Ascultă Radio București FM Live

Directia de Turism a Municipalitatii doarme?!

Directia de Turism a Municipalitatii doarme?!

Articol de Mircea Apostolescu, 27 ianuarie 2017, 12:48

Poate ca 24 ianuarie a trecut, poate ca v-ati saturat sa tot auziti vorbindu-se despre Mica Unire de la 1859, dar, legandu-ne de acest eveniment, as vrea sa vorbim astazi despre regenerarea urbana, despre turism si servicii, despre cum ar putea aduce ele dezvoltare in orasul nostru, daca cineva, spre exemplu, de la Directia de Turism a Municipalitatii, si-ar face treaba…

Asa cum stim cu totii, orasul nostru a suferit intotdeauna de o dezvoltare inegala. Partea de nord s-a dezvoltat rapid. Aici sunt situate majoritatea institutiilpr statului, majoritatea sediilor de banci si companii mari, multinationale, majoritatea institutiilor de cultura… Tot aici, datorita exploziei imobiliare, terenurile si cladirile sunt mai valoroase.

Datorita dezvoltarii economice, partea de nord a Bucurestiului genereaza venituri mai mari, se bucura de un buget foarte mare, a se vedea Primaria Sectorului 1, si are o viata economico-sociala mai intensa.

Sudul a ramas in urma, mai ales dupa ce, in anii socialismului, Dambovita a devenit un fel de obstacol natural, orasul fiind, practic, taiat in doua de rau, de asa-zisul Centru Civic si de minunatul bulevard Victoria Socialismului.

Regenerarea urbana ar presupune ridicarea sudului Bucurestiului catre nivelul partii de nord, iar un prim pas ar putea fi acela de a redescoperi locuri frumoase si de a le pune in valoare, de a le transforma in puncte de atractie pentru bucuresteni, dar si pentru turistii care ne viziteaza orasul. Aceste zone ar putea genera dezvoltarea turismului si a serviciilor, ridicand sudul ramas in urma.

Eu cred ca asemenea puncte exista, daca stau sa ma gandesc numai la zona 11 Iunie, Dealul Patriarhiei, Parcul Carol, mergand, apoi, pana la Parcul Tineretului si Cimitirul Bellu.

Ei, si ce legatura au toate acestea cu Unirea Principatelor, ma veti intreba. Am sa va raspund ca povestile vand monumentele si locurile de care sunt legate si ca va voi spune o astfel de poveste.

In sudul Bucurestiului, in sectorul 4, pe Dealul Filaretului se afla o casa extraordinar de frumoasa a carei poveste se leaga de Unirea de la 1859 si de marii oameni politici romani de atunci care au gasit o cale pentru ca, ocolind piedicile puse de marile puteri, Turcia, Rusia, Imperiul Britanic si chiar Franta, sa uneasca Moldova si Valahia, sub conducerea unui singur domn, Alexandru Ioan Cuza.

Aceasta casa se numeste Vila Bosianu si are o valoare inestimabila, nu doar din punct de vedere estetic si stiintific, ci si din punctul de vedere al evenimentelor care s-au petrecut intre zidurile sale. Si eu mai cred ca Vila Bosianu ar putea avea acum, dupa mai bine de 160 de ani de existenta, si valoare turistica.

Cine a fost proprietarul, cel care a construit si a dat numele casei?

Sursa foto: curierulnational.ro

Sursa foto: curierulnational.ro

Constantin Bosianu a fost un mare om politic si jurist. El a detinut, pe rand, functiile de director al Eforiei Scoalelor, adica ministru al Invatamantului, de ministru al Justitiei si de prim-ministru al tarii, in 1865. Mai tarziu, dupa abdicarea lui Cuza, aducerea Principelui Carol de Hohenzollern si cucerirea Independentei de Stat, Bosianu va fi presedinte al Senatului Romaniei.

Pe la jumatatea secolului al XX-lea, Constantin Bosianu s-a hotarat sa isi inalte o casa, in sudul Bucurestiului. Fata de zona de nord, cu deja foarte aglomeratul Pod al Mogosoaiei, ce va deveni Calea Victoriei, pentru a marca izbanda din Razboiul de Independenta, sudul Capitalei era plin de livezi si vii la acea vreme.

Pentru constructia casei din Dealul Filaretului, Bosianu l-a ales pe celebrul arhitect al vremii Luigi Ludovic Lipizer, cel care a ridicat si Casa Librecht-Filipescu. Stilul arhitectonic este cel neogotic, Vila Bosianu remarcandu-se prin camerele sale octogonale si prin detalii in forma Stelei lui David la usi. Nu pot sa nu atraga privirea turnul cu creneluri si impresionanta scara din piatra, de la intrare, cu o portiune mai inalta la treapta de jos. Aceasta a fost construita astfel pentru a ajuta doamnele, la urcarea in trasura, si domnii care incalecau sau descalecau de pe cai.

In timpul evenimentelor premergatoare dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza, la Iasi si Bucuresti, Vila Bosianu avea sa fie locul de taina in care se intalneau unionistii. Asta si datorita pozitiei sale oarecum izolate si departate de centrul de atunci al orasului, plin de iscoadele celor care voiau sa zadarniceasca Unirea.

