Cele mai interesante evenimente de astăzi, 16 februarie, din Bucureşti
Articol de , 16 februarie 2017, 15:40
CINEMA
* Săptămâna Filmului Iranian se încheie cu proiecţia, de la ora 19:00 la Cinemateca Eforie, a dramei „Tranşeea 143”, realizată în 2013 de Narges Abyar, ce spune povestea unei mame al cărei fiu se hotărăşte să plece la război.
* Tot de la ora 19:00, Institutul Italian de Cultură vă propune, în cadrul programului „Joia la cinema”, comedia „Tutte lo vogliono” regizată de Alessio Maria Federici şi având în distribuţie pe Enrico Brignano, Vanessa Incontrada, Giulio Berruti.
* La Spaţiul Public European, de la aceeaşi oră 19:00, în cadrul programului „Joia de film” rulează drama „Două zile, o noapte”, realizată de fraţii Jean-Pierre şi Luc Dardenne, în care Marion Cotillard o interpretează pe Sandra, o tânără mamă belgiană, care, pentru a-şi putea păstra serviciul are la dispoziţie o săptămână ca să-şi convingă colegii să renunţe la banii suplimentari oferiţi lor de patron, cu condiţia concedierii ei.
MUZICĂ
* În cadrul seriei „Jazz pe româneşte”, de la ora 19:00 are loc la Sala Radio un concert susţinut de Big Band-ul Radio, dirijat de Ionel Tudor, având-o ca invitată pe Ana – Cristina Leonte, înzestrată vocalistă şi compozitoare, care evoluează astă-seară şi în formulă de cvartet alături de bateristul Tavi Scurtu, bass-istul Michael Acker şi pianistul Albert Tajti.
* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“ susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii, dirijat de Horia Andreescu şi având în program: Suita „Estancia” de Alberto Ginastera, Concertul pentru pian şi orchestră de Edvard Grieg – solistă Elisabeth Leonskaja şi Simfonia nr. 1 de Jean Sibelius.
* „February in love” se intitulează concertul dat, de la ora 20:00 în Joie de Vivre, de Alma-Nicole care va interpreta melodii romantice din filme celebre, piese de jazz, braziliene, pop-rock şi indie, într-un stil light şi personal, în ton cu atmosfera lunii îndrăgostiţilor.
* Coma îşi lansează videoclipul „Dor” într-un concert ce începe de la ora 21:00, în Control Club, în deschidere cântând trupa Tragic.
* Trupa Timpuri Noi susţine un concert în Hard Rock Cafe, de la ora 21:30.
* De la ora 22:00, în The Drunken Lords începe concertul LIVE Thursdays by Bazzar cu: Claudia Maria Popină – vocals, Dobrin Daniel – guitar, Szili Iakab – keys & vocals, Mihnea Cojocaru – bass şi Dan Sorici – drums.
* De la ora 23:00 susţin concerte:
– Compania 7, în Old City – Şelari;
– B.U.G. Mafia, în Princess Club din Regie.
OPERĂ
La Opera Naţională, de la ora 18:00 începe o reprezentaţie în limba franceză a operei „Faust”, compusă de Charles Gounod şi inspirată de cartea omonimă scrisă de Goethe. În rolurile principale: Lucian Corchiş, Anda Pop, Marius Boloş. Regia spectacolului aparţine regretatului Alexandru Tocilescu.
SPECTACOLE
* Teatrul Evreiesc de Stat vă invită, de la ora 17:00, la spectacolul-lectură din „Romanul unui om de afaceri sau Menahem Mendel”, unul din cele mai cunoscute texte din opera lui Şalom Alehem.
* „Duhuri confiate” se intitulează spectacolul susţinut de Maxim Belciug şi Sebastian Grama, de la ora 19:30 în Clubul Ţăranului.
FESTIVAL
De azi până Duminică 19 februarie, la Circ & Variete Globus se desfăşoară Festivalul Internaţional de Circ de la Bucureşti. 100 dintre cei mai importanţi artişti din ţară şi din străinătate prezintă: acrobaţii, momente de magie şi comice, jonglerii, numere spectaculoase de zbor şi dans, precum şi dresuri de animale. Se adaugă la ingredientele aduse în competiţie de cei care se vor lupta pentru un trofeu în cadrul acestui Festival: costume strălucitoare, adrenalină şi amuzament.
Reprezentaţiile din cadrul Festivalului vor avea loc în zilele de joi şi vineri, 16-17 februarie, de la ora 10.00 şi de la ora 19.00, iar sâmbătă, 18 februarie, de la ora 11.00 şi de la ora 19.00.
Duminică 19 februarie 2017, de la ora 18.00, Juriul de Specialitate va anunţa marii câştigători, în cadrul unui grandios spectacol de gală.
CARTE
* La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, astă-seară, de la ora 19:00, este lansat volumul „Pe urmele tatălui”, de Mireille Abramovici. Invitaţi: Julie Bonan, Tania Radu, Ana Ciontea şi Ana Bărbulescu.
CONFERINŢE, DEZBATERI
* La Biblioteca Naţională a României, în sălile expoziţionale Pergament, Scriptorium şi Papirus care găzduiesc expoziţia foto-documentară „Comunismul în România”, de la ora 17:30 are loc dezbaterea cu tema „Cum ne raportăm la trecut ? Cultura memoriei în Europa secolului 21”. Vor lua cuvântul: Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, dr. Martin Sieg, directorul reprezentanţei Fundaţiei Konrad Adenauer din România şi Republica Moldova şi filosoful Andrei Pleşu.
* Tot la Biblioteca Naţională a României, de la ora 18:00 începe conferinţa „De la astronomie la teologie: Contemplarea naturii la Clement Alexandrinul”, susţinută, în sala „Mircea Eliade”, de Părintele dr. Doru Costache, senior lector în studii patristice la Sydney College of Divinity, Australia. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Institutul pentru Studii Trans-disciplinare în Ştiinţă, Spiritualitate, Societate, în cadrul programului Internaţional „Science and Orthodoxy Around the World”.
* Tot de la ora 18:00, în Sala Coloanelor de la sediul ArCuB din Hanul Gabroveni, Str. Lipscani nr. 84-90, are loc conferinţa „MAMUCA MARe: Expoziţia ca prolegomene la un muzeu”, susţinută de istoricul de artă Erwin Kessler şi axată pe evenimentul MAMUCA (Mai-mult-ca-abstractul), o expoziţie-eveniment, derulată pe parcursul unei singure nopți, 30 septembrie – 1 octombrie 2016, la MARe /Muzeul de Artă Recentă din Bucureşti, în cadrul NAG / Noaptea Albă a Galeriilor. Conferinţa de deseară este prima din seria intitulată „#CePunemÎnRamă?”, ce se încadrează în Programul Expoziţional ArCuB.
* În seria „Interferenţe Culturale – România în Marele Război (1916 – 1917)”, prof. univ. dr. Petre Otu susţine expunerea „Refacerea cu gând de revanşă (ianuarie – aprilie 1917)”, de la ora 18:15, în sala „Ştefan cel Mare şi Sfânt” a Cercului Militar Naţional.
* În cadrul programului „Întâlnire la muzeu”, în Sala „Kretzulescu” a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR), de la ora 18:30 are loc conferinţa susţinută de Christoph Tannert, directorul Kunstlerhaus Bethanien Berlin şi curatorul expoziţiei „The New Black Romanticism”, ce va fi deschisă la MNAR, în primăvara acestui an.