initial au fost acceptate doar imobilele de cel putin 30 de ani vechime), al existentei consensului in cadrul asociatiei, al bonitatii respectivelor asociatii, in sensul ca proprietarii sa inteleaga ca isi asuma plata celor 5 procente din valoarea lucrarilor. Este foarte important ca instalatia de apa rece a blocului sa nu fi fost schimbata, in intregime, in decursul timpului, subliniaza Mihai Savin.
Pentru a evita orice dubii cu privire la existenta anumitor interese privind firmele care vor executa lucrarile, asociatiile de proprietari vor fi cele care vor alege firmele cu care vor lucra si vor incheia contracte cu acestea. Contractele vor fi de tipul „design and built”. Apa Nova va asigura insa asistenta juridica, comerciala si tehnica pentru asociatiile de proprietari implicate in program.
Astfel, conform directorului general adjunct, Mihai Savin, Apa Nova va acorda asistenta tehnica gratuita in ceea ce priveste realizarea unor relevee ale instalatiilor existente, care sunt necesare din cauza lipsei cartilor tehnice ale imobilelor, in cazul majoritatii blocurilor din Bucuresti. De asemenea, compania de apa si canalizare va acorda consultanta asociatiilor cu privire la proiectele intocmite de constructori, atat vizavi de calitatea materialelor, cat si de cea a solutiilor constructive alese. Asistenta acordata gratuit de catre Apa Nova se va extinde si pe durata executiei lucrarilor. Specialistii companiei vor urmari daca proiectul va fi respectat de constructorii alesi, atat din punctul de vedere al calitatii materialelor, cat si din acela al calitatii executiei lucrarilor, da asigurari Mihai Savin.
Mai mult decat atat, seful de la Apa Nova promite ca, daca din cauza lucrarilor de inlocuire a tevilor de apa rece, se vor produce pagube in apartamentele respective, pereti deteriorati, gresie sau faianta sparta, compania va reamenaja gratuit baile sau bucatariile afectate.
In acest moment, programul se afla in faza de incheiere a contractelor de finantare intre Apa Nova si asociatiile de proprietari. La inceputul lui ianuarie, asociatiile vor putea sa treaca la selectarea constructorilor, urmand ca, imediat dupa semnarea contractelor dintre acesti constructori si asociatii, sa se treaca la etapa de proiectare si executie, a declarat, in exclusivitate pentru Bucuresti FM, directorul general adjunct al Apa Nova.
In ceea ce priveste costurile, Mihai Savin spune ca acestea s-ar ridica la circa 15.000 – 20.000 de euro, pentru o scara de bloc cu 10 etaje. Costurile variaza in functie de numarul de coloane de apa rece pe care le are blocul. Acestea pot fi intre doua si sase, in functie de numarul de bai si de bucatarii din bloc, explica el.
Pentru bucurestenii care locuiesc in blocurile incluse in programul-pilot „A Doua Teava” avantajele schimbarii intregii instalatii de apa rece constau in asigurarea calitatii foarte bune a apei potabile (se vor bucura de o presiune si un debit constante la robinet) si in faptul ca se vor elimina pierderile din instalatia blocului, ajungandu-se, astfel, la o diminuare a facturilor la apa rece. La scara mai mare, diminuarea consumului de apa inseamna scaderea consumului de energie si de substante folosite la producerea apei potabile. Daca si autoritatile se vor implica in acest efort, incluzand schimbarea instalatiilor in programele de eficientizare termica a cladirilor de locuit, rezultatul ar putea fi cel de scadere a amprentei de carbon, la nivel national, crede Mihai Savin.
Vestea cea mai buna pentru asociatiile de proprietari este insa aceea ca programul „A Doua Teava” va continua si anul viitor, deci alte asociatii vor putea beneficia de finantare pentru schimbarea instalatiilor de apa rece din partea Apa Nova, promite Mihai Savin, directorul general adjunct al companiei.