Ascultă Radio București FM Live

Ziua Apei: Cum stă Bucureștiul la capitolul apă și canalizare?

Ziua Apei: Cum stă Bucureștiul la capitolul apă și canalizare?

Articol de Mircea Apostolescu, 22 martie 2017, 16:30

Conform directorului general adjunct Epsică Chiru, Apa Nova, Compania de Ape București (ANCAB), produce aproximativ 180 milioane de metri cubi de apă potabilă în cele 3 uzine, volumele pompate de cele 7 staţii de pompare în reţeaua de distribuţie. Producția este în scădere față de anii de început ai contractului de concesiune, ca urmare a creșterii randamentului rețelei, dar și a scăderii consumului.

Consumul de apă a înregistrat o scădere din cauze ce țin inclusiv de o mai mare preocupare pentru mediu și pentru limitarea risipei din partea consumatorilor, dar și de limitarea semnificativă a pierderilor, prin investițiile realizate. Această creștere a responsabilității cetățenilor pentru resursele consumate, inclusiv apa potabilă, se înscrie în trendul european, oamenii fiind din ce în ce mai conștienți de nevoia de a contribui la protejarea mediului. Este și un semn al unei mai mari responsabilități financiare, chiar dacă ponderea cheltuielilor cu serviciile de apă și canal în București a scăzut constant – de la 7,1% din bugetul unei familii în anul 2000, la 2,4%, în anul 2016, a declarat Chiru pentru Bucuresti Fm si bucurestifm.ro.

Creșterea randamentului sistemelor administrate este una dintre obligațiile ce revin Apa Nova prin Contractul de Concesiune, spune seful de la ANCAB. Ca urmare a investițiilor derulate, am reușit nu doar să atingem țintele de performanță din Contract, ci chiar să le depășim. Astfel, randamentul reţelei a fost în anul 2016 de 75.5%, în condițiile în care obiectivul prevăzut pentru era de 67%. Creșterea randamentului se vede în mod direct în scăderea consumului de energiei electrică cu 70% față de anul 2002, sau a cantității de apă brută cumpărată cu 50%, față de același an de referință. Trebuie să precizez faptul că această evoluție pozitivă s-a înregistrat chiar în condițiile în care, în urma investițiilor derulate, acum avem posibilitatea unor măsurători mult mai exacte în ceea ce privește diverși parametri ai rețelei, susține Epsică Chiru.

Statistici Apa Nova

Cât privește nemulțumirile unora dintre bucureșteni cu privire la calitatea apei de la robinete, Epsică Chiru spune că toți clienții ANCAB beneficiază de apă perfect sigură pentru consum, ce îndeplinește toate standardele legale. De altfel, de la preluarea contractului de concesiune în anul 2000, Apa Nova a reușit să nu înregistreze nicio abatere de la normele legale de calitate a apei. Acest fapt este posibil datorită unui sistem permanent de monitorizare a calității apei în 181 de puncte computerizate de control ale ANCAB și în 56 de puncte stabilite de către Direcția de Sănătate Publică.

”De altfel, tocmai pentru a arăta acest fapt, punem la dispoziție zilnic, prin intermediul unui număr semnificat de canale media și al site-ului propriu, rezultatele buletinelor de analiză a calității apei”, a declarat șeful de la ANCAB.

Este drept, unii bucureșteni se confruntă cu situații precum culoarea roșiatică sau maronie, mirosul sau gustul neplăcut al apei de la robinete. Trebuie însă să ținem cont de faptul că multe clădiri din București au instalațiile interioare, proprietate privată, foarte vechi și neigienizate. ANCAB poate interveni doar până la branșament, spune Epsică Chiru.

Aceste instalații pot, în mod evident, afecta aspectul apei ce curge la robinet da, încă o dată subliniez, nu este vorba despre pericole pentru sănătate, a declarat directorul adjunct al ANCAB.

Legat de acest aspect, doresc să menționez că, începând de anul trecut, Apa Nova derulează un program de responsabilitate socială, ”A doua țeavă”, prin care finanțează 95% din costurile necesare schimbării instalațiilor interne din unele blocuri. Deja cele 16 asociații ce au fost incluse în program anul trecut sunt în diverse stadii de derulare a lucrărilor, a mai spus Chiru.

Dacă la capitolul alimentare cu apă Bucureștiul stă bine, în ceea ce privește canalizarea, mai este mult de lucru și mai trebuie investiți mulți bani.

Canalizarea Municipiului București a fost realizată la sfârșitul secolului al XIX-lea (1881-1889), pe baza unor proiecte generale de canalizare. În prezent, rețeaua de colectare existentă cuprinde 12 colectoare principale și 12 colectoare secundare, la care se adaugă rețelele secundare și de serviciu, care colectează apele uzate şi apele pluviale din cele 6 sectoare administrative ale orașului București și le transportă în canalul casetat situat sub albia Dâmboviței – colectorul general Caseta de ape uzate.

