Sentința în dosarul torționarului Ioan Ficior a fost amânată
Articol de Sabina Lapadatescu, 15 martie 2017, 15:05
Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat pentru 29 martie, pronunțarea sentinței definitive în dosarul în care Ioan Ficior.
Fostul comandant al Coloniei de muncă Periprava este acuzat de infracțiuni contra umanității.
Ioan Ficior a fost condamnat de Curtea de Apel București, în martie 2016, la 20 de ani de închisoare și a fost degradat militar. Tot atunci, judecătorii au decis ca acesta să plătească, în solidar cu statul român reprezentat de Ministerul Finanțelor, Ministerul Administrației și Internelor și Adminstrația Națională a Penitenciarelor, suma totală de 310.000 euro daune morale către opt părți civile din dosar.
Ioan Ficior a atacat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție.
El a fost trimis în judecată în august 2014, fiind acuzat că în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de la Periprava, a introdus și coordonat un regim de detenție represiv, abuziv, inuman și discreționar împotriva deținutilor politici, ceea ce a dus la moartea a peste o sută de persoane.
Procurorii arată că deținuții erau supuși unui tratament inuman caracterizat printr-o izolare completă de familii și de orice alte persoane, de lumea externă în general, condiții de cazare mizerabile, frigul insuportabil din barăci, sancțiunile fizice crunte pentru abateri minore, hrana deficitară, deținuții fiind în permanență înfometați și însetați, având dureri pe care nu le puteau ameliora din cauza lipsei medicamentelor și, nu în ultimul rând, condiții de muncă inumane.
Parchetul General menționează că, din documentele studiate, a reieșit faptul că în intervalul 1 august 1958 — 1 noiembrie 1963, când la conducerea Coloniei de la Periprava s-a aflat inculpatul Ficior Ioan, au decedat 103 deținuți, toți făcând parte din colectivitatea contrarevoluționarilor.