Copii hărţuiţi de colegi
Articol de , 24 mai 2017, 21:37
Tot mai mulţi copii cad victime ale comportamentului ostil manifestat de colegii de şcoală sau de joacă.
Abuzurile se manifestă fie sub formă de jigniri, umiliri, fie sub forma excluderii din colectivitate.
Copiii sunt etichetaţi în cercul lor de cunoştinţe sau de către colegi de şcoală, care le pun porecle făcând referire la aspectul fizic sau la problemele pe care le au.
Uneori aceste tachinări se transformă în îmbrânceli sau chiar în atacuri fizice şi pot avea repercursiuni ireversibile asupra adaptării copilului în societate.
Asociaţia Salvaţi Copiii, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, a organizat un concurs în şcoli, pentru a-i învăţa pe elevi să combată fenomenul de bullying, astfel încât să nu devină nici victime şi nici agresori.
Au participat peste 24.000 de elevi şi profesori din întreaga ţară, care au organizat activităţi prin care să ilustreze efectele negative ale hărţuirii repetate, realizând materiale video relevante, în cadrul concursului „Fără ură, cu toleranţă”.
S-au acordat premii pe categorii de vârstă.
Premiile au revenit: Şcolii Metropolitane ARC Bucureşti (clasele I-IV), Şcolii gimnaziale nr. 10 Bacău (clasele V-VIII) şi Liceului de arte H. Darclee, Brăila (clasele IX-XII).
Cu această ocazie a fost lansat primul ghid de siguranţă online, care poate fi găsit pe site-ul Asociaţiei Salvaţi Copiii.
Bullying-ul se bazează pe dezechilibrul de forţe.
Agresorul își alege victima care este percepută ca fiind vulnerabilă și care nu se poate apăra singură.
Conform Asociaţiei Salvaţi Copiii, 70% dintre copii declară că au fost martorii unei situaţii de hărţuire în grupul de prieteni, iar 69% – în mediul online.
În ultimii şapte ani, la linia de consiliere a organizaţiei, elevii, profesorii şi părinţii au semnalat 4.800 de probleme apărute în zona online, majoritatea fiind legate de hărţuire, furt de date personale şi dependenţă de Internet.
Sursa foto: zilving.com