Ascultă Radio București FM Live

Management medical de la “Ana Aslan” la “Colentina” sau de la afirmare la negare

Management medical de la “Ana Aslan” la “Colentina” sau de la afirmare la negare

Articol de , 10 martie 2017, 08:14

Intre ieri si azi, neputincios, pacientul roman…

“Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”

Primul din lume, Institutul de Gerontologie și Geriatrie a fost fondat în anul 1952 prin Hotarâre a Consiliului de Miniștri și a devenit Institut Național în 1974, iar în anul 1992, i s-a atribuit numele de „Ana Aslan”.

 Înca de la înființare, pâna în anul 1988, Institutul a fost condus de Acad. Prof. Dr. Ana Aslan, având ca obiect de activitate: asistența medicală geriatrică, cercetarea și gerontologia socială.

În 1964 presedintele OMS l-a propus ca model de Institut de geriatrie țărilor dezvoltate.

“Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”- 2016

Aflat la al treilea manager interimar, institutul Ana Aslan este negat de chiar persoana care il conduce.

Aceasta nu ii vede utilitatea!

Personalul angajat aici care a rezistat „turbulentelor” la care a fost supus institutul anul trecut, ne-a declarat, pe scurt:

  • “De ce sunt atatea sectii de geriatrie? Sa le mai desfiintam!”
  • „Sa fie numai o sectie de geriatrie si restul de medicina interna, reumatologie, cardiologie. Voia transformarea institutului intr-un spital obisnuit.”
  • „A dat peste cap activitatea aducand controale peste controale.”
  • „Mai intai a fost o firma privata care avea obiectiv sa evalueze activitatea si sa faca sugestii pentru ameliorarea ei.”
  • „A propus sa desfiintam farmacia  si sa transportam medicamentele de la sediul central, circa 16 km. Nu a dat o solutie <cum>, pentru ca nu poti sa transporti medicamente oricum.”
  • „Avem un aparat pentru diagnosticarea osteoporozei.  Recomandarea a fost sa-l desfiintam, ca nu este eficient , desi osteoporoza e frecventa la persoanele varstnice.”
  • „A propus sa desfiintam ambulatoriul de specialitate, care este o cladire veche de patrimoniu, nerevendicata si a venit cu recomandarea sa o dam la primarie sau la alt spital.”
  • „Chiar inainte de a pleca a anuntat ca i-a venit o idee mai buna: sa mute cercetarea de la sediul central unde exista si baza de cercetare, in ambulatoriul de specialitate, la 7 km distanta si tot ambulatoriul sa-l mute in sediul central.”
  • „Scopul era clar: daca ar fi izolat cercetarea de institut ar fi fost foarte usor sa desfiinteze sediul respectiv.”

De fapt asta era scopul: sa schimbe profilul institutului, sa termine cu geriatria, pentru ca nu exista specialitate.

Firma privata care a tras concluziile nu a vorbit nimic cu partea medicala.

Consiliul Medical al institutului a inaintat un material catre ministru in care a expus obervatii multiple referitoare la raportul firmei private. Pur si simplu am fost ignorati, nu am primit niciun raspuns, ba mai mult au inceput si alte controale…

Au spus ca activitatea medicala e de proasta calitate.

A facut in 8 luni numai controale. Toate cautau numai sa gaseasca ceva rau si sa sustina concluziile raportului facut de firma privata.

Pe baza acelui raport ea a facut o reclamatie catre ministru, aratand ca totul este prost, ca sunt multe probleme…

“Constructiv”, voia sa desfiinteze sectiile, ambulatoriul, a denigrat specialistii, geriatria nu exista….

Pacientii sunt cu boli cronice, nu au nevoie de analize.

Medicamente, sa isi aduca  de acasa.

Nu a vrut sa inteleaga ce inseamna pacientul varstnic…

Asistentele sefe nu mai pot face ture.

Fara ture, asistentele sefe ajung sa aiba un salariu mai mic decat cele obisnuite! In legislatie nu scrie asta. Legea spune ca numai asistentul sef pe institutie nu poate face ture.

E concluzia corpului de control al ministerului sanatatii. La Aslan u mai vrea nicio asistenta sa fie sefa. Fac cu randul, cate doua luni, fac predare primire… Au modificat anul trecut legislatia dar nici in legea noua nu scrie asta…”

Doua institutii diferite, acelasi manager interimar, acelasi scenariu: controale, negare, desfiintare.

