Evenimente de neratat, astăzi, în București
Articol de , 2 martie 2017, 15:53
CINEMA
Programul proiecţiilor de astăzi ale Festivalului Internaţional de Film DaKINO.
La sediul ArCuB din Hanul Gabroveni:
– de la ora 19:00, rulează scurtmetrajele din primul calup al competiţiei;
– de la ora 21:00, este prezentată, în avanpremieră, drama socială „Eu, Daniel Blake” realizată de Ken Loach ca o frumoasă poveste despre solidaritate şi fraternitate, distinsă cu Palme d’Or la Cannes şi Premiul BAFTA pentru film britanic remarcabil.
La Cinema Muzeul Ţăranului:
-de la ora 18:00, documentarul „Bucureşti, unde eşti?”, o analiză a străzii realizată de Vlad Petri în 2014, pornind de la poveştile oamenilor, de la revendicările, dorinţele şi viziunile lor despre democraţie;
-de la ora 20:30, comedia dramatică „20th Century Women” de Mike Mills ce spune povestea plasată pe finalul anilor ’70 a trei femei – jucate de Greta Gerwig, Elle Fanning şi Annette Bening – care explorează dragostea şi libertatea în sudul Californiei.
În cadrul Galei „In Memoriam Radu Gabrea”, la Cinemateca Union sunt proiectate:
– de la ora 17:00, documentarul „România! România! II: Căutându-l pe Schwartz”, o incursiune în muzica idiş tradiţională „klezmer”, dezvăluind legătura dintre aceasta şi doina adânc înrădăcinată în folclorul românesc;
– de la ora 19:00, drama „O poveste de dragoste – Lindenfeld” în care Victor Rebengiuc este fiul unui sat părăsit din Banat, emigrat în Germania cu 60 de ani în urmă, care, suferind de o boală incurabilă, porneşte pe urmele copilăriei sale şi are surpriza să-şi regăsească prima sa iubită interpretată de Victoria Cociaş.
Programul „Joia la Cinema” al Institutului Italian de Cultură vă propune, de la ora 19:00, drama „Nessuno si salva da solo / Nu te poţi salva singur”, realizată de Sergio Castellitto cu Jasmine Trinca şi Riccardo Scamarcio în rolurile principale.
În cadrul programului „Joia de film”, la Spaţiul Public European are loc, de la ora 19, proiecţia comediei dramatice belgiene „Un eveniment fericit” de Rémi Bezançon.
DANS
În cadrul celei de-a IV-a ediţii a Festivalului LIKE CNDB, având tema „Schimbăm idei”, de la ora 19:00 la Sala Stere Popescu a Centrului Naţional al Dansului începe o reprezentaţie cu spectacolul despre iluzia stabilităţii intitulat „Babel” şi conceput de Arcadie Rusu.
La Institutul Cervantes, de la ora 18:30, are loc penultima întâlnire a atelierului de iniţiere în tango şi în cultura tango, susţinut de Anca şi Traian Ionescu, tema ei fiind: muzică şi muzicalitate în tango.
MUZICĂ
Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu“ susţin, de la ora 19:00 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii, dirijat de Paul Nadler şi având în program: „Lamento for the Holocaust / The Dawn of Victory / Meditation” de George Foca-Rodi – solistă Irina Iordăchescu şi Recviem –ul de Mozart.
În Clubul Fabrica, de la ora 19:00 se face accesul pentru evenimentul „Rock Pe Pâine” Album Show în cadrul căruia susţin concerte trupele:
– Wooldozer, de la ora 20:00,
– The Wax Road, de la ora 21:00,
– Riot Monk, de la ora 22:30.
În cadrul celei de-a II-a ediţii a „Săptămânii Sunetului”, la Teatrul Apollo 111 situat la subsolul Corpului B al Palatului Universul, de la ora 20:00 are loc un concert susţinut de PFA Orchestra din Bucureşti, alături de trompetistul Franz Hautzinger şi clarinetista – vocalistă Isabelle Duthoit. Concertul e rezultatul unui atelier de o zi şi pune în valoare metoda improvizaţiei abstracte.
Primul DVD al trupei Luna Amară, „Live la Conti”, este lansat într-un concert ce începe de la ora 21:00 în Control Club.
