„Arhitectul parizian” si arhitectura destinului
Articol de cristina.toma, 19 august 2017, 08:00
O carte pe care nu ar trebui sa o lasati necitita in aceasta vara, mai ales daca va plac misterele, este „Arhitectul parizian” scrisa de Charles Belfoure si aparuta in traducere romaneasca la editura Litera.
Actiunea cartii se petrece în anul 1942 la Paris unde tânărul şi talentatul arhitect Lucien Bernard acceptă o comandă care îi poate aduce o mare sumă de bani dar care, în același timp riscă să îl trimită la moarte. Misiunea lui este să proiecteze o ascunzătoare pentru un evreu bogat, un spaţiu atât de puţin vizibil, încât nici cel mai hotărât ofiţer german să nu îl găsească. Lucien are mare nevoie de bani, iar posibilitatea de a-i păcăli pe naziştii care au ocupat Parisul, oraşul său iubit, este o provocare căreia nu îi poate rezista.
Dar, atunci când o familie de evrei dintr-una dintre ascunzătorile sale sfârşeşte tragic, problema creării acestora devine o chetiune personală. Va pleca Lucien din Paris pentru a nu fi descoperit că el este autorul acestor ascunzători? Se va duce el oare să îi denunţe pe toţi cei care au apelat la serviciile sale? Ori îi va anunţa pe foştii lui clienţi că trebuie să părăsească acele ascunzători tocmai pentru a se salva?
Rămâne doar să citiţi romanul lui Charles Balfoure şi să aflaţi singuri. Iar autorul mai mult decât să ne spuna o istorie care sa ne ţină cu sufletul la gură ne invită cu ajutorul povestii din „Arhitectul parizian” să reflectăm la ceea ce ne datorăm unii altora şi ca cât de departe suntem dispuşi să mergem pentru a face ceea ce este corect. În orice caz nu veţi lăsa cartea din mână până când nu veţi întoarce si ultima pagină.