S-a deschis „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”
Articol de cristina.toma, 20 decembrie 2016, 10:17
Inceputul de săptămână în București a fost marcat de deschiderea „Muzeului Vârstelor, de la copilărie la senectute”, muzeu care doreste să ne spună o poveste, atât despre intimitate cât și despre evolutia raporturilor dintre generațiile pe parcursul ultimelor trei sute de ani în mediu urban românesc, având Bucureștiul drept studiu de caz. Însă aceasta ar putea fi și o poveste despre cum ar fi arătat viața noastră dacă ne-am fi născut în secolul al XVIII-lea, sau al XIX-lea, ori destinul nostru s-ar fi depănat începând de la începăutul secolului XX și până astăzi.
Insă acest nou proiect al Muzeului Municipiului București destinat, în special tinerilor și adolescenților nu este doar un simplu spațiu expozițional unde să evadeze din cotidian ori să folosească doar exemplificare pentru orele de istorie ci, își propune mai mult. Dorește în primul rând să îi familiarizeze pe tinerii de azi cu ceea ce vor deveni ei peste 30-40 de ani. În toată această perioadă de timp ei vor trebui să se familiarizeze și să se adapteze continuu la evoluția sociețății, la profesii noi și la shimbări de mentalități dar si la viața de familie și anturajele în care vor trebui să intre pe parcursul vieții.
Un alt obiectiv, pe care „Muzeul Vârstelor, de la copilărie la senectute” și-l propune este acela al înțelegerii vârstei trăite prin cunoașterea vârstelor similare trăite diferit în trecut de generații și, mai ales, dezvoltarea aptitudinilor de adaptare pentru vârstele care urmează adolescența, maturitate, senectute.
Un al treilea obiectiv al acestui nou muzeu este si construirea unui model de viață pornind de la modele similare care s-au desfăsurat în timpul generațiilor trecute.
Astfel, în muzeu sunt oferite de la informatii de antropologie fizică din perspectivă comparativă începând din secolul al XVI-lea și până în zilele noastre și până la cele legate de evoluția demografică a orasului, a sistemului scolar precum si multe altele. De asemenea, sunt reconstituiri de interioare urbane începând din secolul XVIII si până astăzi. Putem vedea, veșminte dar și obiecte folosite în bucătărie, mobilier, chiar si un radio foarte, foarte vechi dar și multe altele.
Proiectul a fost coordonat de istoricul Adrian Majuru dar la el au lucrat muzeografi, istorici, restauratori, consservatori documentaristi.
„Muzeul Vârstelor, din copilărie la senectute” se află în Palatul Cesianu, din Calea Victoriei 151.