Serviciul de Ambulanţă din România la 111 ani
Articol de , 27 iulie 2017, 16:30 / actualizat: 28 iulie 2017, 8:35
Serviciul de Ambulanţă din România împlineşte vineri, 28 iulie, 111 ani de la înfiinţare.
Cu această ocazie este organizată în Bucureşti o paradă cu 45 de ambulanţe, fără a fi afectată capacitatea de intervenţie la nivel naţional, a anunţat joi managerul SABIF, Alis Grasu.
Bucureştenii sunt invitati la festivitatea de deschidere la Stadionul Arena Naţională, la ora 9.00.
Aici va avea loc şi o demonstraţie practică, a precizat Gheorghe Chiş, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale ‘Ambulanţa’ din România.
„Vom sărbători 111 ani de ambulanţă în România. Poate nu vi se pare impresionant, o cifră extraordinară, dar vreau să o priviţi în altă prismă – câte milioane de vieţi au fost salvate, câţi oameni au lucrat şi o parte dintre ei şi-au petrecut jumătate din viaţă în acest serviciu, şi-au dedicat o parte importantă din viaţă pentru a salva vieţi. Ne străduim în fiecare an să fim mai buni, ne străduim să fim mai mulţi. De câţiva ani încoace doar o singură dată am avut bucuria să vă anunţăm că ni s-au suplimentat posturile. Ne străduim din punct de vedere profesional să fim din ce în ce mai buni, să acordăm o asistenţă medicală de urgenţă de calitate, aşa cum ne-am dori să primim noi dacă am fi pacienţi. (…) Sperăm că în fiecare an guvernanţii vor înţelege eforturile noastre pentru a ne ajuta punându-ne la dispoziţie mijloacele să acordăm asistenţă medicală la standarde europene”, a declarat Alis Grasu.
Ea a subliniat că prezenţa la festivitatea de vineri a celor 45 de ambulanţe, care provin de la fiecare serviciu din ţară, nu afectează cu nimic capacitatea de intervenţie.
Personalul va veni din ture libere. Ba mai mult, timp de o oră bucureştenii vor beneficia de serviciile lor în locuri publice. Vor acorda asistenţă medicală celor care au nevoie, a spus Alis Grasu.
In Bucureşti se înregistrează cel mai mare deficit de personal şi de doi ani nu s-au mai primit ambulanţe. Alis Grasu a adăugat că în fiecare zi sunt aduse echipaje în regim de gardă pentru a face faţă solicitărilor.
La rândul său, Gheorghe Chiş, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale ‘Ambulanţa’ din România, a spus că îşi doreşte pentru vineri o festivitate reuşită.
„Este important să ştie bucureştenii, mâine, când vor observa pe bulevardele importante ale Bucureştiului o coloană imensă de ambulanţe, ceea ce nu se întâmplă şi aş dori să nu se întâmple ca şi evenimente decât în cadru festiv, să înţeleagă că este vorba de o sărbătoare.”
Potrivit acestuia, traseul paradei a fost făcut în aşa fel încât să nu fie afectat traficul din Bucureşti.
În intervalul orar 12.30 – 13.30 va fi acordată asistenţă medicală în mai multe puncte din Bucureşti, printre care: intrarea în Parcul Tineretului, Piaţa Universităţii, intrarea din Parcul Cişmigiu, Piaţa Romană, Parcul Herăstrău, Piaţa Moghioroş, Parcul Carol.
Potrivit federaţiei sindicale, în total în serviciile de ambulanţă din România sunt angajate 10.362 de persoane, dintre care 596 de medici, 3.617 asistenţi medicali, 4.325 ambulanţieri, 518 operatori registratori de urgenţă.
Aproape o treime (30%) dintre ambulanţe au normă de casare sau de declasificare, iar în conformitate cu legislaţia în vigoare nu pot fi folosite în asistenţa medicală de urgenţă, mai susţin sindicaliştii.