In acest timp, sesizarile din partea personalului medical de la Spitalul Clinic Colentina nu au incetat sa ne soseasca la redactie.

Daca nu am fi urmarit indeaproape subiectul, am fi avut impresia ca persoanele cu care am vorbit si care au ales sa nu isi faca publica identitatea sunt angajate ale spitalului condus in prezent de doamna manager Silvi Ifrim.

Pentru ca sunt prea multe coincidentele in privinta celor semnalate de personalul celor doua institutii, am inceput, cum era firesc sa verificam legislatia. Aceeasi legislatie facuta pentru a fi incalcata sau interpretata dupa bunul plac, de catre persoane pe care nimeni nu le trage la raspundere.

Si cum aceeasi reclamatie am primit-o si de la Colentina, cum ca asistentelor sefe li s-a interzis sa mai lucreze in ture, am inceput cu asta.

Am gasit pe siteul Ministerului Sanatatii  “ORDIN nr. 1.375 din 6 decembrie 2016

pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 870/2004”

EMITENT MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 988 din 8 decembrie 2016

(http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/184384)

Nu a fost greu sa ajungem la punctul 22, conform caruia, Articolul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 14. – (1) Asistenţii medicali, indiferent de nivelul studiilor, care ocupă funcţia de director de îngrijiri, asistent medical şef pe unitate şi asistent-şef la serviciile de ambulanţă judeţene şi Serviciul de ambulanţă Bucureşti-Ilfov nu pot desfăşura activitate în 3 ture sau în 2 ture în sistem de 12 cu 24 ore libere.”

Asa cum ne-au declarant si sursele noastre, din ambele institutii si asa cum scrie si in lege, un lucru e clar: asistenţii medicali, indiferent de nivelul studiilor, care ocupă funcţia de director de îngrijiri, asistent medical şef pe unitate, nu pot desfăşura activitate în 3 ture sau în 2 ture în sistem de 12 cu 24 ore libere.”

Conform doamnei manager interimar Silvi Ifrim insa si, mai grav, in cazul Institutului “Ana Aslan” si conform corpului de control al ministerului sanatatii, legea se aplica tuturor, de parca toate asistentele ar fi director de ingrijiri sau asistent medical sef pe unitate…

Am incercat sa luam legatura cu fostul ministru al sanatatii, Vlad Voiculescu.

Cum acesta nu a raspuns la telefon, i-am trimis mesaj scris in care l-am intrebat despre nerespectarea legislatiei de catre Corpul de control al Ministerului Sanatatii, chiar pe modificarile făcute pe mandatul sau, in ceea ce priveste programul de lucru al asistentelor sefe,  care nu sunt nici director de îngrijiri, nici asistente sefe pe unitate…

Intrucat in urma acelor controale au fost trimise catre minister si doua memorii ale Consiliului Medical al Institutului Ana Aslan la care semnatarii nu au primit raspuns nici in ziua de astazi, l-am intrebat si de acestea:

voiculescu ps

 

 

Asa cum au primit raspuns cei de la Institut, am primit si noi, adica:nu.

 

 

 

Mai jos regasiti cele doua memorii.

 

memoriu 1

memoriu 2

 

 

 

 

 

 

 

Odata depasit episodul “Ana Aslan”, sa revenim la Colentina.

Cu cateva zile in urma a aparut in spatiul public un nou semnal de alarma.

Medicul hematolog Mihaela Andreescu, sotia fostului manager, a postat pe pagina personala de socializare un anunt. O noua amenintare.

“Aceasta va fi ultima mea postare pe facebook!!!

Am fost sunata de colegii sefi de sectie ca s-a propus in consiliul medical al Spitalului Colentina sa fiu trimisa in Comisia de etica a Spitalului pentru ca am postat pe facebook, pentru ca mi-am exercitat un drept constitutional – dreptul la libera exprimare – asa cum fac si multi alti colegi din spital, pentru ca mi-am aparat sotul, pentru ca „am agresat spitalul” (nu stiu cum puteam face asta prin postarile mele pe care va rog sa le recititi cu atentie), pentru ca am incitat pacientii si presa si am adus un prejudiciu de imagine directiei (nu era posibil sa am eu acces la toate documentele care s-au vehiculat prin presa si nici sotul meu care este in concediu de 2 saptamani si nu mi se pare corect sa ni se puna in carca chestii pe care nu le-am facut)…

Va urez o viata luminata in continuare tuturor celor care cititi aceste randuri.”