Actualmente, principalele caracteristici ale sistemului de colectare a apelor uzate sunt următoarele:

· lungimea totală a reţelei de canalizare este de cca. 2.350 km, din care colectoarele principale, cu Dn > 1000 mm, măsoară cca. 297 km;
· peste 124.100 racorduri la reţeaua de canalizare, cu o lungime totală de cca. 930 km;
· peste 49.600 guri de scurgere, cu o lungime totală a racordurilor de cca. 248 km;
· peste 66.500 cămine de inspecţie.

Nivelul actual şi perspectiva dezvoltării oraşului, gradul de impermeabilizare a suprafeţelor apropiindu-se de 80%, impune utilizarea raţională a reliefului şi a potenţialilor emisari pentru dezvoltarea în sistem separativ a canalizării. Astfel, apa uzată ar trebui să nu mai fie transportată, pe viitor, prin sistemul de canalizare pentru a fi deversată în bazinul Dâmboviţa, putând fi deversată în bazinele Colentina sau Ciorogârla, crede șeful de la ANCAB.

Investițiile ANCAB în sistemul de alimentare cu apă și de canalizare din Municipiul București au condus la creșterea calității, degrevând astfel bugetul consolidat al Municipiului București de un efort financiar nesustenabil – rețelele rămânând în permanenţă în proprietatea publică locală a Bucureştiului.

Pentru anul 2017, Apa Nova are prevăzut un nivel al investițiilor similar cu cel alocat în anul 2016, undeva la 130 milioane de lei.

Proiectele importante pentru acest an sunt obligaţiile asumate prin Contractul de Concesiune şi Actele Adiţionale, îmbunătăţirea randamentului, reabilitarea marilor colectoare de canalizare vechi şi continuarea programului de investiţii BUCUR. Lista cu toate aceste lucrări a fost transmisă la PMB pentru programul coordonator anual. Din analizele realizate privind vechimea rețelelor de canalizare (există încă colectoare de peste 100 ani), starea acestora și evaluarea riscurilor producerii de avarii, s-a stabilit că procentul majoritar de investiții pentru anii următori o să fie alocat pentru rețeaua de canalizare. Astfel în 2017 se vor reabilita 19.5 km rețea de canalizare. Cele mai importante proiecte sunt reabilitarea colectoarelor de pe Șoseaua Mihai Bravu, Bd. Coneliu Coposu, etc.

Aceste investiții în rețeaua de canalizare sunt în coordonare cu lucrările majore de investiții ale PMB pentru Faza 2 Glina, ce presupun mărirea capacității de epurare a stației existente (cu îmbunătățirea tuturor proceselor existente ) și reducerea apelor ”parazite” din rețeaua de canalizare și anume descărcarea apelor de preaplin din lacurile Carol, Tineretului și IOR în răul Dâmbovița, execuția drenurilor pe malul drept al Dâmboviței, reabilitarea colectoarelor principele A0 și B0, reabilitarea Casetei de ape uzate, etc. Pentru acest mare proiect investițional, Apa Nova este alături de PMB pentru ca lucrările să fie de bună calitate, a mai afirmat Epsică Chiru, director general adjunct al ANCAB.

Astăzi, în întreaga lume este marcată Ziua Apei.
În acest context, ONU atrage atenția că sute de milioane de pământeni nu au în prezent acces la o sursă de apă potabilă și încurajează lumea să trateze apa uzată.

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 20:03

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară

Universitatea din Bucureşti este, conform ediţiei I a clasamentului Times Higher Education – Interdisciplinary Science Rankings 2025, prima...

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:57

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, un eveniment unic, care îmbină cultura, tradiţiile şi bucuria Crăciunului, va avea loc, în...

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:30

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1

Peste 500 de copii au fost înscrişi de părinţi la cursuri de înot, după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1. Cele mai...

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:54

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!

De mâine până duminică, 24 noiembrie, curtea interioara a Muzeului Naţional al Ţăranului Român adună la un loc meșteri, artizani,...

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:42

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!

𝐌𝐚̂𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐞𝐚𝐫𝐚̆, 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖.𝟎𝟎, se aprind luminițele de sărbători și tot atunci, la...

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:59

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO

Este sau nu necesar acest referendum, cum se vor soluționa pe viitor cererile de construire din București, dat fiind numărul redus al angajaților...

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:46

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume

Fumatul pe parcursul vieții poate sa duca, in medie, la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani, potrivit Institutului Național de...

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:31

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman

Situatie fara precdent, la RAR. Un incident tehnic neprevăzut, apărut în camera serverelor și generat de sistemele de prevenire a incendiilor, a...

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman