Plătești pentru cât arunci, în București ?!
Articol de , 14 iulie 2017, 07:18
Datele oficiale, de la nivel național, arată că nivelul de colectare selectivă, valorificare și reciclare a deșeurilor este de doar 4%, în timp ce obligațiile asumate de țara noastră față de partenerii europeni sunt de a atinge un nivel de 50%, până în anul 2020.
Pentru a impulsiona colectarea selectivă, valorificarea și reciclarea deșeurilor, a fost promulgată Legea privind aprobarea OUG 68/2016 pentru modificarea și completarea Legii 211/2011 privind regimul deșeurilor.
Potrivit noii legi, colectarea separată a plasticului, metalului, hârtiei și sticlei devine obligatorie. Tot potrivit noului act normativ, autoritățile locale vor trebui să pună în aplicare principiul „plătești pentru cât arunci”. Acesta ar putea însemna mărirea taxelor de salubrizare pentru cei care nu colectează selectiv.
În București, salubrizarea reprezintă, însă, o atribuție a primăriilor de sector, conform Legii salubrizării. Așadar, cum se vor aplică noile prevederi, care urmăresc stimularea colectării selective, în condițiile în care fiecare sector are propria politică în ceea ce privește salubrizarea și propriul contract cu un operator de salubrizare?
În Sectorul 1, spre exemplu, nu se plătește o taxa de salubrizare, ridicarea gunoiului menajer fiind plătită de administrația locală. Edilul Sectorului 1, Daniel Tudorache, spune că nu are în vedere introducerea unei taxe de salubrizare pentru cei care nu colectează selectiv.
„Voi încerca să găsesc alte modalități de a-i conștientiza pe oameni în legătură cu colectarea selectivă”, a declarat Tudorache pentru București fm.
Primarul din Bănu Manta crede că o modalitate de a stimula colectarea selectivă ar putea fi aceea de a ridica mai rar gunoiul de la asociațiile sau persoanele care nu colectează selectiv.
În Sectorul 1, există un sistem extins de colectare selectivă, prin recipiente specializate instalate pe marile bulevarde. Mulți cetățeni din această zonă chiar depun deșeurile colectate separat la aceste puncte. Numai că recipientele sunt jefuite, în mod constant, de către persoane care fură PET-urile din plastic, fierul, sticlă și chiar hârtia. Așa că aceste cantități colectate nu pot fi raportate de operatorul de salubrizare din sector, pentru atingerea cotei de colectare selectivă, valorificare și reciclare.
Primăria Sectorului 5 se află într-o situație delicată. În ciudă dorinței manifestate de edilulul de sector, încă de la începutul mandatului sau, de a prelua serviciul de salubrizare de la Primăria Capitalei, acest lucru nu s-a întâmplat nici acum. Procedura privind achiziția serviciului public de salubrizare este blocată, așa cum am prevăzut, încă de la lansarea acesteia, din cauza contestațiilor. Așa că primarul Daniel Florea nu dorește să abordeze, nici măcar de principiu, probleme legate de salubrizare.
Contractul pentru salubrizarea Sectorului 5 este derulat, actualmente, de către Primăria Capitalei. Deși am întrebat și acolo despre mărirea taxei de salubrizare pentru cei care nu colectează selectiv, nu am primit nici un răspuns.
În ciudă solicitării noastre, nici Primăria Sectorului 4 nu a dorit să își facă cunoscute intențiile în ceea ce privește aplicarea noii legislații.
Se pare, așadar, că ori această nouă reglementare, venită la vreme de vară și de vacanță, i-a luat pe nepregătite pe primarii care ar trebui să o aplice, ori nimeni nu este nerăbdător să aplice măsuri nepopulare, precum sporirea sau introducerea taxelor de salubrizare pentru cei care nu colectează selectiv.
Autor text&poze: Mircea Apostolescu