Mihaela Andreescu

mihaela ps

 

 

 

 

 

 

 

Temerea doamnei doctor pare intemeiata, atata vreme cat in timpul Consiliului Medical, primeste de la colegi mesaje clare: “Profesorul …X…tuna si fulgera. Te-a amenintat cu consiliul de etica”

mesaj amenintare

 

 

 

 

 

 

 

Pozitiv este faptul ca sunt si medici care o incurajeaza:

  1. P “Este de necrezut ce se intimpla in spital. Am lucrat in Colentina aproape 30 de ani si nu cred sa fi trait o perioada atit de lunga de tensiuni. Am citit postarile de pe fb. si nu mi s-a parut nimic nelalocul lui. Daca unii considera ca trebuie sa se intruneasca consiliul de disciplina pentru asa ceva, nu e nicio problema, sint suficient de multi membri ai comisiei cu mintea la ei ca sa judece corect speta. Deci, FRUNTEA SUS !”

Un alt istoric de poveste

SPITALUL CLINIC COLENTINA a luat fiinţă în anul 1858 cand printul Scarlat Ghica hotăraşte ctitorirea asezamantului medical denumit la acea vreme “Noul Pantelimon” pe un teren de 8,73 ha, donat de domnitorul Grigore Ghica .

Lucrările s-au finalizat la sfarsitul anului 1863 construcţia fiind inaugurată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 24 ianuarie cu ocazia aniversării a cinci ani de la Unirea Principatelor Române.

Pe 9 ianuarie 2017 Spitalul Colentina era un spital despre care atat cei din interior cat si cei din afara spuneau ca merge foarte bine si putea fi dat ca exemplu.

Spitalul s-a transformat efectiv: s -au adus discipline noi, s-au creat structuri spitalicesti noi, spitalul a fost admis in multe programe nationale si axe prioritare, pe langa sectiile noi s-au renovat si modernizat multe dintre sectiile care existau in spital, s-au accesat fonduri europene, au fost adusi in spital foarte  multi medici in timp ce toate spitale pierdeau medici … si lucrurile se miscau. Favorabil, in primul rand, pentru pacient.

Toti indicatorii erau foarte buni. In general, Spitalul Colentina putea fi dat ca exemplu, spunand ca acolo unde se vrea se poate!

Desigur, ca peste tot in lume, existau in acest spital si persoane care aveau un alt punct de vedere.

Dar, cum nicio fapta buna nu ramane nepedepsita, am ajuns la ceea ce se intampla in ziua de azi.

Povestea unui alt interimat

“Toata lumea a ramas pur si simplu uimita cand,  desi nimic din CVul  sau din activitatea sa de o viata nu ar fi prevestit, dr. Silvi Ifrim, medic la Colentina, este numita brusc manager interimar  la  “Ana Aslan”!

Institutul „Aslan” era dupa doua conduceri interimare si urma a treia… Ifrim.  Aici, dupa o scurta perioada de timp incepe un scandal de proportii care aduce angajatii institutului in strada.

Acestia sustin ca Ifrim vrea sa distruga institutul: a cheamat controale peste controale, nimic nu este legal din ce s-a intamplat pana atunci in institutul Aslan si sunt <decapitati> directorul medical si altii din administratie.

Dupa 8 luni de controale si scandaluri la Aslan, tot brusc, Ifrim revine in Colentina ca manager interimar, numita de primarul capitalei, Gabriela Firea.

In Colentina, ca si la Aslan, dupa o scurta perioada de timp, medicii incep sa afle ca spitalul era cumva un imperiu de carton.

Niciuna din sectiile nou create nu era sustenabila, nimic nu era legal si nimic nu era normal.

Printr-o tehnica de diversiune extraordinara sunt saditi samburii discordiei si ai indoielii, intai pe surse apoi in niste Consilii Medicale unde, in loc sa se discute despre problemele curente ale spitalului, se infiereaza ca in anii ’50 activitatea vechii conduceri in absentia!

Primul consiliu s-a tinut cu politia locala la poarta.

In paralel, ca si la Aslan, spitalul intra in controale peste controale.

