Cele mai interesante evenimente de astăzi, 17 ianuarie, din Bucureşti
Articol de , 17 ianuarie 2017, 14:32
CINEMA
De la ora 19:00, la Cinemateca Eforie este prezentată, în ciclul „Istoria filmului universal în capodopere”, comedie dramatică „La règle du jeu / Regula jocului”, realizată în 1939 de Jean Renoir, care şi joacă în film alături de Marcel Dalio, Nora Gregor, Roland Toutain, Julien Carette.
MUZICĂ
* Primul concert din noul an al Big Band-ului Radio din seria „Jazz pe româneşte” are loc astă-seară, de la ora 19.00, la Sala Radio, sub genericul „De trei ori sax!”. Cristian Soleanu, Paolo Profeti şi Cătălin Milea, trei saxofonişti cunoscuţi ai scenei româneşti de jazz, interpretează alături de Band-ul condus de dirijorul Ionel Tudor piese pline de ritm, spontaneitate, virtuozitate şi… improvizaţie.
* În cadrul „Stagiunii de marţi seara”, la sala mică a Ateneului Român, tot de la ora 19:00 începe recitalul susţinut de pianista Andra Demidov, care interpretează lucrări de Beethoven: Sonata în Mi bemol major, op. 7; 32 variaţiuni în do minor şi Sonata în fa minor, op. 57, „Appassionata”.
* Cântăreaţa scoţiancă de origine română, Lizabett Russo, revine pe meleagurile natale pentru a cânta, de la ora 19:30, în BEAT bar umanist.
DANS
Clubul Ţăranului găzduieşte, de la ora 19:00, o lecţie de tango prezentată de Fabrica de Tango, urmată, de la ora 20:15, de o Milonga pe timp şi contratimp cu DJ Lucia.
EXPOZIŢII
* La „U” Art Gallery, din B-dul Iancu de Hunedoara nr. 8, de la ora 18:00 are loc vernisajul expoziţiei personale de pictură „Chipuri şi stări” a artistului plastic Aurelian Broască, ce poate fi vizitată până pe 26 ianuarie. În deschidere va lua cuvântul criticul de artă Roxana Bărbulescu, preşedintele Asociaţiei Culturale ARTAR.
* Două expoziţii sunt vernisate astăzi la Galeria Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare:
– de la ora 18:00, noul proiect Black Cube „Căile sufletului” al artistei Maria Cioată, ce cuprinde mai multe instalaţii din ceramică, un adevărat spectacol vizual prin întrepătrunderea luminii şi umbrelor, suprapunerea de texturi, jocul formelor şi volumelor care poate fi vizionat până pe 18 februarie;
– de la ora 19:00, proiectul semnat de Elena Dumitrescu „Un loc sigur”, ce propune publicului un subiect de o sensibilitate aparte, inspirat de experienţa maternă a artistei şi curatoriat de Simona Vilau. Sculpturile supradimensionate ale expoziţiei, din papier maché, care redau un univers fragil, sensibil şi special, proiectând experienţa unică de părinte şi deopotrivă martor şi participant pot fi văzute până pe 18 februarie.
* Conform tradiţiilor înrădăcinate la Institutul Balassi, al Ungariei, anul calendaristic începe cu un proiect legat de arta fotografică, amintind de primul şi cel mai important artist fotograf din România, Szathmáry Pap Károly. Astfel, azi, de la ora 19:00 este vernisată o expoziţie în care artistul fotograf bucureştean Alfred Schupler prezintă aparate de fotografiat vechi, din propria colecţie. În cadrul acesteia, profesorul universitar Radu Igazság, plastician, fotograf şi regizor de filme de animaţie va conduce un performance fotografic: mai mulţi fotografi vor experimenta interacţiunea mai multor aparate care fotografiază cu blitz simultan. Imaginile experimentale developate vor fi prezentate joi, 2 februarie, la finisajul expoziţiei.
CARTE
* Ceainăria Cărtureşti Verona găzduieşte, de la ora 19.00, lansarea unei cărţi fundamentale pentru istoria ideilor: „Numărul de aur. Rituri şi ritmuri pitagoreice în dezvoltarea civilizaţiei occidentale” de Matila C. Ghyka, tradusă din limba franceză de Adrian Pătruşcă, pentru prima dată în România. Volumul cuprinde o scrisoare către autor semnată de Paul Valéry şi o prefaţă de Basarab Nicolescu. Cartea a apărut în colecţia „Porta Magica” a Editurii Nemira, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Invitaţii la eveniment sunt: Radu Boroianu – preşedinte ICR, Constantin Aslam – Profesor la Universitatea Naţională de Artă şi Cornel Moraru – asistent la aceeaşi Universitate.