Parcul Emil Garleanu, recuperat prin schimb de terenuri!
Articol de Mircea Apostolescu, 16 iulie 2017, 14:30
Conform unui proiect de hotarare aflat pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) de miercuri, Primaria Capitalei ar urma sa-i ofere proprietarului Parcului Emil Garleanu un teren la schimb. Proiectul vine in contextul in care, la inceputul lunii iunie, primarul general, Gabriela Firea, anunta ca Municipalitatea ia in calcul posibilitatea cumpararii Parcului Emil Garleanu, in cazul in care nu s-ar ajunge la o intelegere de schimb de terenuri cu proprietarul acestuia.
Terenul pe care Primaria Capitalei ar urma sa il schimbe cu proprietarul parcului are o suprafata de 3.324 de metri patrati si se afla pe strada Vulcan Judetul, numerele 20-26, tot in sectorul 3.
Aceasta suprafata este cu 410 metri patrati mai mare decat cea a Parcului Emil Garleanu. In schimbul acestui surplus de teren, proprietarul parcului ar urma sa renunte la despagubirea de 194.189 de euro, obtinuta in instanta pentru lipsirea de folosinta a terenului intre anii 2009-2011. Aceasta despagubire ar fi urmat sa fie platita de catre Primaria Sectorului 3.
Terenul oferit la schimb de Primaria Capitalei are insa o problema. In anul 2011, a existat un proiect pentru constructia pe acest teren a unei gradinite cu program prelungit, cu o capacitate de 160 de locuri. Numai ca terenul este traversat de o magistrala de termoficare, asa ca s-a renuntat la proiect. De aceeasi problema se va lovi insa si noul proprietar, atunci cand va dori sa construiasca pe terenul capatat la schimb de la Municipalitate. RADET este de acord cu devierea conductei de termoficare, dar numai in conditiile in care lucrarea ar fi platita de noul proprietar al terenului, dupa cum se mentioneaza in proiectul de hotarare.
In context, trebuie amintit faptul ca Parcul Emil Garleanu din sectorul 3, in suprafata de 2.914 metri patrati, a fost retrocedat in anul 2009, prin decizia primarului general de atunci, Sorin Oprescu. Primaria Sectorului 3 a amenajat spatii verzi si locuri de joaca pentru copii, fara a tine cont de faptul ca terenul se afla in litigiu.
In acelasi context, ar mai trebui reamintit faptul ca, la inceputul lunii aprilie, primarul general, Gabriela Firea, anunta constituirea unui grup de lucru pentru recuperarea terenurilor din parcuri si a celor amenajate ca spatii verzi sau locuri de joaca pentru copii care au trecut in proprietate privata. Edilul sef anunta atunci ca le va cere celor sase primarii de sectoare o situatie centralizata cu aceste terenuri.
In Bucuresti, intre anii 2001-2013, au fost retrocedate 36 de hectare de teren in parcuri. Iar, intre 2001-2017, au fost recuperate de catre fostii proprietari 23,5 hectare de terenuri amenajate ca spatii verzi sau ca locuri de joaca pentru copii.