Colentina, de la Enterprise, la Doamne fereste!
Articol de , 27 aprilie 2017, 07:23
„Doamne fereşte să aveti nevoie de aşa ceva, să veniţi cu cineva drag, bolnav” la Spitalul Colentina a declarat managerul interimar, Silvi Ifrim, in fata jurnalistilor, la 3 luni de la numirea in functie.
Interesant mod de prezentare a unitatii pe care o conduce, mai ales dupa ce a afirmat, la aceeasi conferinta, ca “motivul pentru care eu am dorit să revin în Spitalul Colentina pe acest post (de manager, n.r.) și nu pe postul de medic pe care l-am avut timp de 31 de ani, deci, eu lucrez în Colentina din 1986, îmi iubesc acest spital, doresc să fac lucruri bune pentru el(…)”.
Si, cum reclama e “ sufletul comertului”, ca un “bun manager”, doamna doctor le-a si aratat celor dornici, concret, la fata locului, cat de “daramat” si insalubru este spitalul.
In unele zone, in unele pavilioane.
Pentru ca, spre comparatie, le-a aratat apoi si “luxul” de pe alte sectii care ar trebui insa restructurate.
La iesirea din zona “de lux” insa, de la dermatologie, intamplator, l-a intalnit pe Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu.
Un scurt schimb de replici intre cei doi a readus in actualitate o problema arzatoare, care o urmareste pe doamna manager interimar inca din perioada in care era medic coordonator al Compartimentului Diabet din cadrul sectiei Medicala II, in spitalul pe care “l-a slujit” peste 30 de ani.
Inainte de a fi numita manager la Colentina si chiar inainte de a fi manager la Institutul Ana Aslan.
Presedintele ANPP a acuzat-o pe Silvi Ifrim, că, din cabinetul său de medic, pana in 2016, printre altele, au fost eliberate “reţete fictive”, în valoare de până la 900 de lei pe reteta, pentru “pacienti fictivi”, si a avertizat-o că va sesiza DIICOT în acest caz.
Si, daca declaratiile nu ne-au convins, am cerut dovezi concrete. Probe clare.
Acestea existau in dosar si va prezentam o parte din ele aici.
Cum pacientii, indiferent pentru ce se prezinta la spital, sunt si inregistrati undeva, avem si registru.
Registru fals. Scris peste noapte.
Povestea in sine e scurta si simpla.
Odata descoperite neregulile, medicul Silvi Ifrim a fost convocat de catre fosta conducere a spitalului in fata unei comisii de disciplina.
Si acestea nu sunt singurele probleme ale doamnei doctor.
Desi simtea nevoia sa se evidentieze, fosta conducere i-a demonstrat de ce nu o poate face.
Nici retetele fictive si nici registrul de pacienti scris peste noapte nu au fost “inventate” de catre cei ce au intocmit dosarul.
Exista declaratii scrise clar, fie de cei ce au afectuat controlul, fie de cea de care doamna doctor, sef de sectie pe atunci, se folosea.
Mai mult, exista si un spatiu care ar fi trebuit sa fie cabinet de educatie pentru pacienti dar care de fapt era un simplu depozit.
Comisia de disciplina s-a terminat cu intocmirea unui proces verbal
Si cu o nota explicativa:
Desi ancheta ar fi trebuit sa continue, acest lucru nu s-a intamplat, deoarece,” intre timp, doamna Ifrim, actualul manager a plecat din Spital la Institutul Ana Aslan ca manager, după care Spitalul a spus că noi nu mai putem să facem anchetă pentru că dânsa nu mai este salariatul spitalului!
Nu mai puteam face o anchetă disciplinară și totul s-a blocat în acea fază!” a declarat Vasile Barbu.
Odata revenita la Colentina, doamna manager interimar s-a ocupat in mod constant de problema sporurilor si orelor suplimentare. Pentru angajati.
In contextul in care a eliminat sporuri pentru sectii care desfasoara activitate de terapie intensiva, a interzis efectuarea de program in ture de 12 cu 24 pentru asistentii sefi de sectie, cu toate ca in fisa postului este prevazuta expres aceasta posibilitate, a eliminat sporul pentru salariatii din ambulatorul integrat al spitalului, a dispus imperativ ca salariul de baza al domniei sale sa fie stabilit la nivelul pe care l-a avut la Institutul Ana Aslan.
Adica – 11424 ron.
Cum activitatea de la Ana Aslan a incetat in baza unui ordin de ministru, este limpede ca nici salariul nu mai este valabil la Spitalul Colentina.
A fost numita prin decizia nr. 63/13.01.2017 a Primarului General, decizie care nu stabileste drepturi si obligatii si nici salariul de baza.
In aceste conditii, salariul de manager se calculeaza conform ultimei legi in vigoare si anume lg 250/ dec. 2016, capitolul salarii de baza pentru functii de conducere care prevede ca salariul de baza pentru functia de manager la spitalele cu peste 400 de paturi este de 6791 ron.
Astfel “a incasat ilegal pentru lunile ianuarie, februarie si martie 2017, suma de 13 899 lei adica 4633 lei pe luna”, conform surselor Bucuresti FM.
Cam asa stau lucrurile la Spitalul Clinic Colentina.
Mai mult, problemele semnalate in luna ianuarie de medici nu au fost rezolvate.
Cine are de suferit?
Pe de o parte personalul, pe alta parte pacientii.
Pana cand?!
Asta ramane sa aflam.
De la doamna manager interimar, care, desi a promis transparenta totala nu a raspuns intrebarilor noastre sau, de ce nu? de la primaria Capitalei.