„O viata marunta” si un roman senzational
Articol de cristina.toma, 25 februarie 2017, 10:00
O carte pe care nu ar trebui sa o lasati necitita este „O viata marunta” scrisa de Hanya Yanagihara, si aparuta in traducerea Adrianei Badescu la editura Litera in colectia „Clasici contemporani”.
Actiunea cartii ii are in centru patru tineri, prieteni si absolventi ai unui colegiu american. Sunt la inceput de drum si debusolaţi, fara un ban in buzunar si sustinuti doar de prietenia si ambiţia lor – se muta la New York pentru a-si face o situatie. Cei patru sunt chipesul Willem, care-si doreste sa devină actor; JB, un pictor nascut in Brooklyn care incearca sa patrunda in lumea artei; Malcolm, un arhitect frustrat angajat la o firma importanta; si Jude, o minte sclipitoare, dar un individ retras si enigmatic, in jurul caruia graviteaza toti ceilalti. De-a lungul anilor, relatiile dintre ei se adancesc si se complica, insa provocarea cea mai mare pentru ei ramane Jude, ajuns cu timpul un avocat extrem de talentat, insa din ce in ce mai instabil, cu mintea si trupul insemnate de o copilarie cumplita, de o trauma pe care se teme ca nu o va putea depasi niciodata.
Ce s-a intamplat de fapt atunci si de ce Jude pare inchis in suferinta sa precum o perla intr-o scoica? Doreste razbunare sau doar sa se ascunda? Vor putea sa il ajute prietenii lui sau ar fi mai bine ca si ei sa ia distanta fata de el? Ei bine, toate acestea va las sa le descoperiti singuri atunci cand veti citi „O viata marunta” un roman de o extraordinara forta si emotie despre legaturile indisolubile ale prieteniei si despre limitele rezistentei umane. Ca dovada stau si premiile pe care le-a primit – Man Booker Prize si National Book Award – dar si cronicile elogioase.
„Romanul Hanyei Yanagihara este un studiu magistral despre suferinta si prietenie, scris cu o inteligenta si o profunzime psihologica atat de neobisnuite, incat va ramane unul dintre etaloanele cu care vor fi masurate toate celelalte romane pe aceeasi tema”, scrie in Wall Street Journal.
„Exista carti care iti arunca manusa, care te provoaca la duel. Simti nevoia de a apara personajele sau ai impresia ca autorul iti vorbeste direct tie ori vorbeste despre tine si esti fascinat si totodata speriat de ceea ce ar putea sa-ti dezvaluie. Nu exista termen generic pentru un roman care te seduce chiar in timp ce te inspaimanta, te rascoleste, te dezgusta si te istoveste. Cand termini ”O viata mărunta”, te simti ca dupa unul din marile romane realiste ruse: secatuit, dar cu mintea si cu sufletul mai treze ca niciodata”, scrie in revista Kirkus.
Hanya Yanagihara, autoarea romanului „O viata marunta” are origini hawaiene si coreene. In copilarie si adolescenta si-a insotit parintii – tatal fiind un reputat oncolog – in orasele unde ei au trebuit sa se mute cu serviciul. Astfel a cunoscut oamenii si viata din Hawaii, New York City, Baltimore, Maryland, California si Texas. Mai tarziu, va absolvi Smith College, se va muta la New York si va lucra vreme de cativa ani pentru diverse publicatii.
Prima carte pe care a publicat-o a fost „The peoples in the trees” un roman realist despre viata virusologului Daniel Carleton Gajduseck si a avut, de asemenea, cronici elogioase.
Revenind la romanul „O viata marunta” nu ar trebui sa ne mire daca intr-o zi il vom vedea ecranizat.