Maximum maximorum
Articol de razvanursuleanu, 31 mai 2017, 11:13
Din punct de vedere tehnic, “maxim” și “maximum” sunt sinonime. Firește, același lucru caracterizează și perechea “minim” și “minimum”.
Dicționarele nu greșesc acordând “distincția” de sinonimie acestor cuvinte, atâta vreme cât ele îndeplinesc “doar” funcția de substantive neutre.
Dacă aducem în discuție adjectivele sau adverbele, atunci cuvintele nu mai sunt sinonime, nu se pot înlocui între ele și fiecare joacă un rol diferit.
Un exemplu care subliniază diferența de rol poate fi “Usain Bolt aleargă în mod obișnuit suta de metri în MAXIMUM 10 secunde, fără ca nici măcar să depună un efort MAXIM pentru această performanță”.
Cât despre “maximum maximorum” sau “minimum minimorum”… o să vă rog să țineți cont de faptul că aceste expresii, destul de des folosite, provin atât din latină cât și din matematică și se referă la valori extreme. Nu le poți spune unor prieteni că vei ajunge la crâșmă în “maximum maximorum” jumătate de oră, pentru că această jumătate de oră nu este o valoare absolută pe plan cosmic. Se poate întâmpla să te împiedici, să te rătăcești sau pur și simplu să intri într-o altă crâșmă care tocmai ce a apărut pe traseu, iar jumătatea de oră promisă să se tot lungească, de la o oră la alta…