Spider-Man: Homecoming / Omul-Păianjen: Întoarcerea acasă – teribilismele Izmenuţelor Roşii
Articol de , 31 iulie 2017, 16:36
„Spider-Man: Homecoming” este un blockbuster în care realizatorii au făcut ce au putut pentru un al doilea reboot al seriei ce-l are ca personaj principal pe Peter Parker, alias Omul Păianjen. După apariţia sa din „Captain America: Civil War”, ce i-a entuziasmat pe fanii universului cinematografic Marvel, iată că acest super-erou apare într-un film ce îi este dedicat şi în care se face o nouă explorare, nu atât a deja cunoscutelor originilor ale sale, cât a maturizării lui.
Este al treilea film în care Peter Parker, bine interpretat acum de britanicul Tom Holland, învaţă cum să-şi sincronizeze viaţa de licean cu cea de super-erou, prima influenţând-o mai mult pe a doua datorită teribilismului adolescentin, chiar dacă beţia de a fi Spider-Man îl ispiteşte, la un moment dat, să considere că nu are nevoie să-şi finalizeze studiile.
Tony Stark, alias Iron-Man jucat şi acum Robert Downey Jr., îl ajută pe Peter în devenirea sa întru super-erou alături de Răzbunători, nu numai dotându-l cu costume cum numai el ştie să facă, ci fiindu-i şi mentor, parcă depăşit de această sarcină auto-asumată. Uneori şi-o împlineşte prin intermediul destul de neglijentului – în aparenţă – Happy Hogan interpretat de Jon Favreau, foarte ocupat cu mutarea sediului Răzbunătorilor într-o nouă locaţie.
Câteva încercări se află pe calea amintitei deveniri a lui Spider-Man. Majoritatea legate de găsirea şi, eventual, anihilarea, anti-eroului Adrian Toomes, alias Vulture foarte bine interpretat de Michael Keaton. Toomes obţinuse un contract pentru îndepărtarea resturilor extraterestre din anterioara bătălie a Răzbunătorilor. Asta până când a apărut Tony Stark cu al său Department of Damage Control, pe care l-a înfiinţat împreună cu guvernul. Astfel Iron – Man şi-l face duşman pe Vulture, care, pentru a-i supravieţui compania, începe să fure tehnologie militară capturată de la extratereştrii, pe care o preface în armament şi a o vinde pe piaţa neagră şi din care îşi construieşte şi un costum cu aripi şi capacităţi deosebite de luptă.
„Spider-Man: Homecoming” se adresează mai ales publicului de până în 30 de ani, insistând, uneori deranjant, aproape numai pe problemele personajului titular sau pe acţiunile sale adolescentin – teribiliste, care ajung să pună în pericol chiar şi pe cei dragi, ca mătuşa May sau viitoarea absolventă de colegiu de care s-a îndrăgostit. De altfel Homecoming din titlul filmului este numele balului ei de absolvire unde, chiar dacă e mai mic decât aceasta, Peter o însoţeştem cu binecuvântarea tatălui fetei… pe care urmează să-l descoperiţi. Aşa că titlul „Omul-Păianjen: Întoarcerea acasă”, cu care rulează la cinematografe de mall, nu e o traducere prea exactă. Din păcate, pe lângă clişeele legate de viaţa de liceu pe care le cuprinde, filmul arată limitele tehnicii 3D, inclusiv în momentul său culminant.