Bucuresti, un paradis nestiut al pasarilor
Articol de cristina.toma, 14 ianuarie 2017, 16:59
Astazi a debutat MidWinter Count – Numaratoarea de Iarna a Pasarilor Acvatice, program desfasurat de Societatea Ornitologica Romana (SOR), sub coordonarea Wetlands International.
Numaratoarea a avut loc in Parcul Herastrau, iar participantii au fost biologi dar si voluntari la SOR. Astazi au fost monitorizate pasarile acvatice in principal, dar si celelalte pasari care traiesc in aceasta arie fie ca sunt pasari autohtone sau pasari nordice care ierneaza in tara noastra.
Astfel, ornitologii au notat fiecare pasare intalnita pe Lacul Herastrau dar si in parc, iar varietatea acestora este una de-a dreptul uimitoare.
Pasarile intalnite se impart in doua categorii: pasari autohtone care nu parasesc teritoriul tarii noastre in timpul iernii si pasari migratoare care vin in timpul sezonului rece din tarile nordice pentru a ierna aici.
Astfel, inarnati cu binocluri, ornotologii au notat toate speciile de pasati intalnite, iar surprizele nu au intarziat sa apara: au fost observati pescarusi, atat autohtoni cat si nordici, rate salbatice mici, lisite, cormorani, cateva gaste nordice, lebede, ce-i drept in numar mic, gaste salbatice, dar si alte pasari precum ciori obisnuite si ciori gride, vrabii de camp, cotofene, botgrosi, pitigoi albastri, turturele, porumbei salbatici dar si unele pasari care probabil au apartinut unor colectionari si au scapat din voliere iar apoi s-au salbaticit.
Cu aceasta ocazie, au fost inspectate si hranitoarele pe care Societatea Ornitologica Romana le-a pus in parc si unde zilnic se pun seminte pentru pasari.
O concluzie preliminara, dupa incheierea acestei zile de monitorizare a pasarilor, este aceea ca Parcul Herastrau ofera conditiile pentru refugiul pasarilor care sunt dependente de mediul acvatic, dat fiind ca exista, chiar si in perioadele reci cand apele ingheata, zone cu apa lichida care asigura pasarilor posibilitatea de a-si procura hrana.
De asemenea, pasarile sunt intr-un numar normal pentru aceasta perioada a iernii, de ordinul sutelor, ceea ce inseamna ca Parcul Herastrau este un mediu favorabil si sanatos in ciuda faptului ca se afla intr-o metropola, a precizat Florin Chirila, presedintele filialei Bucuresti a Societatii Ornitologice Romane.
Maine, actiunea va continua in Parcul Tineretului, unde ornitologii vor cerceta si un aspect inedit: o colonie de papagali salbaticiti. Monitorizarea pasarilor va continua pe Lacul Morii si Raul Dambovita in saptamana care urmeaza.