Cele mai interesante evenimente de astăzi, 20 ianuarie, din Bucureşti
Articol de , 20 ianuarie 2017, 13:54
CINEMA
Cea mai importantă premieră, dintre cele 4 ce intră pe ecrane de astăzi, este comedia muzicală „6,9 pe scara Richter” realizată de Nae Caranfil, care semnează scenariul, regia şi muzica filmului. Laurenţiu Bănescu, Maria Obretin, Teodor Corban şi Simona Arsu interpretează pe Tony-actorul, soţia sa instabilă psihic, tatăl lui hedonist şi frumoasa (deşi mult prea tânăra) iubită a acestuia, care evoluează împreună într-un „cadril” tragi-comic, în aşteptarea unui dezastru seismic şi a unei premiere teatrale unde, cel puţin în intenţii, „toată lumea râde, cântă şi dansează”… Filmul rulează la aproape toate cinematografele bucureştene.
MUZICĂ
* Concertul Orchestrei Naţionale Radio ce începe de la ora 19:00, la Sala Radio, este unul „In memoriam Ion Voicu”, dirijat de Mădălin Voicu şi avându-l ca solist pe Alexandru Tomescu, care va interpreta „Concertul nr. 5 în la major pentru vioară şi orchestră”, de Mozart, pe aceeaşi vioară Stradivarius pe care a cântat maestrul Ion Voicu. Programul serii mai cuprinde: Uvertura operei „Wilhelm Tell” de Rossini şi Simfonia nr. 4 în la major – „Italiana” de Mendelssohn.
* În cadrul seriei de evenimente ce marchează Ziua Culturii Maghiare (22 ian.), azi, de la ora 19:00, la Institutul Balassi, al Ungariei, are loc un recital susţinut de violoncelistul Andrei Kivu şi de pianista Verona Maier dedicat memoriei Maestrului Bács Lajos (Ludovic Baci), dirijorul, compozitorul şi profesorul care a marcat întreaga viaţă muzicală românească din ultimele cinci decenii şi a cărui carieră a fost strâns legată de Societatea Româna de Radiodifuziune, între anii 1958 şi până la pensionarea din 1991 fiind dirijor şi director artistic al Orchestrei de Cameră Radio. În program: „Adagio” de Bács Lajos, Sonatina şi Sonată de Kodály Zoltán, „La Lugubre Gondola” de Liszt, 4 dansuri româneşti de Bartók şi Duo de Rózsa Miklós.
* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“ susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, al doilea concert al săptămânii, având ca dirijor şi solist pe violonistul David Lefévre. Solist la contrabas: Sorin Orcinschi. În program: Sonata nr. 2 de Rossini, Gran Duo Concertante de Bottesini şi „Souvenir de Florence” de Ceaikovski.
* De la ora 20:00, Old Time Blues & Jazz cu Soul Serenade în ARTea.
* De la ora 20:30 încep concertele:
– Back to Swing cu Marius Mihalache & Band, la Teatrul Elisabeta;
– Tribute Depeche Mode cu trupa April, în Clubul Ţăranului;
– Guitar Mozaic, recital al lui Claudiu Răducanu în Serendipity.
* De la ora 21:00 cântă:
– Ka Gaia An, Adastia şi Pyroblast, în Quantic Club;
– Maria Răducanu & Maxim Belciug, la Unteatru.
* Alte două concerte încep de la ora 22:00:
– D-lema, în Beluga;
– Friends Band, în Tribute.
* De la ora 22:30 susţin concerte:
– Les Elephants Bizarres, în Hard Rock Cafe;
– Iulia Dumitrache şi Hot Play, în The Temple Social Pub.
EVENIMENTE
* „Istoria Cântată a Dansului Românesc” se intitulează proiectul prezentat de la ora 20:00 la Centrul de Teatru Educaţional Replika. Realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Dansului acesta îşi propune să prezinte momente importante şi personalităţi marcante din istoria dansului contemporan autohton prin intermediul muzicii. Coregrafii Eduard Gabia şi Paul Dunca, împreună cu Alexandra Andronic, Valeriu Borcoş (Karpov Not Kasparov) şi Alex Bălă (Plurabelle, FLUID) au colaborat la realizarea unui album muzical, disponibil gratuit online.
* Artişti ai Operei de Stat din Berlin şi ai Operelor Naţionale din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Constanţa şi Sibiu, dar şi artişti independenţi, studenţi ai UNATC „I.L. Caragiale” şi elevi ai Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucureşti susţin un spectacol de gală, de la ora 20:00, pe scena Operei Naţionale bucureştene, prilejuit de lansarea oficială a Uniunii Artei Coregrafice din România (UNACOR).
CARTE
Pe lângă prezentarea a trei spectacole de succes ale Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău pe scena Sălii Studio a Naţionalului bucureştean în acest week-end, cea de a patra ediţie a Turneului Teatrului Românesc cuprinde şi lansarea a două cărţi: „Geneza Teatrului Naţional din Chişinău: 1818–1960” de Iurie Colesnic şi „O cronică a Teatrului Naţional Mihai Eminescu din Chişinău: 1918–1930”, volum îngrijit de actorul şi regizorul Petru Hadârcă, directorul general al acestei instituţii.
DIALOG
La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19:00 începe un dialog despre găurile negre, spaţiu, timp şi Univers, inspirat de Stephen Hawking. Invitaţi: Gheorghe Stratan (cercetător la IUCN-Dubna şi IFIN-HH din Măgurele, traducător al cărţilor lui Stephen Hawking), Gina Isar (cercetător la Institutul de Ştiinţe Spaţiale), Adrian Sonka (cercetător la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”), Vlad Zografi (coordonatorul colecţiei de ştiinţă a Editurii Humanitas). Moderator: Corina Negrea realizator de emisiuni la Radio România Cultural.