9 mai, Ziua Europei! Ziua independenței de stat a României
Articol de Mircea Apostolescu, 9 mai 2017, 07:57
Ce sarbatorim noi astazi? Sarbatorim „Ziua Europei”. Dar Uniunea Europeana nu este si nu trebuie sa fie Cominternul de alta data si nu isi bazeaza ideologia pe „tezele tovarasului Lenin”, care spunea ca proletariatul este la fel, peste tot, si ca diferentele nationale trebuie sa se estompeze si, in cele din urma, sa fie sterse, deoarece au fost inventate de catre imperialisti, pentru a diviza, in mod artificial, clasa muncitoare! Europa Unita nu inseamna un conglomerat de oameni fara nationalitati, ci, dimpotriva, constructia europeana se bazeaza pe unitatea in diversitate, considerand aceasta diversitate ca o resursa de dezvoltare!
Europa, asadar, nu ne cere sa ne uitam istoria nationala, sa ne uitam eroii! Asa ca sa ne aducem aminte de faptul ca 9 Mai inseamna pentru noi, pentru romani si ZIUA INDEPENDENTEI DE STAT A ROMANIEI! Pe data de 9 Mai 1877, Nicolae Kogalniceanu, ministrul de externe de atunci, citea in fata Adunarii Deputatilor, adunata in sesiune extraordinara, „Declaratia de Independenta a Romaniei” care contine celebrele cuvinte: „Suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare … suntem o natiune libera si independenta”! In aceeasi zi, motiunile adoptate de catre Adunarea Deputatilor si Senat, prin care, fiecare dintre cele doua camere, „ia act ca resbelul intre Romania si Turcia, ca ruperea legaturilor noastre cu Poarta si independenta absoluta a Romaniei au primit consacrarea lor oficiala”. A doua zi, 10/22 mai 1877, „Declaratia de Independenta a Romaniei”, impreuna cu motiunile adoptate de cele doua camere ale Parlamentului, capatau putere de lege, prin contrasemnarea lor de catre domnitorul Carol I.
Aceasta independenta, insa, nu ne-a picat din cer, in urma unei simple declaratii, prin bunavointa marilor puteri ale vremii, Imperiul Otoman, Imperiul Tarist, Franta, Anglia etc.
In aprilie 1877, Romania a mobilizat peste 60 de mii de ostasi si ofiteri si 190 de tunuri. Dintre acestia, peste 43 de mii de militari au format Armata de operatii, care la cererea Marelui Duce Nicolae, comandantul trupelor ruse, a trecut Dunarea, in Bulgaria, impreuna cu 110 tunuri, pentru a lua parte la luptele impotriva trupelor otomane. Independenta de stat a fost cucerita pe campurile de bataie ale Razboiului de Independenta din 1877-1878, cu sacrificiul a 4302 ostasi si ofiteri romani, adica circa 10% dintre cei peste 43 de mii de militari ai Armatei de Operatii.
Eroismul militarilor romani in bataliile de la Plevna, comandate de catre domnitorul Carol I, atat pentru ocuparea redutei Grivita 1, cat si in asaltul general asupra Plevnei, dar si in cele de la Smardan si Rahova a facut inconjurul Europei si a contribuit decisiv la victoria romano-rusa asupra Imperiului Otoman.
Asadar, sa nu uitam ca vechiul Pod al Mogosoaiei, artera principala a Bucurestiului, a primit numele de Calea Victoriei, tocmai in cinstea trupelor romane victorioase, in urma Razboiului de Independenta. Sa nu uitam ca nume de strazi precum Calea Plevnei, Calea Rahovei, Calea Grivitei, Smardan sunt dedicate tot unor mari batalii purtate de catre Armata Romana in Razboiul de Independenta si victoriilor platite cu sangele ostasilor romani!
Serbati, asadar, Ziua Europei, dar nu uitati de Ziua Independentei de Stat a Romaniei! Inchinati un gand soldatilor si ofiterilor romani cazuti, acum 140 de ani, pe campurile de batalie ale Razboiului de Independenta! Prin sacrificiul lor si al eroilor din Razboiul de Reintregire si din cel de-al Doilea Razboi Mondial, Romania sta, astazi, ca stat suveran, in Europa Unita!