Măștile conferă unicitate Carnavalului de la Veneția și în 2017
Articol de , 18 februarie 2017, 12:02 / actualizat: 18 februarie 2017, 13:25
Veneția, tradițiile, istoria şi excelența sa în peste 150 de evenimente, adresate atât copiilor şi adolescenţilor, cât şi pasionaţilor de parade ale costumelor, baluri mascate, concerte şi măşti tradiţionale.
Piazza San Marco se transformă de astăzi într-un un mare atelier de meserii de astazi până marți 28 februarie.
Inima orașului nu va mai fi doar scena tradițională pentru „Zborul îngerului”, dar îşi va deschide porțile artizanilor venețieni, într-un cadru de basm în fața Muzeului Correr.
România este reprezentată de grupul „Moaţele”, grup care are în componenţă tinere care doresc să ducă mai departe un vechi obicei: cântatul din tulnic.
Institutul Român de Cultură de la Veneţia găzduieşte expoziţia de grafică „Una nostalgia indescrivibile”, care reuneşte lucrări ale artistului român Constantin Udroiu (1930-2014).
Constantin Udroiu, considerat de critica italiană un „expresionist bizantin”, a studiat la Facultatea de Arte Frumoase din Bucureşti.
Stabilindu-se în Italia, în 1971, Constantin Udroiu a fost unul dintre cei mai prolifici şi apreciaţi artişti români din diaspora.
Si expoziţia „Zestrea by Liliana Ţuroiu” va fi prezentată la Veneţia, în timpul Carnavalului.
Ţinutele din colecţia „Zestrea by Liliana Ţuroiu”, inspirate de straiele domniţelor şi reginelor, precum şi de motivele iilor româneşti tradiţionale, vor fi expuse în inima culturală şi istorică a Veneţiei.
Vernisajul va avea loc astazi, în Aula Magna din Ateneo Veneto, în prezenţa unor personalităţi din domeniul artei şi culturii din România şi din Italia.
Cele mai apreciate şi îndrăgite de turişti sunt festivităţile de deschidere şi de închidere ale carnavalului.
Acţiunea care anunţă în mod tradiţional începutul Carnavalului de la Veneţia este „Zborul îngerului” lansat din turnul clopotniţei Bazilicii San Marco, o tradiţie foarte veche ce adună o mulţime impresionantă de oameni în Piaţa San Marco.
Personajul care întruchipează un înger „zboară” de pe Turnul Campanile pe deasupra mulţimii adunate în piaţă, timp în care poate fi admirat cortegiul de personaje istorice, în frunte cu Dogele şi soţia acestuia.
Istoria Carnavalului de la Veneţia începe în anul 1162, primul document scris care atestă această manifestare datând însă din 1268, când este menţionată şi folosirea măştilor.
A fost autorizat oficial printr-un act emis de Senatul Republicii în 1296, în care se stipula că toată lumea are dreptul la distracţie înainte de lăsatul secului pentru Postul Paştelui.
Carnavalul a luat o amploare internaţională în secolul al XVIII-lea, când tineri bogaţi din întreaga Europă veneau incognito la Veneţia să se distreze fără a fi recunoscuţi.
Tradiţia a continuat până în 1930, când Mussolini a interzis carnavalul.
Abia în 1979, un grup de veneţieni a hotărât să reînvie tradiţia. Ulterior, carnavalul şi măştile veneţiene au devenit un simbol al Cetăţii Dogilor şi o atracţie pentru turiştii din întreaga lume.
Ascunzând identitatea, măştile au făcut din seducţie o armă incitantă ce a permis infidelitatea şi amestecul claselor sociale în vremurile de demult.
Celebru pentru măştile şi costumele purtate de participanţi, Carnavalul de la Veneţia şi-a schimbat, în perioada contemporană, paradigma: a trecut de la frivolitate şi libertinaj, la cultură.
În prezent, ele oferă doar un aer misterios ce face carnavalul veneţian atât de special.
Măştile conferă unicitate carnavalului, în acelaşi fel în care gondolele conferă aerul de poveste Veneţiei.
Măştile reprezentând personaje din commedia dell’arte sau măştile sinistre, măştile colorate şi strălucitoare, costumele de epocă, muzica de viori, sălile de bal şi focurile de artificii fac din acest eveniment unul cu totul aparte.
Cei care nu pot ajunge la carnavalul de la Veneţia, pot intra în atmosfera carnavalului în romanele:
„Onorabila veneţiană”, de Rosa Ventrella, apărut la Editura ALLFA, în colecţia Roman istoric sau „În compania curtezanei”, de Sarah Dunant. Apărut la Editura Humanitas fiction, în colecţia Raftul Denisei.
Pentru cei care doresc să descopere farmecul erotic al măştilor care au făcut gloria Carnavalului veneţian, un film potrivit: „Eyes Wide Shut” (1999, regia Stanley Kubrick, cu Nicole Kidman şi Tom Cruise în rolurile principale).
România a participat la Carnavalul de la Veneţia pentru prima dată în mod oficial, în calitate de invitat de onoare, la ediţia din anul 2008.
Printre cei ce au reprezentat ţara noastră la acest eveniment s-au numărat actorul Dan Puric, formaţia de căluşari din judeţul Olt, Teatrul Masca şi orchestra de cameră Philarmonia.