De doua luni de zile spitalul este controlat de catre corpul de control al primarului general, apoi misiune de audit a Departamentului de Audit al primarului si Ifrim a mai chemat si altele, urmand apoi, la incheierea acestuia un control al Curtii de Conturi.

In paralel, spitalul este controlat si de catre <militiile> lui Ifrim! Acestea, recrutate din bazinul celor care „au fost aici de la inceput” au luat la bani marunti atat fosta administratie cat si sectiile nou facute din spital.

Pentru aparenta sunt luate apoi toate sectiile la puricat.

Putini stiu insa, ca opera lui Ifrim nu a inceput la Aslan ci in Colentina.

Primele reclamatii , memorii si scrisori anonime catre Ministerul Sanatatii privind nereguli in spital s-au facut de la Colentina.

Tandemul profesor  Dan A. Ghe – S. Ifrim este rutinat. Profesorul, cu CVul sau impresionant, a facut memorii peste tot. A facut pledoarii peste pledoarii despre presupusele inechitati din spitalul Colentina! Ca orice savant de renume international, a avut timp! Mult timp! ( Am cautat o carte scrisa de el dar se pare ca de asta nu a avut timp! )

In septembrie 2015 apare si prima victorie: in sfarsit, se declanseaza  un control al Corpului de control al ministrului sanatatii.

Acest control a declansat la randul sau valuri de controale asupra spitalului care s-au intins pana in prezent.

Concret, concluziile raportului de control nu individualizeaza nicio fapta cu conotatii penale in contul spitalului.  In legatura cu fiecare aspect relevat in raportul de control si in legatura cu o mare parte din masurile dispuse, spitalul a formulat contestatii punctuale si a solicitat o intalnire de mediere cu reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Aceasta a fost experienta cu care Ifrim a venit la “Ana Aslan”. La „Aslan” a fost o repetitie, opera capitala a fost si este Colentina!

Ca la mineriada, cam asa incep sa apara si la Colentina lucruri:

  1. Sectiile  nou create de catre fostul manager nu sunt sustenabile si nu erau necesare.

In doua luni de scandaluri in media a reiesit clar ca sectiile noi sunt sustenabile, reale, performante si foarte necesare spitalului.

Pacientii, asociatiile de pacienti au sarit in ajutorul medicilor din aceste sectii blocand actiunile distructive.

  1. Pentru a angaja noi veniti in aceste sectii noi, managerul v-a luat voua celorlalti sefi de sectii posturile vacante de medici si resursele, in loc sa va doteze si sa va renoveze intai pe voi, toti cei care ati fost aici de la inceput, el i-a adus, dotat si dezvoltat pe astia! Pe aia i-a favorizat si pe voi v-a defavorizat! A facut un spital cu doua viteze! Nimic mai fals si mai manipulator ! Cum s-ar fi putut dezvolta un spital de cronici dezvoltand tot sectiile vechi?!
  2. Sectiile astea noi traiau pe resursele spitalului.

S a dovedit contrariul. Aceste sectii au adus venituri, clasificari superioare si programe nationale spitalului! Au contribuit si la bunul renume al acestuia.

  1. Se pare ca existau niste carduri VIP, pentru pacienti VIP care ar fi fost favorizati!

La auzul acestor acuzatii, neurochirurgul Ionut Gobej cere lamuriri. Directorul medical este dezarmat! Totul este la „se pare” discutia se incheie cu … vom reveni si cu dovezi!

Asa arata un  astfel de card.

card

Aceste carduri sunt  complet simbolice, au fost facute cateva intr-o gluma si nu au fost distribuite,  nu semnifica absolut nimic, nu s-au utilizat niciodata in spital si nu exista vreun medic din spital care sa fi intalnit un pacient care sa fi facut uz de un asemenea card. Faptul ca actuala conducere este preocupata major de subiect, spune insa multe!

  1. Medicii Gobej, Bica si Iliescu au afectat renumele spitalului prin conferinta de presa organizata si se cer comisii de disciplina.

Intervine presa si se pune batista pe tambal cu comisiile!

Cu aceasta ocazie publicul afla de lucrurile frumoase care s-au facut in Colentina.

Toata lumea de buna credinta intelege ca in spital se lucreaza in armonie. Nu se putea face Colentina de astazi fara <vechii sau fara noii> angajati. Cu totii au muncit si toti sunt la fel de importanti.

