Asociatiile de proprietari vin cu solutia pentru problema colectarii selective!
Articol de Mircea Apostolescu, 22 mai 2017, 15:35
Dupa cum recunostea la inceputul acestui an chiar fostul ministru al Mediului, Daniel Constantin, in tara noastra, colectarea selectiva si valorificarea deseurilor sunt sublime, adica toata lumea le face din vorbe, dar lipsesc cu desavarsire in practica.
Asa se face ca, desi tinta asumata fata de partenerii europeni de 50% deseuri reciclate si valorificate pana in 2020, am reusit sa atingem pana acum abia un nivel de 4%. Deci, nu se face nici colectare selectiva, nici valorificare!
Ei, aici lucrurile trebuie nuantate putin. Pentru a repune adevarul in drepturile lui istorice, in anumite cartiere din Bucuresti, asociatiile de proprietari chiar colecteaza selectiv. Astfel, pe Bulevardul Ion Mihalache, foarte multe asociatii colecteaza separat PET-urile de plastic, cutiile de carton si sticla. Asociatiile primesc saci specializati de la firma de salubrizare din sectorul 1, dar aici se rupe filmul. Ridicarea deseurilor colectate selectiv se face o singura data pe saptamana, miercurea. Lunea si vinerea se ridica gunoiul menajer, dupa cum mi-au spus mai multi presedinti de asociatii.
Volumul de deseuri colectate selectiv fiind foarte mare, mai ales cel de PET-uri, asociatiile nu au unde sa le depoziteze, pana la ridicarea lor de catre Romprest. Asa ca le duc la recipientele de colectare selectiva de pe bulevard, de unde insa le „salta” diversi „intreprinzatori privati”.
Pe acesti „scormonitori” ii poti gasi in plina zi pe toate marile bulevarde, de la Mihalache, pana la Banu Manta, Magheru sau Balcescu. „Scormonitorii” circula tragand dupa ei saci imensi, plini de deseuri, pe care, uneori, ii transporta pe carucioare, alteori chiar cu autobuzul sau tramvaiul. Ridica acele „clopote” de colectare selectiva, scot PET-urile, hartia, sticla si dozele de bauturi si apoi lasa in urma mizeria.
Evident ca aceste cantitati de deseuri, deja sortate, „colectate” de „scormonitori” nu pot fi raportate pentru atingerea tintei de colectare selectiva si valorificare a deseurilor!
Asadar, asociatiile de proprietari de pe Bulevardul Ion Mihalache le cer celor de la Primaria Sectorului 1 sa gaseasca o solutie pentru crearea pe domeniul public a unor spatii securizate, unde sa poata fi depozitate deseurile sortate, pana la ridicarea lor de catre firma de salubrizare.