Bucurestiul fara protectie…
Articol de Mircea Apostolescu, 7 februarie 2017, 16:08
Bucurestiul este comunitatea locala cea mai bogata, cu cea mai mare dinamica economico-sociala. Orasul produce mult, are un buget mare fata de alte orase din tara, aproape un miliard de euro pe an, iar veniturile bucurestenilor sunt si ele cele mai ridicate pe plan national.
Din pacate insa atunci cand vine vorba despre nivelul de civilizatie al locuitorilor sai, materializat in aspectul orasului, Bucurestiul pierde competitia cu multe orase mai mici. Pe toti peretii si pe toate gardurile imobilelor, pe transformatoarele de curent electric, pe stalpii de iluminat si pe cei ai RATB, pe vitrinele magazinelor abandonate din centru, peste tot intalnesti operele „artistilor urbani” si afisele.
Nu este o problema a unei zone sau a unui sector, pentru ca aceasta slutire a Bucurestiului este prezenta, de pe Magheru si Calea Victoriei, pana la Pasajul Basarab si zona adiacenta, de la Gara de Nord, Calea Grivitei si Ion Mihalache, pana pe Stefan cel Mare, pana pe Mosilor sau pana la Pasajul Latin, aflat, pana nu demult in grija Primariei Sectorului 3.
Asa-zisele „opere de arta urbana” sunt de la mazgalituri fara sens, semnaturi, potrivit zicalei „Numele inteligentilor pe toate gardurile”, inscriptii de tipul „Gigi love Mariana”, cu inimile de rigoare, strapunse sau nu de sageti si pumnale, pana la tot felul de animale fantastice, porci cu aripi, spre exemplu. Desigur, nu lipsesc injuraturile la adresa unor persoane sau chiar la adresa unor intregi echipe de fotbal din campionatul intern.
In ceea ce priveste afisele, lipite, razuite si iar lipite deasupra celor mai vechi, acestea promoveaza spectacole diverse, de la piese de teatru, pana la stiluri muzicale indragite precum rock, muzica populara sau concerte de manele, dar si initiative antreprenoriale private. Dintre acestea din urma, cele mai raspandite pe stalpii si zidurile Bucurestiului sunt:”SAP PUTURI”, „ADUC NISIP, BETON, BALASTRU” si „CUMPAR RABLE”! Culmea e ca respectivii intreprinzatori isi lasa si numerele de telefon, pentru a fi contactati, in vederea perfectarii afacerilor in cauza. Si, dupa numarul de afise din oras, afacerile merg bine.
Intrebarea logica ce iti vine in minte este: ”Oare de ce autoritatile, precum cele sapte politii locale din Bucuresti, Politia Nationala, Garda Financiara etc, nu-i contacteaza si ele pe antreprenorii in cauza, ca sa-i felicite pentru initiativa si sa le inmaneze sanctiunile contraventionale?”!
Si, sigur, nu poti sa nu te intrebi si cum de atatea organe de ordine, politii locale/ nationale si jandarmi, nu reusesc sa-i opreasca pe acesti „artisti neintelesi”, care violeaza cu operele lor, cel mai adesea tampe, aspectul unui intreg oras si simtul estetic al oamenilor obisnuiti, mai putin dotati artistic?!