Primul Raport de Monitorizare privind Comerţul Online cu Medicamente din Surse Necontrolate a fost prezentat in cadrul Conferinţei „Piaţa neagră a medicamentelor şi criza din piaţa pharma”
Articol de , 7 iunie 2017, 15:07
Primul Raport de Monitorizare privind Comerţul Online cu Medicamente din Surse Necontrolate a fost prezentat in cadrul Conferinţei „Piaţa neagră a medicamentelor şi criza din piaţa pharma”.
Documentul a aratat ca cele mai multe medicamente comercializate în mediul online sunt destinate pacienților oncologici.
Din 174 de produse monitorizate au fost identificate anunțuri de vânzare sau cumpărare pentru 41 dintre acestea.
Au fost centralizate 2663 de anunțuri pentru aceste medicamente.
Medicamentele aflate pe lista de discontinuități a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale reprezintă și acestea o componentă importantă a comerțului online din surse necontrolate, potrivit raportului.
Astfel, în procesul de monitorizare au fost incluse 219 produse din acea listă, obținându-se rezultate pentru 36 de medicamente. Mai exact, raportul a identificat 628 de anunțuri de vânzare/cumpărare care vizau, printre altele, medicamente utilizate în tratarea mielomului multiplu sau a limfomului, a disfuncției erectile sau medicamente pentru prevenirea formării și dezvoltării cheagurilor de sânge în interiorul vaselor sangvine.
O alta concluzie a raportului este ca Romania are nevoie ca legislatia care reglementeaza comertul de medicamente online sa fie clara si cuprinzatoare.
De asemenea, este necesara informarea pacientilor.
Realizatorii raportului precizeaza ca din două medicamente vândute pe internet, unul este contrafăcut.
Medicamentele contrafăcute finanțează crima organizată, iar substanțele identificate în medicamentele contrafăcute au fost mercur, uraniu, arsenic, otravă pentru șobolani, antigel, vopsea pentru marcarea șoselelor sau pentru pereți. Presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, Cezar Irimia, atrage atentia ca bolnavii de cancer sunt cei mai expusi comertului de medicamente online, din cauza lipsei medicamentelor si a exportului paralel.
Subcomisarul IGPR, Directia de Investigare a Criminalitatii Economice, Razvan Marinica sustine ca politia s-a autosesiat in privinta pietei negre de medicamente si cei ce comercializeaza online medicamente cu prescriptive risca pedepse.
Raportul a analizat în perioada ianuarie 2016 – martie 2017 platformele online care comercializau medicamente incluse în ultimii cinci ani în programele naționale de oncologie și de boli rare.