Mâine aflăm de când vom circula cu autobuze electrice în București
Articol de Mircea Apostolescu, 29 iunie 2017, 09:27
Primăria Capitalei ar putea achiziţiona până la 100 de autobuze electrice.
Pe ordinea de zi a ședinței de mâine a Consiliului General al Municipiului București se află un proiect de hotărâre potrivit căruia: “Se aprobă de principiu achiziţionarea de către Municipiul Bucureşti a unui număr de maxim o sută de autobuze urbane electrice şi infrastructura de încărcare necesară acestora“.
Același proiect împuterniceşte RATB să facă demersurile necesare în vederea elaborării documentaţiei tehnico-economice (studiul de fezabilitate) pentru introducerea de autobuze electrice în sistemul de transport public din Bucureşti.
Documentaţia tehnico-economică ar urma să stabilească numărul de vehicule, dimensionarea infrastructurii de încărcare necesară acestora, modul şi etapele în care vor fi utilizate în sistemul de transport public şi va fi transmisă spre dezbatere şi aprobare CGMB, conform proiectului.
Potrivit expunerii de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 Bucureşti-Ilfov prevede reducerea poluării aerului şi a poluării fonice prin încurajarea investiţiilor în transportul electric, care este nepoluant.
Totodată, raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre spune că RATB, printr-o adresă din 15 iunie, solicită aprobarea de principiu pentru achiziţionarea de către Municipiul Bucureşti a unui număr maxim de 100 de autobuze urbane electrice cu staţii de încărcare.
Adresa respectivă a RATB menţionează că autobuzele electrice ar urma să aibă podeaua total coborâtă, pentru a permite accesul facil al persoanelor cu dizabilități, al vârstnicilor, al mamelor cu copii în cărucioare sau al persoanelor care transportă un bagaj mai mare, beneficiind și de un confort sporit față de actualele autobuze aflate în dotarea regiei de transport, adică: instalaţie de ventilaţie, aer condiţionat şi încălzire.
Conform aceleiași adrese a RATB, pentru regia de transport, introducerea autobuzelor electrice s-ar putea face fără eforturi suplimentare, ţinând cont de faptul că regia dispune de personal calificat și de dotările tehnice și experiența necesare, având și în prezent o importantă componentă de transport electric, reprezentată de tramvaie și troleibuze. “Pentru aceste tipuri de autobuze electrice, în ultima perioadă au fost dezvoltate sisteme de stocare a energiei bazate pe baterii de acumulatori din ce în ce mai performante şi, de asemenea, pe baterii de supercapacitori la care tehnologia se dezvoltă rapid pentru a putea creşte capacitatea de înmagazinare a energiei electrice”, se arată în adresa RATB.
Un alt proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței CGMB de mâine prevede implementarea a 30 de module de staţii de alimentare a automobilelor electrice în Bucureşti.
“Se aprobă amenajarea celor 74 de locuri de parcare identificate în anexa nr. 1, în vederea implementării a 30 de module de staţii de alimentare a automobilelor electrice pe teritoriul Municipiului Bucureşti”, prevede proiectul de hotărâre.
Aceste proiecte, alături de cumpărarea a 400 de autobuze și a câte 100 de tramvaie și troleibuze noi, fac parte dintr-un pachet de măsuri al Primarului General, Gabriela Firea, menit să modernizeze transportul public dar și să contribuie la diminuarea poluării aerului, generată, în mare măsură, de traficul din București.