Consiliul local al sectorului 4, model de cooperare între forțele politice!
Articol de Mircea Apostolescu, 31 mai 2017, 10:41
Încă de la ședința sa de constituire, din iunie anul trecut, Consiliul Local al Sectorului 4 s-a dovedit un model de cooperare între forțele politice reprezentate. De altfel, acest consiliu a fost și primul din Capitală care a reușit să se constituie, pentru că primarul Daniel Băluță a reușit să obțină o înțelegere între toate grupurile politice din legislativul local.
Această colaborare este oarecum neașteptată, deoarece formațiunile politice din opoziție, PNL, USR, PPU și PMP, dețin, împreună, 15 din cele 27 de fotolii de consilier local. Mai mult decât atât, două dintre grupurile politice din Consiliul Local al Sectorului 4, cel al PMP și cel al PNL, sunt conduse de către doi foști Primari interimari ai Capitalei, Ștefănel Marin, respectiv, Răzvan Sava. Deci, ne-am fi putut aștepta ca primarul PSD Daniel Băluță să întâmpine dificultăți mari în promovarea inițiativelor sale.
Dar nu se întâmplă așa, în legislativul local de la Sectorul 4. Drept dovadă, după ședința extraordinară cu scandal, desfășurată pe data de 18 mai, pe locația viitoarei parcări din Parcul Tineretului, consilierii locali au desemnat, la propunerea lui Daniel Băluță, o comisie care se va ocupa de „analizarea și verificarea documentațiilor, în vederea amenajării unei parcări care să deservească locuitorilor sectorului 4, București”.
Dincolo de exprimarea agramată „… să deservească locuitorilor …”, exprimarea corectă ar fi fost „… să-i deservească pe locuitorii …”, este relevantă componenta comisiei. Astfel, din aceasta fac parte domnii consilieri: Ioan Gâf-Deac (PPU), Răzvan Sava, lider de grup al PNL, Ștefănel Dan Marin, liderul grupului de doi consilieri al PMP, Cristian Guilhem Moulin (USR) și Puiu Forian (PSD).
La 60 de zile de la desemnarea sa, adică pe la mijlocul lui iulie, în plină perioadă de concedii, comisia trebuie să-și prezinte raportul, în plenul Consiliului Local al Sectorului 4. Date fiind pozițiile exprimate de către grupurile politice, cu ocazia ședinței cu scântei din parcul tineretului, cu siguranță va fi vorba despre un raport pozitiv, care va da undă verde proiectului parcării, susținut de edilul Daniel Băluță. Mai mult decât atât, prin componența comisiei, în care opoziția are majoritatea, raportul comisiei va legitima, fără drept de apel, acest proiect.
În context, trebuie reamintit faptul că Primăria Sectorului 4 dorește să construiască o parcare cu o capacitate de aproximativ 750 de locuri, pe un teren de 2,3 hectare din Parcul Tineretului. Terenul este situat între Sala Polivalentă, Palatul Copiilor, strada Secerei și Bulevardul Tineretului.
De asemenea, mai trebuie menționat faptul că Bucureștiul înregistrează un deficit major în ceea ce privește suprafața de spațiu verde pe locuitor. În vreme ce normele europene sunt de 26 de metri pătrați de spațiu verde pentru fiecare locuitor, orașul nostru oferă doar 9 metri pentru fiecare bucureștean. Desigur această medie ar scădea și mai mult dacă am pune la socoteală și toți rezidenții neînregistrați.
Nu ește lipsit de relevanță nici faptul că Bucureștiul se află în procedura de infreegement în ceea ce privește calitatea aerului, procedura declanșată de către Comisia Europeană.
În acest context, pierderea a încă 2,3 hectare de spațiu verde din Parcul Tineretului, după ce au mai fost pierdute alte 2 hectare, prin construcția unui ansamblu rezidențial spre stradă Pridvorului, după ce, în Sectorul 2 au fost retrocedate Parcul Motodrom și Baza Sportivă Juventul Colentina etc, ar putea avea consecințe dezastruoase asupra mediului și a sănătății oamenilor, nu doar din cartierul Tineretului sau din Sectorul 4, ci din tot Bucureștiul.