Dezvaluiri socante: Si sfarsitul coruptiei poate ucide!
Articol de Mircea Apostolescu, 24 martie 2017, 14:05
Cum a acaparat caracatita coruptiei fondul imobiliar al Bucurestiului si sfarsitul tragic al unui fost actionar dinamovist
Pe 1 martie, venea stirea socanta a tentativei de suicid a omului de afaceri si fost finantator al echipei de fotbal Dinamo, Vasile Turcu.
Il vazusem, ultima oara, pe omul de afaceri pe 28 noiembrie anul trecut, la inaugurarea Arcului de Triumf, consolidat si restaurat de catre una dintre firmele sale, Romconstruct. Stiam ca aceasta societate se afla in insolventa, ceea ce a generat probleme si intarzieri in privinta finalizarii investitiei, dar Turcu parea agitat si increzator ca de obicei. Vestea sinuciderii sale m-a facut sa ma intreb ce s-a intamplat, ce l-a determinat sa faca un asemenea gest dramatic?
In anii ’90, in buimaceala lasata in urma de Revolutia din ’89, cand cei mai multi dintre noi inca nu stiam prea bine cu ce se mananca democratia si, mai ales, economia de piata, ICRAL-urile, adica acele institutii care administrau fondul imobiliar al primariilor, s-au privatizat in mare graba. Unul dintre beneficiarii acestei privatizari a fost nimeni altul decat viitorul om de afaceri de succes si finantator al echipei din Stefan cel Mare, Vasile Turcu. El a cumparat ICRAL Sector 1, care administra 765 de spatii comerciale si de locuit si care s-a transformat in firma Romvial, ICRAL Sector 6, care s-a transformat in Societatea Comerciala Orizont, si ICRAL Sector 3, care a devenit SC Titan Al. Aceste din urma doua societati administrau, insumat, 1400 de spatii comerciale si de locuit.
Care era, de fapt, afacerea? Spatiile comerciale si de locuit au ramas in patrimoniul Primariei Capitalei, dar administrarea acestora era facuta de catre cele trei societati comerciale, care incasau un comision din contractele de inchiriere, pentru „munca” depusa. Raportul Curtii de Conturi din 2015, privind Municipalitatea, sustine ca ar fi fost vorba, in medie, de circa 1,2 milioane de lei, anual.
Numai ca persoanele care au incercat vreodata sa faca o afacere care presupune inchirierea unui spatiu comercial stiu cat de greu era sa gasesti un magazin liber si intr-o pozitie mai avamtajoasa, daca se poate. Asa ca veniturile neevidentiate si nefiscalizate nici nu pot fi calculate.
Bun, si ce legatura ar putea avea toate acestea cu sinuciderea omului de afaceri Vasile Turcu? Posiblia legatura o poate face o informatie care exista pe portalul instantelor. Astfel, pe 8 februarie anul acesta, Tribunalul Municipiului Bucuresti respingea ultima cale de atac formulata de catre avocatii firmelor lui Vasile Turcu. Prin hotarare definitiva, instanta obliga cele trei societati comerciale sa predea catre Administratia Fondului Imobiliar (AFI), din subordinea Primariei Capitalei, toate cele 2200 de spatii pe care le-au administrat peste 20 de ani. Mai mult decat atat, conform unor surse din interiorul AFI, pe 12 februarie, firmele lui Turcu arnfi primit somatia privind predarea spatiilor catre reprezentantii Municipalitatii.
Toate acestea se intamplau pe fondul problemelor financiare si legale ale altor firme ale lui Vasile Turcu. Romconstruct, firma care a consolidat si restaurat Arcul de Triumf se afla in insolventa, spre exemplu.
Probabil ca nu vom sti niciodata, cu certitudine, daca pierderea spatiilor fostelor ICRAL-uri a fost lovitura de gratie ce l-a facut pe omul de afaceri Vasile Turcu sa isi puna streangul de gat. Cu siguranta, insa, revenirea celor 2200 de spatii comerciale si de locuit in administrarea AFI ne da o alta perspectiva asupra mizei infiintarii unei firme a Primariei Capitalei care ar urma sa administreze fondul imobiliar al Municipiului Bucuresti.