Sorina Enea & Band cântă, de la ora 20:00, în Clubul Ţăranului.
De la ora 20:30, Quantic Club îşi deschide uşile pentru concertul dat de blame hofmann, TOOL Tribute Band.
Moonlight Breakfast susţine un concert, de la ora 21:30, în Hard Rock Cafe.
De la ora 22:00 dau concerte:
– The Motans, în ArenA Pub #Regie;
– The BAND – Atelierul de muzica!, în The Drunken Lords;
– Laura Gherescu & True Band, în True Club.
COMEMORARE
La Casa memorială „George şi Agatha Bacovia”, din Str. George Bacovia nr. 63, de la ora 17:00 are loc evenimentul organizat anual de Muzeul Naţional al Literaturii Române prin care se evocă amintirea şi personalitatea Agathei Bacovia. Povestea de dragoste dintre soţii Bacovia este evocată şi prin recital de vioară şi violă, susţinut de Dan Schor şi Andra Lucia Andrei, însoţit de prezentări teoretice ale instrumentelor. Cu acest prilej este lansat proiectul pilot „Educaţie muzicală la casele memoriale” având drept pretext vioara lui George Bacovia, aflată în patrimoniul MNLR, şi pasiunea poetului pentru muzică clasică.
SPECTACOL
Primul spectacol al Cafenelei literar-artistice, proiect inedit lansat de actorul Alexandru Repan, începe de la ora 19:00, la CafeNott, de la etajul 1 al Teatrului Nottara. Participă actorii: Luminiţa Erga, Vlad Zamfirescu, Diana Roman, Raluca Gheorghiu, Sorin Cociş şi pianistul George Marcu
EXPOZIŢIE
La Atelier 030202, de pe lângă Sala Nouă a Teatrului de Comedie din Str. Sfânta Vineri nr. 11, de la ora 19:00 este vernisată expoziţia „Loss Of Soul”, semnată de Botond Részegh, ce poate fi vizionată până pe 2 aprilie.
CARTE
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” găzduieşte, de la ora 16:00, lansarea volumului „Between Integration and Intervention. Russia and the European ‘near abroad’ after 2009”, de Vasile Rotaru, care analizează politica Rusiei în spaţiul ex-sovietic. Alături de autor, la eveniment participă: prof. univ. Remus Pricopie, rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, conf. univ. Armand Goşu, Universitatea din Bucureşti şi prof. univ. Mihail Ionescu (ŞNSPA).
La Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură din Bd. Lascăr Catargiu nr. 50, de la ora 18:30 are loc lansează broşurii „Personalităţi ale culturii ruse în viaţa României”.
CONFERINŢE
La sediul Institutului de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române, din Calea Griviţei nr. 21, Clubul Humboldt din România organizează conferinţa cu titlul „Fantomele Bucureştilor. Casele dispărute ale oraşului” susţinută de dr. Alexandru Popescu, de la ora 17:00.
La Muzeul Naţional de Artă al României, de la ora 18:00 are loc conferinţa cu titlul „Avangardă şi proletcultism”, susţinută de Stelian Tănase şi prilejuită de expoziţia „Arta pentru popor?”, dedicată fenomenului artei oficiale dintre anii 1948-1965.
De la ora 18:15, la Sala „Ştefan cel Mare şi Sfânt” a Cercului Militar Naţional prof. dr. Victor Simion susţine expunerea cu tema „Din ciudăţeniile lumii: mumiile şi cultul strămoşilor în Papua-Noua Guinee”, în cadrul proiectului „Interferenţe Culturale – Culturi şi Civilizaţii”. Expunerea este însoţită de prezentarea unui film documentar.
La biserica Icoanei, de la ora 18:30, părintele Diac. Prof. Adrian Sorin Mihalache, de la Universitatea „Ioan Cuza” din Iaşi, susţine o conferinţă „Despre sfintele icoane”, în cadrul manifestării religios-culturale intitulată „Icoana — fereastră spre Dumnezeu”, organizată de Arhiepiscopia Bucureştilor şi Protoieria Sector II Capitală în colaborare cu Primăria Sectorului 2 între 27 februarie şi 5 martie.