Presa afla de “Enterprise” si de frumoasa poveste a acestui spital! Toate opiniile sunt in spatiul public si cele pro dar si cele contra.

  1. Fostul manager a dat salarii preferentiale de mii de euro, ore suplimentare, sporuri ilegale!

Toate pe sectiile noi pe care le-a favorizat!

Dupa ce a taiat sporuri, dupa care a fost nevoita sa le dea inapoi, dupa ce presa a disecat problema orelor suplimentare si dupa ce au aparut in spital copii din statele de plata in care salarii la fel de mari aveau si alti medici cu garzi si sporuri mari, aceste subiecte au disparut!

7.In loc sa va angajeze voua personal, vechea conducere a angajat la sectiile noi!

Politica de personal o face managerul, conform  Legii 95/2006 art 182 (1) a din atributii. Cum poti sa faci o sectie noua fara sa angajezi personal?!

  1. Din cauza fostei conduceri, in Colentina nu sunt circuite, suprafetele nu sunt suficiente, conditiile nu sunt ca in occident iar cladirile au risc seismic!

Cum erau pana la Andreescu? Profesorul DAG lucreaza de “40 de ani intr-o cocina”!

Deci si acum 9 ani lucra la fel.

Andreescu i-a reprosat ca nu si-a folosit renumele si CV ul ca sa-si gospodareasca sectia asa cum au facut toti marii profesori cu care se compara. Ce a asteptat pana acum 9 ani?

Desi criticat de acesta, Andreescu i-a propus mai multe proiecte de modernizare, deturnate insa abil de profesor! Se pare ca profesorul statea mai mult pe afara cu firmele de medicamente decat in spital! Totusi, la cardiologie s-au facut dotari, s-a construit Unitatea de coronarieni si s-a construit laboratorul de electrofiziologie. Deci cardiologia a avut cea mai buna perioada in timpul fostului manager, Andreescu.

  1. Ambulatoriul functioneaza ilegal!

 Aceeasi problema ca si la Aslan!

Se pare ca este o obsesie a lui Ifrim acest ambulatoriu. Presa a demontat punct cu punct acest lucru.

https://www.bucurestifm.ro/2017/02/27/avem-un-spital-ce-facem-cu-el-la-colentina-ce-vrea-managerul-interimar/

  1. Managementul a fost prost, a fost zero!

In 2016 s-au primit bani pentru aparatura de la primarie si nu s-au cheltuit decat o parte! In timp ce unii au rabdat, fosta conducere nu s-a implicat!

Nu s-a spus ca acesti bani au venit foarte tarziu, in luna octombrie si  ca este o performanta faptul ca s- au utilizat aproape jumatate. Toate spitalele primariei s-au confruntat cu aceeasi problema.

  1. Fosta conducere manipuleaza presa si asociatiile de pacienti pentru ca sa revina la putere si noi, spitalul, nu suntem lasati sa ne facem treaba.

Pozand in victima Ifrim, a sustinut ca nu s–a intreprins nicio actiune contra sectiilor ATI, neurochirurgie si hematologie.

Examenele pe post pentru medicii din aceste sectii au mers mai departe fara nicio problema si nu s-au facut concedieri.

Oare? In realitate insa, in cel de al doilea Consiliu medical 2, Ifrim recunoaste integral si in fata tuturor sefilor de sectii, acuzatiile care i-au fost aduse de presa si de organizatiile de pacienti. Ea a afirmat in Consiliul Medical ca posturile despre care s-a facut vorbire au fost luate de la alte sectii si ca ea vroia sa intrebe sefii de sectie daca acestia au fost de acord cu asa ceva si daca ei cred ca mai este nevoie de medici pe aceste sectii noi.

Ea a afirmat ca intentia ei nu a mai fost posibila si a fost nevoita sa dea drumul la examene din cauza presiunilor pe care presa le-a facut!

Prin urmare presa si asociatiilor de pacienti au sesizat un aspect real, Ifrim a oprit in mod deliberat  si abuziv procesul de scoatere la concurs a posturilor pe sectiile respective.

Mai grav este insa faptul ca  nu era vorba doar de blocarea unor posturi oarecarea, aceste posturi urmau sa ofere sansa definitivarii pentru medicii care lucrau deja in aceste sectii pe posturi temporare: este vorba de doi ATI sti, doi hematologi si un neurochirurg!

