Tonul face muzica
Articol de razvanursuleanu, 22 mai 2017, 08:25
Discursul, aidoma relațiilor interumane sau, de ce nu, bătăliilor militare, necesită un anumit tip de strategie. Se poate întâmpla să deții două dintre armele importante ale unui discurs, o formă elaborată, elegantă și un conținut de calitate, dar să îți lipsească cea mai importantă dintre arme, și anume o voce pe măsură.
Ce te faci dacă ai multe lucruri de spus și stii exact și cum anume, dar ești peltic, sau bâlbâit, sau și mai rău, ai o voce pițigăiată. Se poate spune în mod cert că nu există o metodă infailibilă de a capta interesul celorlalți, indiferent de avantajele sau dezavantajele vorbitorului, dar atunci când știi unde ești deficitar la anumite capitole, la fel ca și într-un război, măcar ai posibilitatea de a-ți alege terenul și aliații de care ai nevoie.
Oamenii inteligenți doresc să audă esența unui mesaj, lucrul concret pe care doriți să îl comunicați, și nu vor ataca sub nicio formă calitatea vocii interlocutorului. Dacă se întâmplă astfel de lucruri, atunci trebuie rapid să ne schimbăm aliații, în cazul acesta partenerii obișnuiți ai discuțiilor noastre.