Societatile comerciale, schimbarea modului de lucru in administratia Bucurestiului!
Articol de Mircea Apostolescu, 28 februarie 2017, 17:04
Consilierii municipali trebuie sa isi exprime votul cu privire la crearea a 19 societati comerciale care ar urma sa aiba ca unic actionar Primaria Capitalei. Aceste societati pe actiuni ar urma sa aiba obiecte de activitate care acopera o plaja larga de servicii municipale, de la productia si distributia de energie termica si electrica si transport public, pana la apa si canalizare, administrarea parcurilor, publicitate, turism sau IT.
Conform primarului general, Gabriela Firea, infiintarea acestor societati comerciale pe actiuni este primul pas pentru infiintarea Holdingului municipal „Bucuresti Capitala Europeana”. Edilul spune ca Bucurestiul se afla intr-o stare proasta, este plin de gropi, murdar, nu are un sistem de management al traficului sau o strategie energetica, iar parcurile sunt neingrijite. Toate aceste probleme sunt cauzate de modelul administrativ neperformant, spune Gabriela Firea.
Cat despre noile societati comerciale, edilul sef a explicat ca acestea nu vor fi cu raspundere limitata (SRL), ci societati pe actiuni (SA). Adunarile Generale ale Actionarilor vor fi formate din consilieri municipali, iar Consiliul General va numi Consiliile de Administratie si conducerile acestor societati. In plus, ele vor fi supuse controlului Curtii de Conturi, a declarat Gabriela Firea.
Primarul Capitalei mai spune ca principalul beneficiu pentru cetateni va fi acela al scaderii preturilor la utilitati si servicii publice, precum si cresterea calitatii acestora.
Pe de alta parte, Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari ”Habitat” spune ca este impotriva crearii celor 19 societati comerciale al caror unic actionar ar urma sa fie Municipalitatea.
Primarul Capitalei amesteca lucrurile, vorbind despre transformarea in societati comerciale a RADET si RATB, care ar fi trebuit facuta inca din 2015, in acelasi timp cu infiintarea unor societati noi, avand ca obiect de activitate prestarea unor servicii, spune Mereuta.
Seful de la ”Habitat” este de parere ca societatile comerciale al caror unic actionar este statul sunt ”ochiul dracului”. Bazandu-se pe experienta ultimilor 27 de ani, Mereuta crede ca, din astfel de societati comerciale exista, intotdeauna, scurgeri de bani publici.
Societatile comerciale cu capital integral de stat genereaza mai multe probleme decat rezolva. Astfel, sunt cunoscute exemplele de societati comerciale de stat unde directorii aveau salarii de cinci ori mai mari decat ministrul ramurii respective. Mai mult decat atat, in cadrul societatilor de stat s-au constatat nereguli in ceea ce priveste achizitiile publice, un cartus de imprimanta, spre exemplu, fiind cumparat cu un pret mai mare decat o imprimanta noua, cu cartus cu tot, spune presedintele Ligii Habitat.
In cazul celor 19 societati comerciale care ar urma sa fie infiintate, avand ca unic actionar Primaria Capitalei, crearea a 5000 de locuri de munca nu poate fi pusa in discutie, deoarece numai RATB si RADET depasesc cu mult aceasta cifra in ceea ce priveste angajatii. Pe de alta parte, cresterea calitatii managementului nu se va realiza prin crearea acestor societati comerciale, pentru ca sa faci management pe banii altuia nu este competitiv, a declarat Mihai Mereuta, in exclusivitate pentru Bucuresti FM.
In plus, infiintarea acestor societati comerciale da nastere multor intrebari, crede seful de la ”Habitat”: ”Cum vor fi ele monitorizate, din punctul de vedere al informatiilor de interes public? Ce resurse va putea mobiliza societatea civila, pentru a putea monitoriza toate achizitiile publice care vor fi realizate de catre societatile Municipalitatii? Ce efect va avea infiintarea acestor societati comerciale asupra mediului de business din Bucuresti, mai ales asupra intreprinderilor mici si mijlocii care presteaza servicii in domeniul respectiv? Ce sanse vor avea acestea in competitie cu Primaria Capitalei? Cum vor functiona aceste societati al caror actionar va fi Primaria, urmand ca tot Primaria sa le si controleze?”.
Mihai Mereuta spune ca solutia pentru a imbunatati serviciile, in Bucuresti, nu este aceea a infiintarii unor firme ale Municipalitatii, ci externalizarea acestor servicii, prin contracte de concesiune care sa stabileasca parametrii de performanta, clari, masurabili, la beneficiari. Numai competitia generata de o piata libera poate sa duca la un serviciu de calitate si la un pret competitiv, a declarat pentru Bucuresti FM presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari ”Habitat”, Mihai Mereuta.
O alta problema este aceea a posibilitatii pierderii de active din patrimoniul Municipalitatii, prin aceste societati. O societate comerciala care va avea ca obiect de activitate administrarea parcurilor, spre exemplu, va incheia contracte comerciale cu agenti economici. In cadrul relatiilor contractuale, firma primariei va raspunde cu patrimoniul propriu, in relatiile cu tertii. Deci, daca ceva merge prost, ne putem trezi ca firma respectiva pierde un parc. Poate cineva sa garanteze ca aceste societati nu vor face contracte paguboase sau greseli manageriale care sa duca la pierderea unor bunuri importante din averea Bucurestiului?!