Daca judecam in contextul in care sectiile respective sunt acele sectii noi,  inca in formare, cu lipsa de personal, un personal cu cea mai inalta calificare care rar se gaseste in tara noastra, atunci actiunea lui Ifrim a fost clara si a vizat in mod direct existenta si continuitatea acestor sectii.

Manipularea este masiva dar arata si lipsa de pregatire.

Politica de personal a unui spital o face managerul, in functie de necesitatile de dezvoltare ale spitalului, nu in functie de interesele sefilor de sectii.

Desigur, lucrurile se fac in functie de propunerile sefilor de sectii si de discutiile in consiliile medicale dar decizia este a managerului in limitele legii si ale statului de functii.

Pentru niste sectii noi, de care pacientii au nevoie, responsabilitatea si decizia este la manager si face parte din viziunea sa!

Deciziile manageriale trebuie discutate in Consiliu si tin cont de propunerile sefilor de sectii.

In Colentina s-au luat deciziile prin consultare. Politica de personal s-a adaptat la aceste proiecte.

Statul de functii al unei institutii se modifica in limitele legii in functie de necesitatile organizatiei.

La Art 5  din obligatiile managerului in domeniul politicii de personal si a structurii organizatorice, se spune la pct 3 . ” managerul repartizeaza personalul din subordine pe locuri de munca”. Este vorba de politici de personal.

Intre timp:

  1. Spitalul nu-si realizeaza contractul in luna Ianuarie 2017. Doua milioane lei este enorm!

Este mai mult decat tot fondul de dezvoltare al spitalului pentru un an.

  1. Medicul infectionist, piesa importanta in lupta cu nosocomialele care lucrase trei ani pro bono pentru spital pana cand in urma cu 6 luni a fost angajata, a fost hartuita si a demisionat.

Mai mult, in Consiliul medical din 02.03.2017, directorul medical afirma ca nu mai sunt necesare referatele de necesitate de antibioterapie, care trebuiau avizate de dumneaei, motivul fiind ca nu se pricepe la antibiotice, pentru ca este dermatolog…

Fara infectionist si cu libertate deplina la utilizarea de antibiotic, ce se va intampla cu rezistenta si nosocomialele?!

  1. Psihologul care trebuia sa se angajeze in spital, in special pentru pacientii oncologici si pentru cei cu accidente cerebrale, nu se mai angajeaza.
  2.  La ATI 1 nu s-au mai prelungit contractele temporare celor doi brancardieri si situatia personalului angajat pe temporar a devenit in noul context total incerta, lucru care dinamiteaza efectiv aceasta sectie!

Unde au fost redistribuiti cei doi? Unul pe compartimentul de diabet de 15 paturi si unul pe un alt compartiment de 10 paturi.

Interesant este si faptul ca pe unul din contracte, de la 1 februarie, apare numele fostului manager, Bogdan Andreescu, desi acesta fusese demis in luna ianuarie.

barbu alexandru contract

paun adrian contract

 

 

 

 

 

 

 

Normativul OMS 1224/2010 este de 1 brancardier la 40-60 paturi. Deci?! Cum e cu legea?!

oms brancardier

 

  1. S-a creat o atmosfera grea in spital cu sefii sectiilor noi in opozitie cu sefii sectiilor vechi.
  2. ATI 1, neurochirurgia si pneumologia sunt afectate.

La neurochirurgie, de fiecare data cand operatiile dureaza mai mult de ora 15.00, a doua zi nu se mai opereaza pentru ca se recupereaza orele suplimentare.

Incet, incet activitatea, in loc sa creasca,va scadea si sectia se va elimina singura.

Pacientii au de suferit, evident.

Nu se mai stie nimic de a doua sala de operatii.

La consiliu s-a discutat tangential si acest lucru.

Prioritatea  nu mai sunt sectiile noi.

La neurochirurgie Colentina, pe langa dr Gobej si dr Bica mai lucreaza si dr.Horatiu Ioani si dr. Cristescu. Pentru cei doi erau cele doua posture oprite de Ifrim. Fara a doua sala si fara microscop operator, acesti  neurochirurgi, nu au ce face! Andreescu le promisese neurochirurgilor al doilea microscop din fondul de dezvoltare.

Iarasi ar fi fost cheltuiti banii spitalului pe <sectiile preferentiale>.