Intre zidurile ca de cetate ale Vilei Bosianu a fost hotarata alegerea lui Alexandru Ioan

Sursa foto: ioana.associated.ro

Sursa foto: ioana.associated.ro

Cuza ca domn al Munteniei, la Bucuresti, dupa ce el va fi fost ales, mai intai, la Iasi. Prin aceasta stratagema, oamenii politici munteni si moldoveni au reusit sa ocoleasca oprelistile pe care marile puteri au tot incercat sa le puna in calea Unirii Principatelor, dupa Razboiul Crimeii, pana in 1859. Puse in fata faptului implinit, marile puteri au acceptat, mai intai, formarea unei uniuni personale, numite Principatele Unite ale Moldovei si Valahiei. Apoi, in 1866, dupa abdicarea lui Cuza si aducerea principelui strain, Carol de Hohenzollern, noul stat avea sa se numeasca Romania.

Inaintea alegerilor pentru scaunul Valahiei din 24 ianuarie, insusi domnitorul Cuza, care fusese ales deja la Iasi, a fost gazduit la Vila Bosianu. A fost aleasa aceasta casa deoarece prin turnul inalt de observatie si inconjurata de trupele de arnauti Vila Bosianu putea garanta siguranta lui Cuza impotriva unei tentative de asasinat ce ar fi putut veni din partea dusmanilor Unirii. Desigur, casa a mai fost aleasa si pentru ca era intr-o zona indepartata de ochii vrasmasilor si datorita increderii de care se bucura proprietarul, aflat printre fruntasii unionistilor munteni, alaturi de C. A. Rosetti, de fratii Golesti, de fratii Bratieni.

Constantin Bosianu a si fost rasplatit, dupa inscaunarea lui Cuza, fiind numit judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in 1862, ca vicepresedinte al Consiliului de Stat, in 1864. El si-a continuat cariera politica in functia de presedinte la Departamentul de Interne, Agricultura si Lucrari Publice, in 1865.

Putini sunt cei care stiu ca, la 1864- 1865, Vila Bosianu a servit unui scop mai inalt decat cel care ar fi putut fi prevazut la construirea ei. Aici a fost sediul Consiliului de ministri, adica al Guvernului Principatelor Unite.

Vila Bosianu 3Ei bine, daca am uni povestea acestei case cu faptul ca, nu la mare distanta, se afla, inca, o strada care se numeste „Principatele Unite”, cu evenimentele si personalitatile pe care le-au vazut Dealul Mitropoliei, actuala Catedrala Patriarhala si Palatul Patriarhiei, multa vreme sediu al Senatului, si cu povestile si frumusetea Parcului Carol, nu am avea de ce sa ne plimbam in aceasta zona, nu am avea cu ce sa atragem turistii?

Din pacate, superba si incarcata de istorie Casa Bosianu nu este deschisa publicului, nu gazduieste nici un fel de activitati culturale sau expozitionale. Ea este ascunsa chiar si privirii, pe timpul verii, de frunzisul copacilor, putand fi mai lesne observata doar iarna.

Vila Bosianu este doar inca una dintre casele boieresti extraordinar de frumoase si de incarcate de istorie ale Bucurestiului, a caror uitare te face sa te intrebi cu ce se ocupa, oare, Directia de Turism a Municipalitatii?

Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 14:25

Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”

Expoziţia „Cele mai frumoase tradiţii”, care explorează bogăţia obiceiurilor şi a valorilor spirituale transmise de-a lungul...

Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”
România şi Bulgaria ar putea adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:48

România şi Bulgaria ar putea adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025

România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne...

România şi Bulgaria ar putea adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025
DSU: 20 de localităţi din ţară – afectate de fenomenele hidrometeorologice din ultimele 24 de ore
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:43

DSU: 20 de localităţi din ţară – afectate de fenomenele hidrometeorologice din ultimele 24 de ore

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis vineri dimineaţa că 20 de localităţi din 13 judeţe – Alba, Braşov, Caraş-Severin,...

DSU: 20 de localităţi din ţară – afectate de fenomenele hidrometeorologice din ultimele 24 de ore
CNAS a publicat condiţiile în care persoanele asigurate beneficiază de servicii de depistare, confirmare şi monitorizare a bolilor grave
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:35

CNAS a publicat condiţiile în care persoanele asigurate beneficiază de servicii de depistare, confirmare şi monitorizare a bolilor grave

Persoanele asigurate pot beneficia gratuit de servicii de prevenţie, de depistare, confirmare şi monitorizare a bolilor grave decontate de sistemul...

CNAS a publicat condiţiile în care persoanele asigurate beneficiază de servicii de depistare, confirmare şi monitorizare a bolilor grave
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:33

Viitorul Bucureștiului, producția de energie cât mai eficientă și cât mai verde! 

Săptămâna viitoare vor fi semnate contractele pentru finanțarea din fonduri europene a modernizării a trei dintre cele patru electrocentrale...

Viitorul Bucureștiului, producția de energie cât mai eficientă și cât mai verde! 
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:18

Asociaţia Autism Voce: România va avea o hartă a organizaţiilor ABA din România

Asociaţia Autism Voice lansează astăzi apelul pentru a crea Harta Organizaţiilor care oferă servicii ABA în România, un instrument esenţial...

Asociaţia Autism Voce: România va avea o hartă a organizaţiilor ABA din România
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:10

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe

Noi premiere ne așteaptă în cinematografe. Ne reîntâlnim cu Michelle Yeoh câștigătoarea Oscarului, Ariana Grande, Cynthia Erivo, Horațiu...

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:05

Românii vor putea călători fără viză în China din 30 noiembrie anul acesta

China îşi va extinde regimul fără viză pentru a include România, Bulgaria, Croaţia, Muntenegru, Japonia şi alte ţări, începând cu 30...

Românii vor putea călători fără viză în China din 30 noiembrie anul acesta