O noua criza a gunoiului in Bucuresti?
Articol de Mircea Apostolescu, 15 februarie 2017, 16:53
Conform angajamentelor asumate fata de partenerii nostri europeni, pana in 2020 trebuia sa atingem o tinta de 50% in ceea ce priveste colectarea selectiva, reciclarea si valorificarea deseurilor. Insa, dupa cum recunostea chiar ministrul mediului, Daniel Constantin, target-ul realizat de Romania, pana in acest an, nu este nici macar apropiat de cel asumat, situandu-se abia pe undeva, pe la 4%. De aici a pornit si acea „criza a gunoiului” generata de introducerea suprataxei de 80 de lei pentru fiecare tona de gunoi depozitata la groapa, suma pe care ar fi urmat sa o achite patronii de gropi de gunoi.
Pusi in fata acestei masuri guvernamentale, baietii destepti de la gropile de gunoi nu s-au gandit cum sa colecteze selectiv deseurile si, astfel, sa reduca acele cantitati enorme de gunoi pe care le depoziteaza si pe care incaseaza bani, ci au incercat sa le impuna operatorilor de salubrizare, care colecteaza gunoiul, noi contracte, la un pret care sa acopere suprataxa. Asa s-a ajuns la scandalul refuzului gropii de gunoi de la Chiajna – Rudeni de a prelua deseurile din sectorul 1, fiindca Romprestul, operatorul de salubritate, nu voia sa accepte noul pret care includea suprataxa.
A intervenit apoi Ministerul Mediului care a facut o Ordonanta de Guvern, prin care plata suprataxei se muta in sarcina operatorului de salubritate. Conform lui Daniel Constantin, vor fi instituite tinte anuale de colectare selectiva si valorificare a deseurilor, iar operatorii de salubritate ar urma sa plateasca suprataxa numai pentru diferenta dintre target-ul anual si ceea ce ar fi realizat fiecare. Numai ca, saptamana trecuta, Guvernul a amanat aprobarea ordonantei propuse de catre domnul Constantin.
Pana la intrarea in vigoare a ordonantei, daca ea va fi adoptata, ramane in vigoare vechea reglementare legala privind plata suprataxei de 80 lei/ tona de gunoi depozitat. Amanarea, in continuare a adoptarii noii reglementari risca sa dea nastere unei noi „crize a gunoiului”, mult mai acute! Asta pentru ca acele cantitati de deseuri depozitate la groapa se raporteaza lunar, dar plata taxei se face trimestrial. Deci, pana acum, patronii gropilor de gunoi nu au scos nici un leu in plus din buzunarele lor adanci, dar, la finele lui martie, urmeaza sa fie platita suprataxa pentru primele trei luni. Ori, deocamdata, ea este tot in sarcina patronilor de gropi de gunoi. Sa vezi, in martie, cand vor trebui sa scoata bani din buzunar pentru a plati suprataxa, scandal si gunoiere blocate pe Soseaua de Centura a Bucurestiului…
Sau operatorii de salubrizare vor plati suprataxa si vor cauta sa obtina o compensare a pretului pentru ridicarea gunoiului menajer, prin majorarea sumelor incasate pentru curatenia stradala, dezapezire etc. Oricum ar fi, rezultatul suprataxei nu va fi cresterea cantitatii de deseuri colectate selectiv si valorificate, ci doar incasarea unor sume suplimentare, fie direct, de la cetateni, fie indirect, de la autoritatile locale.