In plus, problema cu seful de sectie si ortopezii din sectia de neurochirurgie ameninta sa dinamiteze sectia.  Se fac presiuni mari pe cei doi ortopezi care formeaza compartimentul de chirurgie spinala din cadrul sectiei neurochirurgie pentru a se muta inapoi in ortopedie. Toate astea deoarece Ifrim sutine ca niste ortopezi nu au ce cauta intr-o sectie de neurochirurgie. Cu toate ca presa a aratat ca in Romania atat neurochirurgii cat si ortopezii abordeaza chirurgia spinala, ca in Romania nu exista disciplina chirurgie spinala si ca in Colentina echipa interdiciplinara ortoped neurochirurg este cea mai potrivita pentru acest tip de interventii, Ifrim are alte mize si anume diminuarea activitatii cu reducerea numarului de paturi. In plus Ifrim este foarte preocupata de faptul ca seful unui compartiment din cadrul sectiei nu poate conduce sectia desi nicaieri nu scrie explicit acest lucru si nu este relevant. Mai bine distruge o sectie care merge foarte bine.

Ifrim spera ca prin stramutarea ortopezilor, cu activitatea fractionata de neacordarea de ore suplimentare, cu ATI  1 incapacitat treptat, activitatea sectiei neurochirurgie va intra in final in colaps. Au fost amenintati si cu un sef de sectie nou! Unul cu <multa experienta>!

Foile lor ca si ale celor de la ATI si hematologie sunt luate le puricat!

Atmosfera este apasatoare. La consiliul medical parca este un tribunal din anii ‘50.

In prezidiu, in mod inexplicabil profesorul Dan in mijloc, raspunde la majoritatea intrebarilor.

La consiliul 2, a tinut un discurs 80% din timp!

Toata lumea s a intrebat: de ce?

Neurochirurgii sunt acuzati ca au denigrat spitalul, sunt amenintati cu comisia de disciplina!

Asa se distruge o sectie! Am vazut pana acum in Colentina cum se face, acum vedem si cum se distruge.

La ATI cert este un singur lucru: cei doi brancardieri nu mai sunt si semnalele negative in legatura cu sectia au ramas.

Nu se stie ce se va intampla cu personalul care in urmatoarele luni va incheia contractele de munca cu durata delimitata.

Conform lui Ifrim, dr.Lelia Iliescu, sefa sectiei, va trebui sa se duca la toti sefii de sectie din spital pentru a le cere sa renunte la posturile lor vacante. Doamna manager nu-si cunoaste atributiile, ASSMB-ul reprezentat de R.N si T.A nu raspund solicitarilor…

Ne imaginam, viitorul acestei sectii este luminos!

Pneumologia este, inca, un compartiment de 10 paturi. Urma sa se mareasca la 15 paturi si urma sa se faca o sala de interventii si o anumita dotare.

Discutiile cu Ifrim i-au deprimat pe pneumologi care au deja oferte din alte spitale.

  1. Ifrim se plange ca departamentul achizitii din spital o saboteaza: in fapt achizitiile cu personal lipsa si cu probleme de sanatate sunt covarsite de controale.
  2. Cercetarea, unde este in derulare un proiect pe fonduri europene este si ea afectata.

Una din primele decizii ale lui Ifrim a fost sa o numeasca numeasaca in functia de coordonator centru pe sotia profesorului Dan. O parte din cei mai importanti cercetatori si-au dat demisia si au pleacat din spital, in frunte cu fostul coordonator, R.F.

Despre centrul de cercetare Ifrim a facut multe afirmatii belicoase. Dupa ce s-au lamurit ca lucrurile in cercetare merg bine au inceput sa o hartuiasca pe R, pana ce aceasta a plecat din spital si a fost instalata dr. A Dan!

  1. Gastroenterologie :<Nu mai avem consumabile de endoscopie, nu mai avem hartie, nu mai avem sapun. Sa stiti sa nu ne cereti ceva interventional endoscopic>.”

Cele de mai sus ne-au fost semnalate in ultimele zile.

Pentru verificare am luat legatura cu actualul director medical, dr. Rodica Olteanu.

Aceasta ne-a declarant ca lucrurile au inceput sa intre in normal.

Astfel, cei doi brancardieri mutati de pe ATI au fost relocati la ATI iar posturile pentru medici au fost scoase la concurs.

