Expediție în lumină și întuneric
Articol de , 9 iunie 2017, 20:01
Îmi place ideea de Art Safari. Nu doar evenimentul artistic care se desfășoară anual în Capitală, la fiecare început de vară. Consider că o expediție în lumea materializată a imaterialului este binevenită, măcar din când în când, pentru că n-aș putea să-mi imaginez cum ar fi existența noastră fără… ARTĂ!
Mai mult, lumina și întunericul întotdeauna au captat atenția omului, fie că vorbim despre forma proprie sau figurată a elementelor, oricât de colorată i-ar fi fost existența. Pentru că influența lor asupra culorii, și a omului implicit, este la fel de mare încă de la apariția formelor de viață sau a formelor de artă.
La matinalul de azi, transmis ca-n fiecare vineri din Pasajul de la Universitate, am avut doi invitați inițiați în lumină și întuneric. Și culoare, după cum veți vedea câteva rânduri mai jos. De fapt, am avut 3 invitați, Simona Ionașcu, de la Htag PR, fiind „vinovată” de faptul că am avut în matinalul de azi doi artiști talentați. Și oameni foarte interesanți totodată…
Nicoleta Jutka este româncă. Stabilită în Germania. Marcel Thiele este german. Stabilit în România. Ambii sunt artiști plastici. Bine, Nicoleta este de mai multă vreme în lumea culorilor și a formelor, pentru că lui Marcel i-a luat mai „mult” timp până să renunțe la viața de corporatist pentru a se dedica artei. Se cunosc de ceva vreme. Sunt prieteni. Iar anul acesta au creat împreună ceva. Altceva. Da, acolo, la etajul al 5-lea al Galeriilor Krețulescu, unde până pe 18 iunie se defășoară Art Safari-ul de anul acesta.
Practic, cei doi au creat un spațiu. Unul aparte, în care au combinat mai multe elemente: culoare, lumină, întuneric, miros, sunet, emoție, o sumă de elemente care să „destupe” simțurile vizitatorilor. Despre ce se întâmplă acolo, în cadrul expoziției „Lumina care pătrunde întunericul” veți afla singuri din înregistrarea video disponibilă mai jos. Ceea ce vă pot spune eu, trecând senzațiile întâlnirii de azi prin filtrele sufletului meu, este că de astă dată avem ceva mai mult decât o simplă expoziție de artă plastică. Un exemplu de evoluție în artă, câtă vreme nu doar privirea ne este stimulată de lucrările expuse într-un spațiu încărcat cu „trăiri”.
Gata, nu vă stric surpriza de a descoperi cu ale voastre simțuri câte ceva despre expoziția celor 2 artiști, deși intensitatea maximă o veți trăi, cu siguranță, dacă veți explora spațiul amenajat la cel de-al 5-lea etaj al Galeriilor Krețulescu.
Că mai aveți timp… Încă…