40 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977
Articol de , 4 martie 2017, 07:23 / actualizat: 4 martie 2017, 10:14
Pe 4 martie 1977, la ora 21.22, in România s-a produs un puternic seism cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, având epicentrul în Munții Vrancei.
Cutremurul a durat 55 de secunde, suficient pentru a produce o adevărată tragedie.
Peste 1.500 de oameni au murit atunci striviţi sau asfixiaţi sub dărâmături, peste 11.000 au fost răniţi, iar zeci de mii de familii au rămas pe drumuri.
Dintre cladirile prăbușite în București amintim: blocul ”Continental”, blocul ”Dunărea”, blocul de lângă hotelul ”Lido”, o clădire de pe strada Ion Ghica, un bloc de pe strada Brezoianu, un bloc de pe strada Tudor Arghezi, blocul din strada Moșilor nr. 135, blocul de la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare cu strada Lizeanu, clădirea nouă a Centrului de calcul a Ministerului Transporturilor și Telecomunicațiilor, din apropiere de Gara de Nord.
Tot în București, Spitalele Fundeni și de Urgență au suferit avarii importante și au fost evacuate.
Cutremurul a distrus 35.000 de locuinţe la nivelul întregii ţări, iar oraşul Zimnicea a fost distrus aproape în totalitate.
La acea vreme, pagubele economice au fost estimate la 2 miliarde de dolari.
Printre cei care au murit în tragicul cutremur au fost şi artişti cunoscuţi, ca Toma Caragiu , Alexandru Bocăneţ, Anatol Emilian Baconsky, Mihai Gafița, Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Eliza Petrăchescu, Liviu Popa sau Mihaela Mărăcineanu.
A doua zi după producerea cutremurului, pe 5 martie, a fost instituită, prin decret prezidențial, starea de necesitate pe întreg teritoriul țării.
A fost urgentata scoaterea tuturor victimelor cutremurului de sub dărâmături, identificarea tuturor locuințelor și a clădirilor publice cu avarii si au fost luate măsuri pentru asigurarea cazării sinistraților.
În prezent, după patru decenii de la devastatorul cutremur, în Capitală aproape 800 de clădiri au bulină roșie și stau să se prăbușească.
La intrebarea „pot fi prevazute cutremurele?” raspunde Dr. Dragos Tataru, cercetator la Institutul National de Fizica Pamantului, in dialog cu Andrei Dorobantu in cadrul emisiunii Intalniri Capitale realizate la BucurestiFM: