Legislația românească încurajează staționarea neregulamentară!
Articol de Mircea Apostolescu, 27 iunie 2017, 14:04
Sectorul 1 are, pe raza sa, cea mai mare parte din centrul Capitalei. De aici, vin și problemele deosebite, în ceea ce privește staționarea neregulamentară.
Serviciul Circulație al Poliției Locale a Sectorului 1 lucrează zilnic cu câte 6-7 agenți, împărțiți în trei patrule. Fenomenul staționării neregulamentare este, însă, atât de răspândit, încât polițiștii locali lucrează numai pe baza sesizărilor privind stationarea neregulamentară primite de la cetățeni la dispeceratul Poliției Locale Sector 1. Și așa, ei abia reușesc să facă față sesizărilor. Uneori, nici nu apucă să mănânce, spune șeful de la Circulație de la Sectorul 1, Ion Milosoiu.
Tot el spune că legislația românească îi favorizează pe cei care staționează neregulamentar. Astfel, potrivit legii, trebuie sancționat șoferul, nu proprietarul, mașinii care staționează neregulamentar. Dacă, în momentul constatării contravenției, șoferul nu se află la mașină, polițistul, care nu poate sta să păzească câteva ore mașină respectivă, așteptând întoarcerea șoferului, lasă pe geam o invitație la sediul Poliției Locale Sector 1, urmând ca proprietarul mașinii să se prezinte și să ofere datele persoanei care a condus mașina respectivă, în ziua și la ora constatării contravenției, spune Ion Milosoiu.
Numai că o decizia a Înaltei Curți de Justiție și Casație, în urma unui recurs în interesul legii, formulat de către Avocatul Poporului, a statuat că Poliția Locală, deși are atribuții în constatarea și sancționarea contravențiilor la legea circulației, nu-i poate cere proprietarului datele șoferului mașinii. Aceasta este atribuția exclusivă Brigăzii Rutiere. „Așa că oamenii au început să ne răspundă că nu avem dreptul să le cerem datele și, pe cale de consecință, nu putem afla cine este contravenientul și nu îl putem sancționa”, explică șeful de la Circulație, de la Sectorul 1.
Cu toate acestea, numai în luna mai, polițiștii de la Serviciul Circulație al Sectorului 1 au aplicat 480 de sancțiuni contravenționale, de la avertismente, până la amenzi, pentru staționarea neregulamentară a autovehiculelor, a declarat șeful lor pentru București Fm.
Pentru că activitatea de sancționare a celor care parchează sau opresc după bunul plac să poată fi eficientă, ar trebui modificată legea, astfel încât polițistul, atunci când constată că mașina stationează neregulamentar, să sancționeze proprietarul mașinii. După aceea, dacă proprietarul nu a condus mașina, în ziua respectivă, ci a împrumutat-o cuiva, va avea tot interesul să contribuie la lămurirea situației, pentru sancționarea adevăratului contravenient, spune Milosoiu a celor care parcheaza sau opresc.