La intrebarea despre “cardurile vip”, aceasta ne-a spus:

“Nu sunt in masura sa raspund despre aceste carduri care au existat in administratia anterioara. Nu pot nici sa confirm, nici sa infirm. Deocamdata sunt in cercetari…”

Dupa intalnirea cu reprezentantii pacientilor si consilierilor de la primaria municipiului Bucuresti, “li s-au dat asigurari pacientilor ca nu se va modifica numarul de paturi, numarul personalului… Au fost tot felul de zvonuri care erau pur si simplu niste zvonuri, fara legatura cu realitatea”.

“Postul de medic infectionist a fost scos la concurs. Deocamdata s-a inscris o rezidenta de anul 4 care are dreptul sa candideze. Momentan in spital exista un epidemiolog care poate interveni daca apare vreo problema”.

La intrebarea: care este strategia dumneavoastra in legatura cu modul de administrare a antibioticelor in spital, dr. Olteanu ne-a raspuns ca “exista o strategie si aceasta se face cu acordul sefului de sectie, infectionistului si directorului medical, pentru antibiotice si pentru alte medicamente cu regim special”.

Speram, inca speram, ca la Spitalul Clinic Colentina lucrurile vor intra in normalitate.

Dincolo de ambitii, dincolo de orgolii, ar trebui sa primeze pacientul si calitatea actului medical care I se acorda.

Si, pe langa acestea, siguranta si linistea personalului.
Nu in ultimul rand, important pentru cei care si-au asumat o functie de conducere, este sa o si poata duce la indeplinire.

N-ar trebui sa intre nimeni in istoria unei institutii ca managerul sau directorul X sau Y care au distrus in loc sa construiasca.

Ana Aslan a putut. Si a facut!

Managerul de azi ?!

Mai e loc de normalitate in sistemul medical romanesc?!

Urmarim subiectul si nu vom ezita, nicio secunda, sa facem publice reusitele celor care il deservesc, fie ca este vorba despre un asistent, un medic, un director sau un manager.

 

 

 

Vreme frumoasă, dar rece în Capitală!
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 07:03

Vreme frumoasă, dar rece în Capitală!

Astăzi, în Capitală, vremea va fi predominant frumoasă, dar rece dimineaţa. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la...

Vreme frumoasă, dar rece în Capitală!
UPDATE: REFERENDUM BUCUREȘTI 2024
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 06:31

UPDATE: REFERENDUM BUCUREȘTI 2024

Update ora 21.20 – Până la ora 21.00, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 731.990 de...

UPDATE: REFERENDUM BUCUREȘTI 2024
UPDATE: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 06:23

UPDATE: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024

Update ora 20:00 – Prezența la vot, la alegerile prezidențiale, a depășit 50%. Până la această oră s-au prezentat la urne 51, 27%...

UPDATE: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024
Derby-ul feroviar, încheiat cu o remiză consemnată pe final în „Gruia”: duelul „Dan Petrescu VS Marius Șumudică”, unul în care o rezervă a avut ultimul cuvânt și un capitol statistic a uimit
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 02:37

Derby-ul feroviar, încheiat cu o remiză consemnată pe final în „Gruia”: duelul „Dan Petrescu VS Marius Șumudică”, unul în care o rezervă a avut ultimul cuvânt și un capitol statistic a uimit

Într-un nou episod al derby-ului feroviar din campionatul României, echipa antrenată de Dan Petrescu și formația condusă de pe margine de...

Derby-ul feroviar, încheiat cu o remiză consemnată pe final în „Gruia”: duelul „Dan Petrescu VS Marius Șumudică”, unul în care o rezervă a avut ultimul cuvânt și un capitol statistic a uimit
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 22:27

MAE-Atenţionare de călătorie: Italia – grevă în transportul feroviar

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica...

MAE-Atenţionare de călătorie: Italia – grevă în transportul feroviar
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 16:12

Fapte interzise în ziua votării!

Peste 4.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne sunt mobilizaţi în Capitală pentru a asigura buna desfășurare a alegerilor...

Fapte interzise în ziua votării!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 14:09

Noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand!

De la 1 decembrie 2024, intră în vigoare noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand. Șoferii care vor să vândă o mașină second-hand...

Noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 13:31

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață!

Îndrăgitul artist Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. Cântărețul a suferit un puternic accident vascular cerebral....

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață!