Fantastic Journey to Oz / Fantastica aventură din Oz – puterea magică a solidarităţii
Articol de , 20 iulie 2017, 20:04
Dacă nu plecaţi în acest weekend nici la munte, nici la mare, vă puteţi însoţi copiii la „Fantastic Journey to Oz”, un film de animaţie rusesc ce continuă povestea americană a Vrăjitorului din Oz şi pe care-l puteţi viziona în 3D la Glendale Studio şi cinematografele de mall, cu titlul „Fantastica aventură din Oz” şi numai într-o variantă dublată în limba română. Eroina principală este tot Dorothy, dar nu cea din povestea originală – din care sunt împrumutate îndrăgitele personaje: Leul, Omul de Tinichea şi Sperietoarea -, ci nepoata aceleia, o fetiţă în aparenţă la fel ca oricare alta. Însă atunci când ea descoperă, din întâmplare, pantofii de argint moşteniţi de la bunica ei totul se schimbă. Aceşti pantofiori magici, dar mai ales curiozitatea ei de nestăpânit, o poartă în ţinutul Oz împreună cu simpaticul, dar prea puţin bravul ei căţel Toto, fiind aşteptată acolo de Leu, încoronat ca viteaz rege al animalelor, chiar dacă mai are momente în care-şi pierde curajul.
Dorothy ajunge în Ţara lui Oz, exact în vremea în care maleficul vrăjitor Vulfin vrea să o ia în stăpânire cu ajutorul unei armate de ţepuşe de lemn cărora le-a dat viaţă folosindu-se de un praf magic ce poate anima lucruri. Aşa aduce la viaţă şi pe cel mai vajnic apărător al său dintr-un covor – blană de urs cu cap. De fapt, Vulfin este mai curând un ucenic într-ale vrăjitoriei îmbrăcat, semnificativ, într-o rubaşcă. Împreună cu Toto, Leul, regele Sperie-Ciori şi Omul de Tinichea, care e acum un fel de rege – patron, Dorothy trebuie să lupte pentru a salva Oraşul de Smarald şi pe cetăţenii săi, mai puţin unul dintre nobili care se grăbeşte să-şi tădeze suveranul şi conaţionalii.
Victoria binelui asupra răului este previzibilă, dar aceasta nu are loc până ce nu ne este predată tuturor lecţia acţiunii laolaltă în apărarea primului, a solidarităţii. Este principalul mesaj, alături de cel al puterii prieteniei, adus de colorata animaţie „Fantastic Journey to Oz”, o aventură în fantastic, cu destul amuzament, chiar dacă glumele vor fi gustate mai ales de către cei mici, ca şi peripeţiile prezentate. De altfel, şi felul cum arată personajele, precum şi peisajele, apropiate mai curând de aspectul jucăriilor din pluş sau din alte materiale textile, indică drept public ţintă
pe cei mici. Aici se înscrie şi dialogul pueril care, din păcate, sună uneori şi mai fals în limba română.